Váš železničný portál
Registrovať sa

Mimoriadny posun na rýchliku 610 v Margecanoch

Stručne z naších tratí... 21.1.2011 16:30 Mmik Zobrazené: 3670

Dnešná mimoriadna situácia, ktorá sa prihodila cestujúcim a vlakovému personálu rýchlika 610 zapríčinila nepokoj a najmä nepohodlie cestujúcich. Mnohým ľuďom sa naskytol aj takýto mimoriadný pohľad na „rýchle eso“ 362 s osobným vozňom na nákladnom vlaku. Skrat vysokonapäťového vlakového kúrenia opakovane zapríčinil prerušenie prúdu k ostatným vozňom, kvôli čomu nemohli byť vykurované a taktiež nemohla byť v plnej prevádzke ich elektrická rozvodná sieť. To malo aj neblahý vplyv na správnu činnosť rušňa, keďže mu skrat vo vozni obmedzoval jazdné funkcie. Z tohto dôvodu musel byť v železničnej stanici Margecany spomínaný vozeň vyradený z vlaku. Za povšimnutie stojí, že ten istý vozeň robil šarapatu už včera na jednom z bratislavských rýchlikov. Týmto vlakom cestoval aj náš prispievateľ Marcel Mikita, ktorý vám v krátkej fotoreportáži opíše svoje pocity z tejto cesty. DOPLNENÉ!
Navonok bežná cesta rýchlikom 610 z Košíc do Spišskej Novej Vsi začala ako každá iná. Okrem plného piatkového vlaku, ktorý má pravidelný odchod z Košíc o 14:07 sa nič zvláštne neudialo až na menší kratučký výpadok elektrickej energie vo vozňoch. Vypadli zásuvky v moderných vozňoch Bmpeer61 a takisto aj osvetlenie. Prvý dojem bol, že sprievodca sa na chvíľku pohral s vypínačmi. Aj napriek tomuto vlak vyrazil z Košíc podľa svojho cestovného poriadku. Po odchode zo stanice Kysak som voľné miesta na sedenie hľadal márne. Vlak už bol dosť plný aj keď som sedel v 2. vozni od začiatku vlaku. Prvý vozeň za rušňom bol typu B SK-ZSSK. Do stanice Margecany sme dorazili so 4 minútovým meškaním, čo je na slovenských železniciach ešte v tolerancii pravidelného príchodu vlaku. Čas na výstup a nástup cestujúcich v stanici je 2 minúty, no mne sa 5 minútové čakanie bez známok ruchu zdalo divné.

Problém, ktorý vznikol na spomínanom prvom vozni sa začal javiť tým, že cestujúci z prvého vozňa začali po chvíli vystupovať z vlaku alebo prechádzať cez 2. vozeň dozadu. Prvá myšlienka bola, či niečo nehorí. Ale to by presun cestujúcich vyzeral viac chaoticky.

Po príchode výpravcu v reflexnej veste, následne aj sprievodcov, mi dal najavo, že sa vážne niečo deje a siahol som po foťáku a vystúpil z vlaku. Čo nasledovalo ma začalo zaujímať. Rušňovodič už odvesoval prvý vozeň od súpravy vlaku. Informácie sa šírili rýchlo a hneď som bol v obraze. Vozeň B SK-ZSSK mal skrat ba priebežnom vedení vlakového kúrenia, čím spôsoboval problémy v rušni ako aj v ostatných vozňoch. Tieto problémy vraj tento vozeň mal aj pri včerajšej ceste z Bratislavy do Košíc. Otázka pre mňa, ale aj pre vlakovú čatu bola: Prečo vozeň radili opäť na vlak, ak všetci v Košiciach vedeli, že daný vozeň robí takéto problémy? Odpoveď sa asi nedozvieme, no kompetentní majú na svedomí meškanie piatkového vlaku plného cestujúcich, ktorí sa vracali zo škôl alebo z týždňoviek.

Po odvesení vozňa výpravca pristúpil k rušňovodičovi a ďalší zo staničného personálu do vozňa aby zabezpečili rýchly a bezpečný posun. Pokyn bol jasný – naposunovať poruchový vozeň na koniec nákladného vlaku stojaceho na 6. staničnej koľaji v smere na Košice. Dvojica esa a béčka svižne zašla na spišské zhlavie a následne na 6. staničnú koľaj.

Po pripojení vozňa na nákladný vlak sa eso vrátilo na čelo rýchlika. Medzitým prišiel do stanice aj osobný vlak Os7808 v smere do Liptovského Mikuláša. Jeho sa táto situácia nedotkla, keďže výrazné meškanie mu nevzniklo (5 min). Horšie to bolo s naším R610, kde meškanie narástlo na pekných 32 minút. Čo k tomu dodať? Ľahostajnosť, či riskovanie zapríčinilo túto mimoriadnu situáciu ?

Poruchy vysokonapäťových prvkov vo vozňoch môžu mať aj oveľa horšie následky . V médiách sa stretávame s požiarmi vo vlakoch. Toto mohla byť podobná situácia možno o pár kilometrov neskôr.

Tieto problémy sa vyskytujú veľmi často. Len nedávno sme mali možnosť vidieť v Trenčíne, ako na rýchliku 603 OC Mirage, len deň po tom, ako na ňom horel modernizovaný vozeň v Púchove, nastal počas pobytu na nástupišti tak silný skrat, že nasledovala explózia medzi piatym a šiestym vozňom, ktorá zrejme roztrhla kábel vlakového kúrenia medzi vozňami. Podľa očitých svedkov, ak by v momente kedy sa to stalo niekto nastupoval do jedného z týchto vozňov, určite by utrpel zranenia spojené s popáleninami. Jeden z našich redaktorov cestoval v tom čase týmto vlakom a pohodlie počas jazdy sa nedá porovnávať ani s treťou triedou. Skrat na vozni spôsoboval neustále prerušenie prívodu napätia do rušňa, na ktorý reagovali ochrany a to spôsobovalo že počas ťahu rušňa napríklad pri rozbehu vlaku, došlo k strate ťažnej sily a trhnutiu celej súpravy. V takomto prípade môže jednoducho dôjsť k roztrhnutiu vlaku. Ďalej pri rýchlosti vyššej ako 80km/h do rámu vozňa narážali nejaké časti z podvozku, čo vo vozni spôsobovalo veľmi hlučný chod a otrasy porovnateľné so zemetrasením. Taktiež tam bolo chladno a na výhybkách sme mali pocit, že vlak vypadne z koľajníc. Bežnou vecou sú tiež nepríjemne zvuky, ktoré vydávajú väčšinou vozne typu Beer, pri otáčaní podvozkov, za čo zrejme môžu nedobre udržiavané – nemazané otočné čapy. Po upozornení sprievodcu, ktorý revidoval náš vozeň na túto okolnosť, sa otočil chrbtom a bez slova odišiel. Železničná spoločnosť platí nemalé peniaze za údržbu vozňov, no niekedy máme dojem, ako by spoločnosti niekto platil za to, aby tie vozne neudržovala. Pocity aké má pri takejto ceste vlakom ten, kto si za cestovné zaplatí nemalú sumu, sa však slovami úplne opísať nedajú, je len veľké šťastie, že sa na Slovensku zatiaľ nestala žiadna veľká katastrofa, keďže je údržba natoľko zanedbaná že si to všimne aj úplný laik…

Železničnej spoločnosti Slovensko držíme palce, aby sa kompetentní zobudili a konečne začali konať!


Ostatným cestujúcim prajem vo vlaku R610 príjemnú a hlavne už ničím mimoriadnym nerušenú cestu do hlavného mesta Bratislavy.

Autor: Marcel Mikita

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Mimoriadny posun na rýchliku 610 v Margecanoch

tiger zo dňa 21.1.2011 17:27

….Prečo vozeň radili opäť na vlak, ak všetci v Košiciach vedeli, že daný vozeň robí takéto problémy?….

asi preto že to bol (možno!!!) vozeň z Blavy….
a po mojich skúsenostiach kedy sa v stanici Košice neopravujú vozne cudzích staníc a naopak, tak sa tomu nečudujem a vozne sa prevlekujú v takom stave akom sú
na moje otázky prečo? mi bolo odpovedané…
každá stanica má svoje peniaze ktoré sa snaží dať na údržbu SVOJICH vozňov
opravu CUDZIEHO vozňa im nik nevráti…
pripadá vám to „divné?“ v jednej firme?
mne tiež
ale čo už
ak sa situácia zmenila tak berte prosím moje vysvetlenie za bezpredmetné
zatiaľ iné nemám

Reagovať

mmik zo dňa 21.1.2011 17:31

no aj mne sa zda ze bol to vozen z Blavy, ale tak preco ho neprepli na koniec vlaku bez elektickeho zapojenia a zamknuty a siel by do BA. Napriek tomu ho zavesili na nakladny smer Kosice. Co s nim tam urobia? zas ho zavesia na nejaky rychlik … zbytocne handrkovanie s voznami a komplikacie na zelezniciach, kde si to nakoniec aj tak zliznu cestujuci. Ubohe riesenia robia… mali ho pekne zavesit uz dnes na koniec ako nefunkcny.

Reagovať

Garin zo dňa 21.1.2011 18:21

Veľmi zaujímavá aktualita z dnešného dňa, Marcel.

🙂

Reagovať

DIGZ zo dňa 21.1.2011 19:14

Toto je zvrátená logika ZSSK-na rýchliky v hlavnom ťahu pripojiť aj Bdt,však prečo nie keď sa sem dostalo aj takéto Béčko…Verím tomu že ho opäť zajtra bude vidieť na podaktorom vlaku 😕 😕 😕

Reagovať

andersen zo dňa 21.1.2011 19:56

Osobný vozeň Bdt nepatrí stanici, ale ZSSK. ak nie je v Margecanoch vozmajster, tak patričný dispečer vlastníka si má určiť , kam odoslať vozeň. Najskôr to bude do voz. dielní / opravovní podľa označenie na vozni. Do Košíc môže ísť nákl. vlakom, odtiaľ po prehliadke patričným odborníkom ho môžu odoslať na patričnú opravu, ak náhodou už nemá aj prešlú revíziu.

Reagovať

jspetrak zo dňa 21.1.2011 21:34

Co na to říct. Celá souprava -ee, jen mezi ní a mašinou jeden šrot, který je stejně výsměch pro cestující. ZSSK by mělo začít hlídat ty standardy kvality, za které získalo ISO certifikát.

Reagovať

Michal Timko zo dňa 23.1.2011 21:36

dnes 23.1 prechadzal kratko po 16 hodine cez zst.Kysak blonski persing pravdepodobne s tymto Bckom
pre rychlost prechodu a neskore zareagovanie nevznikla ani len dokumentacna foto

Reagovať

Transalpin zo dňa 25.1.2011 8:50

Tak už začínam rozumieť tomu, prečo počas mojej jazdy na R 837 z BA do ZV vo štvrtok večer pri akcelerácii zo ZC došlo asi 8x k trhnutiu celej súpravy v dôsledku „vypadnutia“ Laminy na výkone 😳
Žeby nejaký skrat na el. kábli? V našom (prvom) Bee-vozni bolo kúrenie v poriadku…

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *