Váš železničný portál
Registrovať sa

Obnovené InterCity vlaky ZSSK budú najrýchlejšie v histórii slovenských železníc

Aktuality 4.10.2016 14:20 administrator Zobrazené: 5180

Slovenský národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od  11. decembra obnoví prevádzku InterCity (IC) vlakov. Populárne IC-ečka opäť  prepoja najväčšie  slovenské metropoly Bratislavu a Košice.  Túto trasu zvládnu za 4 h 45 minút, čo bude zatiaľ najrýchlejšie železničné spojenie západu a východu Slovenska v histórii slovenských železníc.

„Záujem a zvyšujúci sa dopyt cestujúcich o rýchle a komfortné spojenie hlavného mesta s Košicami ukázali nutnosť   pridať také vlakové spojenia, ktoré by  naplnili predstavy našich zákazníkov, samozrejme aj s kvalitnými službami a cenovo dostupné“, hovorí Mgr. Filip Hlubocký, generálny riaditeľ ZSSK. Zároveň dodáva, že chce ZSSK posilniť ekologickú a rýchlu prepravu cestujúcich ešte pred tohtoročnými Vianocami.

IC vlaky budú vedené na komerčnej báze. Nový manažment ZSSK prichádza s efektívnym ekonomickým modelom prevádzky  IC vlakov, s nastavením prehľadného a flexibilného cenníka pre potreby každého cestujúceho.

„Dlhodobým zámerom ZSSK je správať sa zodpovedne voči akcionárovi, aj voči našim zákazníkom. Z pohľadu celkového hospodárskeho výsledku chceme dosiahnuť, aby bola prevádzka IC vlakov  vo finančnom zisku už v horizonte troch, resp. štyroch rokov. Zároveň maximálnym zefektívnením našich personálnych a technických kapacít nemusíme navyšovať počet našich zamestnancov ani nakupovať nové súpravy.“ konštatuje Karol Martinček, riaditeľ úseku obchodu ZSSK.

Denne budú premávať štyri IC vlaky. Dva vlaky pôjdu z Bratislavy do Košíc a dva  opačným smerom z Košíc do Bratislavy. V každej súprave bude pre cestujúcich k dispozícii 247 miest. Vlaky budú povinne miestenkové.

Odbor komunikácie
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK)

Pridajte sa do diskusie!

8 komentárov k: Obnovené InterCity vlaky ZSSK budú najrýchlejšie v histórii slovenských železníc

Susto68 zo dňa 4.10.2016 21:08

Návštevník

„v zisku už v horizonte troch, resp. štyroch rokov“ Tak je to tu zas. ZSSK nám odkazuje: „IC vlaky sme vám obnovili a zarábať MOŽNO (skôr nie) budú až po ďalších voľbách. Tak nás so ziskovosťou zatiaľ neotravujte a plaťte.“

Reagovať

Michal Timko zo dňa 5.10.2016 1:28

Redaktor

Už sa asi veľmi rýchlo zabudlo na sľubovanom pridaní spojov RJ .A ak krok ZSSK ( poniektorým s nižším IQ čo to označovali ZSSR ) prajú neúspech , tak odkazujem že cestujte a podporujte RJ

Reagovať

Susto68 zo dňa 5.10.2016 10:18

Návštevník

Neprajem nikomu neúspech. Naopak, chcem aby sa všetkým darilo, lebo na tom nakoniec získame všetci. Nemienim však chváliť spôsob riadenia ZSSK, ktoré sa vlastne ani snažiť nemusí.
Už som to písal inde, že je mi jedno či je tu RJ alebo niekto iný a nebudem za ním plakať ak náhodou odíde. Vadí mi len tá strašná nemohúcnosť ZSSK, ktorá tu asi ešte dosť dlho potrvá.

Reagovať

Mato zo dňa 5.10.2016 10:24

zabúdate tu na jednu vec, že celé divadlo okolo IC vlakov je rozhodnutie ZSSK ale politikov, a tí dajú ako vždy od neúspechu nakoniec ruky preč. 6 vozňový vlak ťahaný historickou gorilou si na seba v živote nezarobí, to by museli byť ceny nastavené inak, presne ako ani vlaky RJ na seba nemôžu zarábať pri rôznej úsekovej obsadenosti…

Reagovať

Ex zo dňa 6.10.2016 4:27

ZSSK neriadia komerční žraloci (skutoční manažéri) a skutoční podnikatelia, ale záujmové skupiny na pozadí cez svoje bábky. Strata bude sanovaná cez mzdový účet zamestnancov formov pozastavenia prémií. Niekdo za eurofondy „vlaky pe ľudí“ postaví štadióny a niekto vilu či jachtu, ale kvalita dopravy sa ani len nedorovnala tej z vyspelých železničiarskych krajín, ktorú mali pred rokom 1993. A naklady na údržbu po dodaní nových vozidiel majú presne opačný charakter než zdravý rozum káže (vzrástli a pritom mali klesnúť). PS naša vlasť je v rebríčku korupcie druhá najvyspelejšia takže sa nemusíme čudovať nad takýmito vecami ako sú zagrcané okná v triede jedna a jedna plus. Ak tento pokus nevíde urobíme prevod vozňov tak ako v Cargu…čo je presne to isté ako keď murár chce murovať rýchlejšie tak si utne ruky lebo cez protézu nebude cítiť bolesť ani únavu. To je také Slovenské. Čaute.

Reagovať

Hansp zo dňa 6.10.2016 11:02

Návštevník

Čas 4:45 asi ok, ale kapacita 247 míst ??? Není to málo Antone Pavloviči 🙂

Reagovať

M262.061 zo dňa 6.10.2016 11:16

Návštevník

Fakt znovuzavedenia IC vlakov je potešujúci. No na druhej strane sa vynárajú zatiaľ nepovedané fakty a tiež ďalšie otázky:
– koľko párov vlakov bude od nového GVD realizovaných,
– koľko vozňov budú vlaky mať (šesť, alebo až desať ako RJ,
– ako sa v tejto súvislosti zmení štandard (myslím stávajúcu skladbu súprav) napr. šesťstovkových, ale aj iných rýchlikov, alebo si ZSSK prenajme, resp.odkúpi vozne podobne ako RJ na pokrytie potreby IC bez nutných zásahov do už bežnej skladby stávajúcich vlakov,
– z uvádzaného času jazdy BA – KE vyplýva plánovaná rýchlosť 160 km/h vlaku na úseku BA minimálne do Nového Mesta , z čoho planie otázka turnusového nasadenia rušňov – akých? Rad 350 už nie je vyhovujúci, naviac by pravdepodobne muselo dôjsť k redukcii ich nasadenia na medzinárodnú dopravu v smere Praha ako z Bratislavy, tak zo Žiliny, alebo je plánovaný prenájom napr. rušňov Vectron 193?

Reagovať

Susto68 zo dňa 6.10.2016 18:20

Návštevník

Na toto podľa mňa existuje jednoduchá odpoveď.
Všetko sa vráti do stavu z januára 2016.

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *