Váš železničný portál
Registrovať sa

Zosun skál na trati Margecany – Červená Skala

Prevádzka 5.3.2008 23:00 Marián Dujnič Zobrazené: 2691

 V stredu 5. marca 2008 došlo o 15.20 hod. k masívnemu zosunu skál v km 50,0 medzi stanicami Nálepkovo – Hnilec na železničnej trati 173 ŽSR Margecany – Červená Skala. K zosunu došlo na mieste, kde pracovníci súkromnej firmy (horolezci) zabezpečovali skalnú stenu, ktorá mohla ohrozovať premávku na trati. Na postihnuté miesto sa dostavil traťmajster a záchranná čata. O 16.44 hod. začal ostraňovať zával bager z Nálepkova. Pôvodne sa predpokladalo, že výluka traťovej koľaje potrvá maximálne do 18. hod. Skutočnosť však bola oveľa dramatickejšia.

Celé stredajšie dopoludnie nič nenasvedčovalo tomu, že by na najkrajšej trati Slovenska mohlo dôjsť k niečomu výnimočnému. Priaznivé počasie a sneh ma zlákali navštíviť menej známe miesta trate v okolí Dobšinskej Ľadovej jaskyne. Pri mlyneckom portále Jarabského tunela I. som si počkal na Petru (754.054 ZSSK) s Horehroncom a potom som strávil pár príjemných hodín v čarovnom okolí Hnileckej jelšiny neďaleko zastávky Vernár.

O tretej som sa vybral na tradičné horké espresso a keď som si ho vychutnával v kolibe Zuzana pri priehrade Palcmanská Maša na Dedinkách, zapípala mi o trištvrte na štyri esemeska. Redakčný kolega Michal Repko (Mysxo_SN) mi oznámil, že pri stanici Hnilec došlo k zosunu svahu. O dvadsať minút som bol na mieste zosunu.

Podľa informácie malo dôjsť k zosunu v km 50,0, čo je neďaleko bývalého strážneho domčeka (na snímke). Preto nebolo ťažké postihnuté miesto nájsť.


Bývalý strážny domček pri osade Delava v km 50,1 trate 173 ŽSR Margecany – Červená Skala.
V posledných lúčoch zapadajúceho slnka vyzerá ako z rozprávky.

Traťmajster pán Regec z Hnilca už na mieste závalu zabezpečoval technickú pomoc.
Našťastie nedošlo k nijakým zraneniam osôb, ani k väčším materiálnym škodám.


Predpokladalo sa, že sa trať podarí sprejazdniť do 18. hodiny


Počas sanácie nebezpečného skalnatého svahu napínali pracovníci súkromnej firmy nové ochranné siete.
Pri odstraňovaní starej siete sa uvoľnil skalnatý svah a kamene zatarasili trať.


Stalo sa to presne na 50 kilometri …


Ešteže bol v úzkom záreze dostupný signál mobilnej siete …


Traťový domček v km 49.9 a tlejúca „jánošíkovská vatra“ horolezcov …


Trať prechádza v postihnutom úseku úzkou ale nádhernou dolinou rieky Hnilec


Pracovník na bagre sa usiloval …


Rýchlik 810 Horehronec s Petrou na čele čakal v stanici Nálepkovo


Bezradní cestujúci, ktorí nevedeli ,kedy im pôjde osobný vlak smerom na Červenú Skalu


Sympatickej cestujúcej z Horehronca ani dlhá prestávka a nejasná perspektíva ďalšej jazdy nepokazili dobrú náladu.
To ešte netušila, aká anabáza ju čaká.

Optimistická predpoveď, že sa trať podarí sprejazdniť do 18. hodiny, nevyšiel. Po odstránení závalu nasledoval ďalší zosun skál. Trať zostala neprejazdná a dispečer ZSSK operatívne rozhodol, že sa Horehronec vráti do Košíc a pôjde odklonom. Vlak R „810“ napokon opustil stanicu Nálepkovo o 19.14 hod. a ako 2. násled R 811 smeroval späť do Košíc. Z východoslovenskej metropoly potom pokračoval o 20.40 hod. ako 1. násled R 800 cez Rožňavu, Plešivec a Lučenec do Zvolena.

Škoda, že ZSSK nepristúpila aktívnejšie k lepšej informovanosti cestujúcich. Mohli využiť autobusové spoje z Nálepkova do Spišskej Novej Vsi a odtiaľ pokračovať rýchlikom Excelsior, prípadne diaľkovými autobusmi.

Informovanosť verejnosti zo strany ZSSK bola nulová. O odklonovej trase Horehronca nebola dostupná informácia na internetovej stránke Poloha a meškanie vlakov na ŽSR. Aj zvolenský rušňovodič z okuliarnika na Horehroncovi ocenil, keď som mu pár vetami opísal, čo sa na trati stalo. S myšlienkami som sa vrátil do lanského októbra, keď na Hnilci zostal na Horehroncovi neschopný okuliarnik 754.071 ZSSK. Aj vtedy som mal to šťastie byť o pár minút pritom:

Podľa aktuálnych správ z večerných hodín z trate, by mal zostať zavalený úsek prinajmenšom počas dnešného dňa neprejazdný. ZSSK pripravuje (ak sa do rána nepodarí zebezpečiť prejazdnosť trate), zabezpečenie náhradnej autobusovej dopravy (NAD). Vzhľadom na to, že popri trati Nálepkovo – Hnilec je asi štvorkilometrový úsek pre autobusy neprejazdný, bude NAD medzi Nálepkovom a Hnilcom premávať cez obec Hnilčík.

Situáciu na trati bude internetový portál RAILPAGE.NET monitorovať a počas zajtrajška prinesieme ďalšiu aktualitu.

Aktualizované: 6.3.2008 o 7.37
Autor textu a snímok:
© Garin, 2008

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Zosun skál na trati Margecany – Červená Skala

eminem zo dňa 5.3.2008 23:23

vdaka za aktualitu.

sa mi zdá ako je možné že sa niekto chystá fotit našinu a zrovna sa mu podarí pár netradičných fotiek.

tu musí fungovat SIS.

Reagovať

andersen zo dňa 6.3.2008 7:03

Bohužiaľ, na tom som poukazoval už dávnejšie a určite to zistili aj ostatní, že na oficiálnych stránkach žel. spoločností sa nič nedozviete nového a hlavne nič o aktuálnej situácii v doprave. A to platí pre všetky druhy dopravy. Stránky ŽSR a aj ZSSK propagujú len svoje reklamné články a ponuky, chválením sa o špičkovom managmente. Ale nikoho nenapadne vybaviť niektorého pracovníka oprávneniami na aktuálne informovanosti verejnosti najmä prostredníctvom internetu a mobil. telefónnej siete o súčasnej a aktuálnej situácii na koľajach, cestách a let. linkách. 💡 💡

Reagovať

Duko zo dňa 6.3.2008 10:57

Eminem: Ona to nebola SIS ale omnoho staršia organizácia 😀

Reagovať

da001 zo dňa 6.3.2008 22:17

Duko: a která?.. 😀 :byebye: Kdÿž vidím ten odkaz na červené stránky, rád bych se zeptal, nechystá se nějaké spojení s těmito stránkami? Aby mi něco neuniklo 😀

Reagovať

eminem zo dňa 6.3.2008 22:25

dnes som počul na Markíze že dobrý fóór nééé….

že vraj na dúležitom železničnom koridore pri Hnilci bola zavalená hlavná železničná trať po ktorej jazdí jeden rýchlik a dva osobné vlaky

jáájjj ale som sa zasmial

áno je to koridor do

Reagovať

Duko zo dňa 7.3.2008 4:30

Hyvrysak: Podľa Vašej hodnosti pod nickom usudzujem, že ste začiatočník v tej istej organizácii… 😀

Reagovať

da001 zo dňa 7.3.2008 8:54

Duko: čo sa dá robiť, prizávám 🙂 Dál jsem to zatím nedotáhl 😀 Takový talent žial bohu nemám 😀

Reagovať

362.001 zo dňa 8.3.2008 7:29

Zaujímalo by ma, ako sa na ten zosuv včas prišlo.
Videl ho niekto? Nahlásil?
Lebo ako pozerám na ten neprehľadný oblúk, ak by ho zbadal najskôr až nejaký rušňovodič, nemuselo by to vôbec skončiť pekne.
Ufff! Dokonca by som povedal, že pri hnileckej doline stáli všetci svätí, lebo čo už by tam išlo, to už by tam išlo, určite by skončilo, možno aj z vážnymi následkami mimo koľaje.

Reagovať

Garin zo dňa 8.3.2008 7:42

Stalo sa to počas sanácie skalnatej steny pracovníkmi spoločnosti Vertikal z Rožňavy. Vymieňali starú ochrannú sieť a počas prác sa odtrhla časť steny. Našťastie nedošlo k nijakému úrazu a ani k väčším škodám. Vedúci skupiny hneď ohlásil, že došlo k zosunu skál a trať je neprejazdná.

V úseku Vernár – Nálepkovo Peklisko je viac podobných miest, kde by mohlo dôjsť v budúcnosti k zosunu skál.

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *