Váš železničný portál
Registrovať sa

Maďarský „bozk“ Slovensku od Stadlerovho „KISS“

Plné rozlíšenie v novom okne

Popis:

Elektrická jednotka 815.007 spoločnosti MÁV-START od firmy Stadler sa zjavila v piatok 10. júna 2022 na koľajách ŽSR. Keďže tieto jednotky k nám nejazdia, jej preprava zo Szobu cez Štúrovo a Bratislavu do Rajky pútala pozornosť železničných fanúšikov. S trochou poetiky môžeme túto prepravu pomenovať "Maďarský bozk Slovensku", keďže výrobca Stadler označuje tento svoj segment koľajových hnacích vozidiel názvom KISS (anglicky bozk).
Jednotka uviazla v pohraničnej stanici Szob, keď táto železničná stanica ostala odtrhnutá od materskej siete MÁV po štvrtkových búrkach. Zosunutý svah železničnú trať medzi Szobom a Nagymarosom vážne poškodil a podľa aktuálnych informácií obnova trate potrvá prinajmenšom do polovice augusta t. r.
Železničná spoločnosť Slovensko podala maďarskému partnerovi pomocnú ruku a previezla "KISS" do Rajky pomocou laminátky 240.092. Rušňovodiči ZSSK nemajú poznanie pre medzihraničný úsek Komárno - Komárom, a preto sa zvolila síce dlhšia, ale komfortná trasa cez Bratislavu. Navyše, cez Komárno v súčasnosti smeruje veľa odklonených nákladných vlakov, trať je maximálne vyťažená.
Snímku som urobil na petržalskej stanici o 20:36 LSEČ pri západe Slnka, keď obloha bola sfarbená doružova večernými zorami.

Informácie o fotke:

Dátum 10.06.2022
Miesto Bratislava-Petržalka
Vlak SV 49285
Autor MarianDujnic
Zobrazené 2503

Pridajte sa do diskusie!

3 komentáre k: Maďarský „bozk“ Slovensku od Stadlerovho „KISS“

dodojozef zo dňa 11.6.2022 17:04

Dobrý podvečer je to krásna jednotka najmä rozumne zostavená 2-riaďiace a 4 vložené a podľa odborníkov aj veľmi spoľahlivá. Ale nie dávno bolo uvedené o tom že ZSSK si objednalo 5-kusov u firmy Stadler. Jednalo sa len o jeden systém a to striedavý ,ale ostalo ticho nikto sa k tomu nevyjadruje. Pán Dujnic veľmi pekný záber.

Reagovať

Juraj Streber, www.jstrains.sk zo dňa 11.6.2022 20:02

Der KISS160 ist ein doppelstöckiger Regionalzug. Seinen Namen verdankt er dem deutschen Begriff für komfortable innovative schnelle S-Bahn (KISS).

Reagovať

dodojozef zo dňa 12.6.2022 16:07

Ahoj Juraj celkom sa to hodí po preložení na situáciu na ZSSK len v opačnom význame. Ale ako skončilo tých 5-jednotiek ktoré sa objednali u firmy Stadler.
.

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *