Váš železničný portál
Registrovať sa

Začala sa dostavba staničnej budovy detskej železnice v Čermeli

Tlačové správy 31.7.2018 13:15 administrator Zobrazené: 1553

Rozostavaná staničná budova detskej železnice v Čermeli dostáva konečnú podobu. S jej výstavbou začalo občianske združenie Detská železnica Košice ešte v minulom. Po tom čo združenie uspelo s medzinárodným slovensko-maďarským projektom, získalo financie aj na dokončenie tejto rozostavanej stavby. Prvá obnovená staničná budova historickej železničky tak začne slúžiť verejnosti ešte tento rok.

 

„Slovensko-maďarský projekt obnovy dvoch susediacich úzkorozchodných železníc – Košickej detskej historickej železnice (KDHŽ) a železnice v Miškovci – Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) bol schválený len koncom minulého roku. Priamo na dokončenie budovy je z projektu určených vyše 64.000 eur, náklady sú však samozrejme vyššie,“ približuje Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice. Projekt je financovaný z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja z programu Interreg.

 

 „Zvonku sme budovu opláštime zatepľovacou vrstvou a hrazdením. Práce nepokračujú len na fasáde, ale aj v interiéri, kde finišujeme s úpravou povrchov a zariaďovaním miestností. Asi najprevratnejšou zmenou na stanici budú prvé splachovacie toalety,“ približuje novinky Igor Holéczy z detskej železničky. Verejnosť v budove ocení aj mini čakáreň, predajňu suvenírov, pokladňu či toalety. V priestoroch tiež vzniknú kancelárie občianskeho združenia a Klubu mladých železničiarov.

 

V minulosti známa železnička disponovala kompletnou infraštruktúrou, v každej z troch staníc napríklad stáli sympatické staničné budovy. Súčasťou železničky tiež bola výhybňa VPRED, kde sa vlaky mohli dokonca križovať. V rámci projektu dôjde tiež k obnoveniu tejto výhybne, čo by malo železničku Ďalej zatraktívniť a zvýšiť jej kapacitu. Pôjde tak o najväčšiu investíciu do obnovy železničky za posledné desaťročia.

Kontakt

Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, o. z., kezeleznica@gmail.com, +421 905 496 426, www.detskazeleznica.sk, Facebook/detskazeleznica

 

Obsah tejto tlačovej správy neprezentuje oficiálne stanovisko Európskej únie.

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *