Váš železničný portál
Registrovať sa

Detský vozeň z dielne kremnickej umeleckej školy odvezie prvých cestujúcich

Slovensko 16.12.2015 17:36 dirga Zobrazené: 1631

Sedieť na pohodlnej novej sedačke, hrať stolové hry, ale zároveň sa cítiť ako uprostred lesa s lienkou či vážkou nad hlavou a s veveričkou na strome – to sa stáva súčasťou cestovania vlakmi. Nový vozeň určený pre rodiny s deťmi je výsledkom jedinečného projektu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a študentov z kremnickej Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva (SŠUV). Cestujúci si ho budú môcť vyskúšať v pravidelnej dennej prevádzke od pondelka 26. októbra 2015 vo vybraných zrýchlených vlakoch na linke Zvolen – Žilina a späť.

 

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) rozširuje možnosti pre cestovanie rodín s deťmi na linke Zvolen – Žilina

„Vytvorenie unikátneho detského vozňa v spolupráci so študentmi bolo motivované snahou vytvoriť prostredie, ktoré zatraktívni osobnú železničnú dopravu rodinám deťmi. Pri cestách s deťmi ľudia volia najčastejšie auto. Ak zatraktívnime vlaky práve najmenším, tak pre cestovanie za babičkami či rodinou, prípadne na výlety si ľudia vyberú vlak,“ poznamenal riaditeľ Úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko Jozef Schmidt.
Návrhy, vizuály i materiálne vyhotovenie pripravili študenti SŠUV, realizáciu konzultovali so zamestnancami ZSSK, aby bola v súlade s technickými predpismi. Ide o úpravu vozňa druhej triedy so služobným oddielom (technické označenie BDs), ktorý sa radí zvyčajne do diaľkových prípadne regionálnych vlakov. Je prvý a (zatiaľ) jediný svojho druhu.

„Študentom našej školy sa podarilo zrealizovať prvý projekt v spolupráci s reálnym podnikateľským prostredím, so Železničnou spoločnosťou Slovensko. Cieľom bolo naučiť študentov ako kreatívnu myšlienku implementovať na profesionálnej úrovni,“ povedala Katarína Luptáková, riaditeľka Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Podľa K. Luptákovej realizáciou tohto projektu chce škola poukázať na to, že umenie je potrebné všade a je využiteľné v akejkoľvek oblasti. „Ak budú mať študenti počas štúdia možnosť získať aj praktické skúsenosti, dokážu lepšie svoje znalosti využiť v rôznych oblastiach. Škola realizáciou tohto projektu zlepšuje prípravu našich študentov na ťažký konkurenčný trh práce,“ zdôraznila K. Luptáková.
Študenti vyrobili novú výbavu interiéru, špeciálne stolíky s hrami, unikátne police na batožinu, zaujímavé podlahy, návrhy čalúnenia, závesy, polepy stien a podobne. Sekcia údržby ZSSK v rámci pracoviska Opravovňa vozňov Zvolen participovala pri montáži. Študenti ponúkli kreatívny vizuál aj pre toalety, ktoré sú podstatné pri výbere vlaku ako dopravného prostriedku pri ceste s dieťaťom.
Súkromná škola úžitkového výtvarníctva (SŠUV) Kremnica investovala do interiérového zlepšenia čiastku 21-tisíc eur, ZSSK niekoľko tisíc eur.

Vozeň ZSSK zaradí do súprav na linke Zvolen – Vrútky – Žilina do spojov, ktoré sú vyhovujúce pre cestovanie s deťmi z pohľadu dennej časovej polohy. Na 117 km dlhej trase vlak obslúži 10 staníc/zastávok. Linka vedie krajinou oplývajúcou prírodným i kultúrnym bohatstvom. Cestovanie autom v tomto regióne môže so sebou niesť isté riziká, cesta vedie cez nehodový úsek (Šturec), jazdu obmedzujú kolóny (Strečno), čo vedie k zdržaniu. Cestovanie s deťmi uvedenými spojmi preto predstavuje ideálnu voľbu pre rodinné návštevy či poznávacie alebo relaxačné výlety.

Trasa spája dve krajské mestá – Banskú Bystricu so Žilinou, ležia na nej dve kúpeľné mestá (Sliač, Turčianske Teplice), mestá s bohatou históriou (Martin, Banská Bystrica). Je súčasťou legendárnej trate SNP (Banská Bystrica – Horná Štubňa). Na ceste zo Zvolena do Žiliny cestujúcich čaká 24 tunelov, nachádza sa tu aj najdlhší železničný tunel na Slovensku, tzv. Čremošniansky (v minulosti Harmanecký) s dĺžkou 4,7 km, tiež štyri viadukty a viac ako 100 mostov.

Rodiny s deťmi do 10 rokov tvoria menej ako 10 % zo všetkých cestujúcich vo vlakoch ZSSK. Cieľom dopravcu je zvyšovať tento podiel. „Patríme ku krajinám, kde cestujúci využívajú vlaky najmä na cestovanie do práce či škôl, ale v malej miere na individuálne rekreačné cestovanie. Cieľom ZSSK je zvýšiť záujem ľudí o cestovanie vlakmi aj v tejto oblasti,“ doplnil J. Schmidt.
Od platnosti GVD 2015 – 2016 bude detský vozeň zaradený aj do vlakov jazdiacich na iných tratiach, čím chce ZSSK dať príležitosť vyskúšať si cestu v ňom čo najviac cestujúcim z celého Slovenska.

 


Podrobné informácie:


Detský vozeň bude jazdiť na linke Zvolen – Žilina.
Trasa sa skladá z dvoch úsekov:

Zvolen – Vrútky, 96 km – trať č. 170
Vrútky – Žilina, 21 km – trať č. 180

Zrýchlené vlaky, ktorých súčasťou bude detský vozeň:

Zrýchlené vlaky, ktorých súčasťou bude detský vozeň:

Smer ZVOLEN – ŽILINA – denne:

ZVOLEN – odchod

ŽILINA – príchod

Zr 1842 Šturec

7.09 h

9.06 h

Zr 1848 Rozsutec

15.09 h

17.06 h



Smer ŽILINA – ZVOLEN – denne:

ŽILINA – odchod

ZVOLEN – príchod

Zr 1849 Šturec

10.54 h

12.51 h

Zr 1853 Borišov

18.54 h

20.51 h

 

Uvedené vlaky zastavujú v staniciach:

Zvolen osobná stanica
Zvolen mesto
Sliač kúpele
Banská Bystrica mesto
Banská Bystrica
Horná Štubňa obec
Turčianske Teplice
Martin
Vrútky
Žilina

Súkromná škola úžitkového výtvarníctva Kremnica (SŠUV)
vznikla v roku 1966 pre potreby Štátnej mincovne v Kremnici, ktorá si aj takýmto spôsobom chcela zabezpečiť kvalifikovaných výtvarníkov. Je to stredná odborná škola s celoslovenskou pôsobnosťou, poskytujúca 4-ročné štúdium, končiace maturitnou skúškou v odboroch: Umelecké kováčstvo a zámočníctvo, Plošné a plastické rytie kovov, Zlatníctvo a strieborníctvo, Umelecké odlievanie kovov, Design, Štukatérstvo a Tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov. Každoročne tu ukončí štúdium 25 – 30 absolventov.
SŠUV Kremnica je jedna z mála tradičných škôl úžitkového výtvarníctva na Slovensku, ktoré v rámci vzdelávania prepájajú remeslo s výtvarným umením. V roku 2011 sa stala súkromnou.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK)
zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorá si zmluvne objednáva služby a finančne kompenzuje dopady z týchto služieb, poskytovaných vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave.
ZSSK prevádzkuje v priemere 1450 vlakov denne. V roku 2015 realizuje 31,3 milióna vlakových kilometrov (vlkm) na základe zmluvy so štátom. Vlani odviezla 47,3 milióna cestujúcich.
Kontaktné centrum 18 188, alebo +421 2448 58 188 (pri volaniach zo zahraničia)
www.slovakrail.sk
alebo www.facebook.com/slovakrail
, info@slovakrail.sk

Zdroj:
ZSSK

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *