Váš železničný portál
Registrovať sa

Prvého mája vás detská železnica odvezie so špeciálnym bezplatným cestovným lístkom

Tip na výlet 29.4.2015 10:54 administrator Zobrazené: 1561

Košice, 29. apríl – Košická detská historická železnica odštartuje v rámci osláv Dňa mesta Košice na 1. mája svoju jubilejnú už 60-tu sezónu. Dobrovoľníci z Čermeľského údolia si chcú zrod unikátnej železničky pripomenúť 60-timi podujatiami. Aktivisti zároveň očakávajú, že jubilejný rok bude vďaka podpore mesta Košice a partnerov, pre obľúbenú košickú atrakciu zlomovým.

„Vďaka porozumeniu a podpore, ktoré sme našli na košickom magistráte, vstupuje železnička do novej etapy svojej existencie. Okrem finančnej podpory sa totiž podaril zrealizovať aj zásadný prevod trate zo štátnej spoločnosti Železnice Slovenskej republiky na mesto Košice, tú mesto následne zverilo do správy občianskeho združenia, ktoré jedinečnú technickú pamiatku prevádzkuje,“ uviedol Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice. Vďaka prevodu vlastníckych práv sa môže železnička konečne uchádzať o financie z eurofondov.

„Prípadné získanie grantov môže zásadne posunúť železničku vpred. Prioritná je najmä rekonštrukcia trate, vybudovanie infraštruktúry či obnova a rozšírenie vozového parku,“ načrtol plány Ľ. Lehotský.

Hlavným partnerom historickej železničke je naďalej mesto Košice, ktoré na železničku každoročne v rozpočte vyčleňuje financie. Dobrovoľníkom to významne pomáha zatraktívniť program a rozšíriť jubilejnú sezónu, ale aj rekonštruovať najháklivejšie úseky trate.
„Detská železnička v košickom Čermeli je jedným z najnavštevovanejších a najatraktívnejších miest v Košiciach. Obyvatelia nášho mesta sú na svoju železničku právom hrdí. Myslím, že je veľmi dôležité zveľaďovať túto jedinečnú atrakciu a preto som veľmi rád, že sa našla v našom meste skupina zanietených ľudí, ktorí venujú svoj voľný čas, energiu a schopnosti nielen jej zachovaniu, ale aj ďalšiemu rozvoju tohto unikátneho projektu. Za mesto Košice môžem povedať, že sa ich snažíme všemožne podporovať, pretože je v našom spoločnom záujme, aby Detská železnička robila radosť aj nasledujúcim generáciám Košičanov a návštevníkov mesta,“ povedal Richard Raši, primátor Košíc.

Tohtoročnú sezónu na železničke bude sprevádzať množstvo kultúrnych podujatí, divadelných predstavení, vydanie jubilejných pohľadníc, poštovej známky či knihy. Oslavy, prichystané na 1. septembra majú byť vyvrcholením prvej etapy snaženia aktivistov, ktorí sa o železničku posledných päť rokov starajú. V Čermeli by mal vozový park posilniť nový parný rušeň Krutwig.
„Bude to veľká udalosť, nielen pre našu železničku či Košice. Parná lokomotíva neprichádza na Slovensko každý deň. Je to unikát, ktorý je zároveň jediným rušňom tohto typu, zachovaným na Slovensku. Toto by sa však nemohlo udiať bez podpory zanietencov, sponzorov, podporovateľov i samotných detských cestujúcich, ktorí sa na novú atrakciu tešia,“ dodal Ľubomír Lehotský.
Košická detská historická železnica slávnostne odštartuje sezónu prvého mája o 9-tej hodine za účasti primátora mesta Richarda Rašiho a ďalších hostí. Mladí železničiari majú pre návštevníkov ako pamiatku prichystané mimoriadne cestovné lístky, ktoré budú určite cenným suvenírom. Jazdy železničkou budú ako vždy tento deň bezplatné.

Nech to para tlačí!

Zuzana Lehotská / PR a marketing /
Detská železnica Košice, o. z. / kezeleznica@gmail.com
0905 496 426

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *