Váš železničný portál
Registrovať sa

Srážka vlaků v Poříčanech

Železničné nehody 30.12.2014 8:30 administrator Zobrazené: 2715

Dnes ve 14.30 hodin se ve stanici Poříčany srazil rychlík R 983 Vysočina jedoucí z Prahy do Brna s osobním vlakem Os 9329 z Prahy do Kolína. Podle PRVOTNÍCH A PŘEDBĚŽNÝCH informací projel osobní vlak odjezdové návěstidlo v poloze stůj a na výhybce číslo 14 se srazil s projíždějícím rychlíkem. Při nehodě došlo k vykolejení lokomotivy rychlíku. Zatím máme informace o lehkých zraněných – přesný počet není znám. Provoz na trati mezi Poříčany a Pečky byl obnoven po jedné ze dvou kolejí. V tento okamžik se stahuju data ze zabezpečovacího zařízení a z rychloměrů vlaků a probíhají výslechy strojvedoucích. V letošním roce se jedná o 28. případ srážky dvou drážních vozidel (rok 2013 – 26, 2012 – 33, 2011 – 28, 2010 – 30).

V Českých denníkoch sa napísalo:

„Osobní vlak podle prvotních informací projel odjezdové návěstidlo v poloze „stůj“. Měl tedy zastavit na červené, ale místo toho pokračoval v jízdě a na výhybce se srazil s projíždějícím rychlíkem,“ popsal Jan Kučera, náměstek generálního inspektora Drážní inspekce.

Podle něj se zatím nedá říct, jestli šlo o chybu strojvedoucího. Mohlo totiž dojít také k technické závadě. „Máme potvrzeno několik lehkých zranění, žádné vážnější,“ uvedl dále Kučera.

Později doplnil, že se podle zatím stále neověřených informací poranilo pět lidí.

„Záchranáři na místo nebyli přizváni. Zranění nebyla tak vážná, abychom museli zasahovat,“ doplnila mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Drážní inspekce vpodvečer také předběžně odhadla škodu po havárii. Na vlacích činí 4,5 milionu, na kolejích 15 tisíc korun. Na nádraží zasahovalo několik hasičských jednotek. „Na místo dorazily naše jednotky z Českého Brodu, Nymburka a z Kolína, dobrovolní hasiči z Poříčan a drážní hasiči z Michle. Zpočátku nebylo jasné, o jak vážnou nehodu jde, proto vyjelo jednotek víc,“ vysvětlil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Hasičské jednotky pomohly lidem vystoupit z vlaku, poté se vrátily zpátky na stanice a na místě zůstali jen drážní hasiči.

Provoz na trati mezi Poříčany a Pečkami byl zhruba na půl hodiny zastaven, nyní už je po jedné ze dvou kolejí obnoven. Protože jde ale o vytížený koridor mezi Prahou a Moravou, posílají České dráhy rychlíky jedoucí z Prahy do Kolína přes Nymburk. Spoje tak mohou nabrat až čtyřicetiminutové zpoždění.

Rychlíky v opačném směru zůstaly na své trase, neměly by se zpožďovat o více než deset minut. Mluvčí Českých drah Radek Joklík odhadl, že by trať mohla být plně zprovozněna do 18:00.

„Nyní stahujeme data ze zabezpečovacího zařízení a z rychloměrů vlaků a probíhají výslechy strojvedoucích,“ popsal průběh vyšetřování Kučera před pátou hodinou odpoledne.

V letošním roce evidujeme celkem 60 případů, kdy vlaky projely návěst zakazující jízdu (a dalších 30 případů, kdy se tak stalo při posunu). Za celý loňský rok vlaky projely 55 x návěst zakazující jízdu (a dalších 28 případů nastalo u posunu). Za předchozí roky jsou statistiky 2012 – 54 (+34 posun), 2011 – 56 (+30 posun), 2010 – 45 (+41 posun) a 2009 – 46 (+ 23 posun).

Poslední letošním případem (vyjma dneška), kdy vlak projel návěst zakazující jízdu a vjel do trasy jiného vlaku, byl nedovolený odjezd vlaku IC 1004 Regiojet (Třinec-Praha), který v neděli 14. prosince v 8.32 hodin odjel z České Třebové, a to přes to, že měl na návěstidle zakázánu další jízdu, a vjel do trasy vlaku LE 1354 LEO Express (Bohumín-Praha), který ho právě v České Třebové předjížděl. Tato událost se obešla bez následků, oba vlaky zastavily bez toho, aniž by došlo ke srážce (LEO Express zastavil před návěstidlem, které správně reagovalo na vzniklou situaci a změnilo návěst dovolující jízdu na návěst jízdu zakazující; vlak IC Regiojet zastavil ihned po projetí návěstidla, přesto však již došlo k ohrožení vlakové cesty LEO Expressu).

Zdroj: idnes.cz a DIČR

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *