Váš železničný portál
Registrovať sa

Zosuvy pôdy paralyzovali železničnú dopravu v úseku Krompachy – Margecany

Stručne z naších tratí... 17.8.2010 16:10 administrator Zobrazené: 2828

V dôsledku mohutného zosuvu pôdy na železničnú trať číslo 180 pri zastávke Richnava bola dnes 17.08.2010 v úseku Krompachy – Kysak úplne zastavená akákoľvek železničná doprava. K zosuvu pôdy došlo podľa očitej svedkyne tesne pred prechodom rýchlika R 604 cca o 8:30, ktorý pred nánosom bahna našťastie stihol bezpečne zastaviť. Po odtiahnutí tohto rýchlika margecanskou zálohou späť do žst. Margecany, bol na miesto privolaný odborník na zhodnotenie situácie. Pod nánosom bahna, ktoré miestami siahalo až do výšky dvoch metrov, bol pokrytý približne 20 metrový úsek trate. Prevádzka na trati je už obnovená po oboch traťových koľajách.

Vzniknutá mimoriadna situácia si vyžadovala rýchle operatívne riešenie. To z vedenia prišlo v podobe náhradnej autobusovej dopravy a otočenia niektorých vlakových súprav čo veľmi pomohlo niektorým cestujúcim.

Aj napriek veľkej snahe železničiarov, nabrali celkom slušné meškanie tieto vlaky:

R 441 Excelsior: 249 minút.
R 604 Hodina Deťom: 227 minút.
(bol zostavený z náhradnej súpravy a zo Žiliny odišiel včas)
EC 120 Košičan: 184 minút.
(bol zostavený z náhradnej súpravy a zo Žiliny odišiel včas)
IC 501 Zelmer: 159 minút.
R 606 Liptov: 114 minút.

O 12:05 bola doprava úspešne obnovená a to po druhej traťovej koľaji. Cestujúci sa však mohli tešiť len do 15:00 kedy bola doprava opäť úplne zastavená a to z dôvodu odpratávania nánosov zeminy z prvej traťovej koľaje krížom cez druhú traťovú koľaj. Medzi stanicami Margecany – Krompachy premávala náhradná autobusová doprava. Rýchliky z Košíc smerom na Žilinu a od Žiliny smerom na Košice čakali Margecanoch a v Krompachoch až do ukončenia výluky.


Po staniciach sa začali zhromažďovať nákladné vlaky, ktoré cez poškodený úsek vôbec neprechádzali. Na fotografii nákladný vlak v žst. Spišské Vlachy.


V Krompachoch čakal na zmätených cestujúcich staničný personál, ktorý ich dostatočne usmerňoval a informoval.


Os 7811 už nemal to šťastie prejsť poškodeným úsekom. Stal sa tak prvým vlakom, ktorý predčasne ukončil cestu v žst. Krompachy.


Na cestujúcich čakali tieto 2 autobusy, ktoré vozili ľudí do žst. Margecany. Samozrejme zachádzali aj do Richnavy a Kluknavy.


Aj napriek meškaniu a prestupovaniu bola situácia v autobusoch pokojná.


Na miesto zosuvu sa dostali aj cestné stroje.


Pracovalo sa v plnom nasadení a vo veľkej rýchlosti.


Ani pohľad na zosunutú pôdu nebol veľmi príjemný. Zvlášť, keď sa hore nachádza hlavný ťah do Košíc.


Dôkazom, že svah je podmytý je tento potôčik, ktorý tiekol celkom slušným prúdom smerom k trati.


Časť trate kde pracovali ťažké stroje, bola samozrejme uzemnená.


Dávalo sa pozor aj na to, aby neboli poškodené koľajnice a zabezpečovacie zariadenia.


Práce na poškodenom úseku pokračovali celkom rýchlo. Trojica bagrov to zvládala naozaj super.


Takýto pohľad na zastávku Richnava bol výnimočný, keďže sa tu celý deň potulovali zvedavý rómovia z neďalekej osady.


Nepríjemným prekvapením pre cestujúcich bol podchod, ktorý bol v katastrofálnom stave.


Žiaľ po lepšom zaostrení na kraje podchodu, kde sa nachádzajú ľudské výkaly vám príde v porovnaní voda celkom „neškodná“.


Zvedavých občanov nebol problém stretnúť ani pri zosuve.


Niektoré média informovali, že cesta je neprejazdná a úplne uzatvorená. Skutočnosť je mierne iná. Uzatvorený je jeden pruh.


R 605 Mall.sk taktiež ukončil cestu v Krompachoch. Podľa jeho personálu mal isť po ukončení výluky ako súpravový vlak do Košíc, no podľa našich informácií pokračoval po výluke ako klasická 605-ka.


Na R 605 Mall.sk žiaľ náhradná autobusová doprava už nestačila.


Z prvého pohľadu je jasné, že všetci cestujúci do týchto autobusov nevojdu. Podľa našich informácií museli cestujúci opäť nastúpiť do súpravy R605 a čakať v ňom do ukončenia odpratavacích prác.


Súprava osobáku 7811 bola otočená a pokračovala s takmer hodinovým meškaním ako OS 7808 smer Poprad – Tatry.


Staničný personál v žst. Spišská Nová Ves si pre prípad dlhodobej neprejazdnosti trate začal robiť miesto pre nadbytok nákladných vlakov.


Kedysi bežný záber, dnes výnimočná udalosť: elektrická motorová jednotka v železničnej stanici Margecany, na snímku kombinácia elektrických vozňov 460 030 a 051. Foto: Pavel Chomjak


Pohľad na nástupištia v Margecanoch: zľava EMJ 460 051+030 ako 1. násl. 7809, v strede záberu je rýchlik 604 a vpravo čakal na odchod EC 120 „Košičan“ s vlakovou lokomotívou 150 213. Foto: Pavel Chomjak


Lokomotíva 745 601 s mechanizmami na zemné práce zaujala nejedného cestujúceho a vyvolávala dojem, že na odpratávanie zeminy bude operatívne použitá tá najťažšia a najvýkonnejšia technika. Prejazd súpravy však bol prozaickejší – súprava prechádzala pomedzi postávajúce súpravy na miesto odstavenia. Foto: Pavel Chomjak


Takto vyzerá pohľad na koryto vyprázdnenej spodnej nádrže na Ružíne z vlaku idúceho ponad hladinu Hornádu. Dôvodom vypustenia je plánovaná oprava priehradného múra. No v prípade potreby sa počíta s kapacitou nádrže na zachytenie prípadných prívalových vôd. Foto: Pavel Chomjak


Snímka od nášho čitateľa z dnešného rána zo žst. Krompachy ukazuje, že práce sú naozaj ukončené.

Pripravil: © 2010 Redakčný tím railpage.net

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Zosuvy pôdy paralyzovali železničnú dopravu v úseku Krompachy – Margecany

Michal Timko zo dňa 17.8.2010 18:36

super aktualita z dnesnej situacie :byebye:

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *