Váš železničný portál
Registrovať sa

Okuliarnik 750.198 mimoriadne v maďarskom Szobe

Zahraničie 4.5.2010 22:40 administrator Zobrazené: 2116

V pondelok 3. mája 2010 zavítal do pohraničnej stanice Szob (MÁV) okuliarnik – hybrid – z novozámockého depa. Išlo o rušeň 750.198 ZSSK, ktorý priviezol mimoriadny vlak MÁV Nosztalgia z Wolsztynu do Budapešti. Na slovenskom území jazdil vlak pod číslom 30657, najprv v réžii esa 363.147 a z Trenčína ho ťahal už spomínaný okuliarnik cez Chynorany, Nitru, Nové Zámky a Štúrovo do Szobu. Ostro sledovaný vlak fanúšikmi naberal meškanie od 120 minút pri vstupe na ŽSR v Skalitom až po 292 minút v Nových Zámkoch. Do Szobu tak prišiel už v čase, keď sa už slnko chystalo zapadnúť. Na snímke stretnutie 750.198 ZSSK s Nohabom M61.001 spoločnosti MÁV Nosztalgia, ktorý odviezol mimoriadny vlak do Budapešti.

Do Szobu je zo Slovenska málo vlakových spojení, v tejto pohraničnej stanici zastavujú vlaky kategórie EC len mimoriadne z dopravných dôvodov, a preto pre mnohých železničných fanúšikov zostane len možnosť použiť „kombinovanú“ dopravu. To znamená pricestovať do Štúrova vlakom, napríklad tak ako my s EC 273 Jaroslav Hašek, a odtiaľ autobusom do dedinky Chľaba (maď. Helemba). No a potom polhodinovou chôdzou k hraničnému železničnému mostu ponad rieku Ipeľ. Chôdza po oddelenom chodníku pre peších je na moste bezpečná a po vstupe Slovenska a Maďarska do Schengenského priestoru aj bezproblémová. Obyvatelia Szobu i Chľaby, najmä na bicykloch, často prechádzajú hranice po tomto moste. Iná možnosť ako sa pohodlne dostať do Szobu je vystúpiť z vlaku EC vo Vacove (Vác) a vrátiť sa osobným vlakom do Szobu.

Železničný most cez rieku Ipeľ sa nachádza v malebnom prostredí.

V popoludňajších hodinách privíta v Szobe návštevníka zo Slovenska pomerne čulý ruch, nie však taký ako na spojnici Budapešti s Viedňou
v pohraničnej stanici Hegyeshalom. Prítomnosť Nohaba M61.001 MÁV Nosztalgia (celkom vzadu) veštila však niečo mimoriadne.

Na koľaji so zarážadlom pri druhom nástupišti smerom na Budapešť sa leskol v májovom slnku historický Nohab M61.001 MÁV Nosztalgia. Upútaval pozornosť staničného personálu ale i cestujúcich. Najmä „vörös cillag“ (červená hviezda) na čele rušňa bola predmetom mnohých dohadov. Snímku sme zverejnili vo fotogalérii a môžete si ju pozrieť po klikunutí TU



Väčšina osobných vlakov medzi stanicami Budapest Nyugati pu. – Szob
pozostáva najčastejšie z vratných súprav s riadiacim vozňom BDt a rekonštruovaným elektrickým rušňom V43.2.


Pomerne jednotvárny železničný život v Szobe spestrujú prejazdy vlakov EuroCity, ktoré zatiaľ vozia slovenské rušne radu 350.
Gorilka 350.018 ZSSK sa na čele vlaku EC 344 Avala stretla s Nohabom.


Kým pri predošlom zábere by sme uvítali plné slnečné svetlo, pri príchode „Hungarky“ sa mohlo slniečko radšej schovať za mraky.
Potom by aj obrázok vyzeral inak ako keď sa fotografuje v ostrom protisvetle.
Vlak EC 171 priviezla na maďarské územie gorilka 350.002.


Zlatý klinec programu: vlak z prehliadky parných rušňov z Wolsztynu vchádza do Szobu
s takmer štvorhodinovým meškaním už takmer za večerného súmraku na čele so 750.198 ZSSK.


Obrázok nevídaný: okuliarnik v Szobe! A „oplášťovaný“ parný rušeň 242.001 detto.

Okuliarnik 750.198 ZSSK sa po krátkom pobyte v Szobe vrátil strojovou jazdou do Štúrova. Odtiaľ pokračoval na príprahu motorového vozňa 810.581 ako vlak Os 4270 do Nových Zámkov.

P.S.: Nielen vlakmi je železničný fanúšik živý a okolie rieky Ipeľ, je krásne a čarovné … začiatkom mája tu bohato kvitnú nežné kvietky bledule jarnej (Leucojum vernum).


Pripravil redakčný tím Railpage

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Okuliarnik 750.198 mimoriadne v maďarskom Szobe

Michal Timko zo dňa 5.5.2010 15:44

opat kvalitny report od Vas pani. tie skupinove foto s NOHABom a 750 a potom aj s 350 su uzastne. vdaka :byebye:

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *