Váš železničný portál
Registrovať sa

Rušenie aj toho posledného, čo tu zostalo

Slovensko 12.5.2011 22:00 administrator Zobrazené: 3466

V posledných rokoch sme si zvykli, že rušenie vlakov na lokálnych tratiach sa stáva trendom modernej doby. Všetko by bolo v poriadku, ak by to malo nejaký účel, respektíve ak by sa tým niečo vyriešilo. Problém nastáva však v tom, že rušenie vlakov osobnej dopravy na Slovensku sa zapáčilo ľuďom, ktorí vlak videli možno len na obrázku, ktorí nevedia čo je to cestovanie vlakom. Ak niekedy cestovali, tak zrejme len ako malé deti s babičkou a teraz sa vozia po diaľniciach v sedmičkových bavorákoch. Je vôbec správne, aby takíto ľudia mali moc rozhodovať o vlakových spojoch ktoré vôbec nevyužívajú? Je správne postaviť grafikon vlakovej dopravy bez názorov a pripomienok cestujúcej verejnosti? Slováci zamyslime sa! Prečo vzbudzujeme dojem, že text slovenskej hymny nie je pravda? Prečo sme zase zaspali? Prečo si znižujeme vlastnú životnú úroveň ľahostajnosťou, ktorá prebýva takmer v každom z nás?

Jeden z našich čitateľov kontaktoval priamo kanceláriu generálneho riaditeľa, aby prejavil nespokojnosť s plánovanými zmenami o ktorých sa nikto nemal takto skoro dozvedieť. Malo to prísť samo z neba, bez toho, aby to dokázali ľudia ovplyvniť petíciami, či iným spôsobom. Nepríde vám to zbabelé?

Odpoveď z kancelárie generálneho riaditeľa ZSSK a.s.

Vážený pán Oravec.

Vzhľadom na projekt revitalizácie, neplánujeme viesť vlaky na trati 122 a na trati 123 výrazne obmedzíme počet vlakov. Zostávajúce vlaky na trati 123 budú prípojmi od a na osobné vlaky jazdiace na trati Žilina – Trenčín.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. prevádzkuje R vlaky, ktoré sa od Os líšia svojimi parametrami. Niektoré R vlaky zabezpečujú doposiaľ aj prepravu zákazníkov na kratšie vzdialenosti, pri súčasnom vedení iných vlakových spojov na to určených, čo spôsobuje úsekovú preplnenosť vlakov kategórie R zníženie kvality prepravy pre diaľkových zákazníkov.

Častým zastavovaním v nácestných staniciach sa pri vlakoch kategórie R predlžuje cestovná doba a tým sa stráca konkurencieschopnosť voči iným druhom dopravy.

Z uvedeného dôvodu pristupuje Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. v zmysle novej obchodnej politiky a v zmysle Koncepcie prípravy GVD 2011/2012, schválenej Predstavenstvom Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., mimo iných aj k tejto zmene.

V stanici Trenčianska Teplá, kde doposiaľ R vlaky zastavovali, môžu cestujúci využiť existujúce vlakové spoje ZSSK Os vlakmi, ktoré sú určené pre regionálnu dopravu. Pre nástup a výstup do a z vlakov kategórie R môžu využiť stanicu Trenčín vzdialenú len 8 km od Trenčianskej Teplej. Osobné vlaky na trati Žilina – Trenčín pôjdu pred vlakmi diaľkovej dopravy v rozsahu ako v súčasnosti. Tieto vlaky zabezpečia v Trenčíne prípoj na diaľkové vlaky smer Bratislava, budú mať aj prípoje od Horného Srnia. Na trati Trenčín – Žilina pôjdu osobné vlaky v rozsahu ako v súčasnosti a budú trasované z Trenčína za vlakom diaľkovej dopravy, teda budú prípojom pre smer Púchov a v Trenčianskej Teplej s prípojom smer Horné Srnie.

Väčšina zákazníkov využívajúcich vlaky diaľkovej dopravy v Trenčianskej Teplej cestuje do Trenčína, prípadne Púchova, teda sú to zákazníci, ktorým ponúkame vlaky regionálneho významu.

S úctou a pozdravom Mgr. Pavel Kravec v. r.

Objektívne zhodnotenie našimi redaktormi:

Vlaky na trati Trenčianska Teplá – Horné Srnie naďalej zostanú, zmeny sa dotkli len obmedzenia počtu vlakov s tým, že vlaky budú zachádzať len do obce Horné Srnie, ktorá je najviac využívanou spolu s mestom Nemšová, ako hlavné spojenie s mestom Trenčín. Samozrejme spojenie je možné aj medzimestskou autobusovou dopravou s rozdielom, že jazdná doba do centra Trenčína je z dôvodu vysokého počtu zastávok aj v priľahlých obciach veľmi zdĺhavá. Preto cestujúci využijú radšej vlakové spojenie aj s prestupom, ku ktorému mali pravidelne v Trenčianskej Teplej s cca 3 minútovým čakacím časom prestup na rýchlik smer Bratislava. Osobné vlaky sú vedené totiž ešte pred rýchlikmi, teda nie je možné aby cestujúci do Trenčína použili iné vlakové spojenie. Pri cestovaní smer Žilina je železnica jediným rozumným riešením ako sa včas dostať do Púchova, Považskej Bystrice, alebo vďaka zastavujúcim rýchlikom aj ďalej smer Košice, Zvolen či Praha. Ak by zrušili zastavovanie rýchlikov v Trenčianskej Teplej. Zvýšia spokojnosť cestujúcim, ktorí chcú byť o 2-3 minúty skôr v cieľovej stanici, no počet nespokojných cestujúcich, ktorým svoju cestu predĺžia o hodiny strávené vyčkávaním na staniciach bude určite väčší. Nemôžeme teda nazvať zrušenie zastavovania kategórie rýchlik v spomínanej stanici ako prínos pre cestujúcich.

Trať Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice je zabezpečovaná úzkorozchodnou elektrickou železnicou, ktorá ako jediná elektrifikovaná trať na Slovensku s rozchodom 760 mm je už historickou pamiatkou, no stále plne slúži verejnosti cestujúcej za školou, prácou, zahraničným turistom či cestujúcim, ktorí svoju cestu smerujú práve do známeho kúpeľného mesta Trenčianske Teplice. Dňa 1.5.2011 mala byť trať vzhľadom na plány revitalizácie zrušená, no veľký počet ľudí, ktorí spísali petíciu zabránili tejto skaze a železnica so siedmymi pármi vlakov jazdí naďalej. Ak by došlo k zrušeniu zastavovania vlakov kategórie rýchlik v Trenčianskej Teplej resp. TREŽ jediným dostupným riešením sa dostať do mesta Trenčianske Teplice by bolo použiť autobusové spojenie z Trenčína, avšak jazdná doba do tohto mesta trvá približne 35 minút vzhľadom na počet zastávok a autobusové spoje sú natoľko preplnené, že určite by to len zhoršilo pohodlie všetkých cestujúcich využívajúcich služby SAD Trenčín.

Zrušenie zastavovania vlakov kategórie IC v žst. Trnava, Trenčín a Liptovský Mikuláš: Trenčania bojovali dlho o to, aby v meste Trenčín zastavovali vlaky kategórie IC, mesto je počtom obyvateľov veľmi priaznivé pre tento účel a vlaky IC sú nadmerne využívané. Ak cestuje niekto smerom do Viedne, Tatier, alebo na pracovne do Košíc, vlaky IC sú jediným pohodlným riešením ako sa rýchlo dostať na potrebné miesto. Ich počet by sa mal zvyšovať a nie rušiť zastavovania v dôležitých staniciach. Ak chce niekto cestovať z mesta Trenčín, povedzme do Košíc, musel by tak použiť iba rýchlik a práve tým sa zhorší jeho pohodlie cestovania, nakoľko cestuje diaľkovo na dlhé trasy a po Košice sa jeho doba cestovania predĺži približne o hodinu a dvadsať minút. Cestovať do Žiliny a následne prestúpiť na vlak kategórie IC je nezmysel, ktorý opäť len zhorší pohodlie cestujúcich, ktorí si zaplatia nemalé peniaze za prepravu.

Odpoveď pána riaditeľa nám príde len ako alibizmus, ktorý nemá ani hlavu ani pätu, ba dokonca ani nie je pravdivý, lebo k zrušeniu spomínaných tratí nedôjde. Ak by sme chceli zvýšiť pohodlie cestujúcich na diaľkovej doprave, mohli by sme rovno zrušiť zastavovanie vlakov na železničnej zastávke Bratislava Vinohrady, veď cestujúci môžu využiť rovnako spojenie MHD a vlak nestratí 3 minúty času na zastavenie, nástup-výstup a rozjazd, rovnako je tiež porovnateľne zbytočné zastavovanie vlakov v Kraľovanoch, čo je malá dedina, ktorej významom je len odbočná trať do Dolného Kubína, Štrba, ktorej významom je len ozubnicová železnica, ktorá spája mesto Vysoké Tatry rovnako ako TEŽ v Poprade, či napríklad železničná stanica Margecany, ktorá svojou polohou tiež nie je až tak významná pre vysoký počet obyvateľstva.

Vzhľadom na to, že sa zvyšujú ceny pohonných hmôt, ľudia začali častejšie využívať vlakové spojenia, no železničná spoločnosť sa im snaží nepriamo povedať „choďte radšej autom“. Namiesto toho, aby zvýšila počet spojení, zabezpečila prípoje bez dlhých čakaní, robí presný opak, aby svojich zákazníkov vyhnala von z vlakov. Už posledné grafikony je smiešne, že niektorými trasami sa nedá cestovať vôbec, alebo s veľmi smiešnym cestovným časom. Napríklad zo Zvolena do Trenčína sa po 17tej hodine nedá dostať vôbec. Iba ak cez Bratislavu. Tí, čo sa prišli rekreovať do Vysokých Tatier, by museli svoje ubytovacie zariadenia opustiť okolo tretej hodine popoludní, aby stihli posledný priamy vlak do Bratislavy. Cestujúci z Trenčína do Partizánskeho alebo Prievidze zasa nemajú inú možnosť ako použiť autobusové spojenie, pretože vlakové spoje neumožňujú rýchle spojenie týchto miest. Veľa ďalších dôležitých prepojení na Slovensku proste chýba. Je najvyšší čas, aby prišiel súkromník a zabezpečil spojenia, ktoré tu za ČSD boli, no postupom času a tunelovania železnice sa vytratili.

Aj takýto plagátik sa objavil na výveskách železničnej stanice Trenčianska Teplá

Zoznam pripravených zmien, ktorý bol schválený skôr, než sa dostal na oči cestujúcej verejnosti a samozrejme s plnou platnosťou na ich vykonanie.


Na jednom z blogov sa objavil výstižný článok od autora Petra Kremského, ktorý svojimi slovami nádherne opísal to, ako funguje náš štát a naša železnica.

Odstavte vlaky, vytrhajte koľajnice!

… a vyasfaltujte koľajiská, môžu slúžiť namiesto diaľnic…

Zase sa idú reštrukturalizovať železnice. Vždy keď sa objaví táto chvályhodná idea, že nemôžeme na železnice všetci doplácať a nemôžu predsa každý rok vyrábať stratu, prídu vždy rovnaké argumenty. Že sú tie vlaky prázdne, jazdia neefektívne, v podstate ich nikto nepotrebuje. A to sa ešte všeličo ruší potichu, ako tu v komentári upozorňuje Jano Filip.

Len či naozaj. Len či sa medzi tými železničiarmi nájde niekto, kto naozaj rozmýšľa ekonomicky. Že ako? Podnikateľa napríklad nikdy nenapadne uvažovať tak, že keď sa moje služby málo využívajú, tak ich zruším. Lebo potom sa môže ísť pásť do parku aj s celým svojím podnikaním, aj s celou svojou rodinou. Podnikateľ musí niečo vymyslieť. Zlepšiť služby, zlacniť ich, spropagovať, presťahovať prevádzku, prinútiť jednoducho svoj mozog prísť na ideu, ktorá jeho podnikanie zachráni. Zavrieť a zrušiť je tá najposlednejšia možnosť, o ktorej sa uvažuje iba keď sa vyskúša všetko ostatné.

Železničiarski šéfovia takto rozmýšľať nepotrebujú. Nie je to ich, keď to tam zavrú a zhasnú svetlo, pôjdu robiť niekde inde. Nikde v celých racionalizačných plánoch som nevidel, že by sa chystali prilákať ľudí do vlaku, upraviť odchody liniek tak, aby ľuďom vyhovovali, či zefektívniť výber cestovného. Načo? Treba šetriť, nie rozmýšľať.

Vždy keď sa objavia tieto bohumilé reči o zbavení sa stratových železničných liniek, ktoré sa pravdaže šíria z najvyšších poschodí manažmentu a ministerstva dopravy, sa objavia aj iné reči. Prekvapené, od ľudu. Napríklad že ako môžu tie linky rušiť ako nepotrebné, keď sú vlaky plné.

Nezabudnem, ako pre časom pri rušení linky z Vysokej pri Morave do Zohoru tamojší starosta namietal, že ten vlak je potrebný, dôležitý a často sa využíva. Akurát že ním skoro každý jazdí bez lístka. Cestujúci si nekúpia lístok a keď príde sprievodca, len mu každý strčí do vrecka pol eura. Sprievodca je spokojný, cestujúci ušetria. Akurát že železnica vykazuje linku ako úplne stratovú a chystá sa ju zrušiť.

Kocúrkovo poznám z vlastnej skúsenosti. Cestujem občas vlakom. Aj na hlavnej linke Bratislava-Trnava sa dá v pohode jazdiť načierno. Večer okolo deviatej si napríklad na menších bratislavských staniciach ako sú Vinohrady alebo Predmestie ani nekúpite lístok. Pokladne sú zavreté a automaty neexistujú. Tak nastúpite do vlaku bez lístka a čakáte na sprievodcu. Do Pezinka nepríde nikto a keď vystupujete s asi 20 ďalšími ľuďmi, uvažujete, koľkí z nich si kúpili lístok. A koľko ľudí takto denne nútene i nenútene cestuje načierno. Krát počet dní do roka – pekné číslo.

Ale železnice musia šetriť, lebo ich ľudia nevyužívajú. Uvažoval vôbec niekto, že sa to dá urobiť ako v Rakúsku, kde je na každej malej staničke automat na lístky? Keď človek nastupuje do vlaku, musí mať tento lístok nielen kúpený, ale aj označený v strojčeku na nástupišti, inak mu sprievodca dá pokutu. Tak isto, ako v električke.

Uvažoval už niekto, že brutálne zápchy na vjazde do Bratislavy od Dunajskej Lužnej by mohla vyriešiť železnica, ktorá vedie takmer paralelne s večne zapchatou cestou? Lenže to by o nej museli ľudia aj vedieť, museli by na nej jazdiť normálne vlaky, nie tie slimačie plechovky z 50. rokov a na staničkách by sa muselo dať aj zaparkovať, aby sa človek nebál, že sa mu auto do večera zaborí do oráčiny, kým sa vráti z Bratislavy.

Lenže to nikto riešiť nebude, musel by totiž rozmýšľať a myslenie bolí. Radšej linku prenajme súkromnej firme. Zaujímavé, že si Student Agency ako prvú prenajal práve túto zanedbanú, málo využívanú a určite aj poriadne stratovú lokálku. Vidí to, čo štátni manažéri nedokážu. Obrovský potenciál. Za pár mesiacov z nej urobí zlatú baňu.

Podobné to je z Bratislavy do Rusoviec a Rajky, kde sa s veľkou slávou nedávno zaviedol autobus. Namiesto predtým zrušeného vlaku. Vlaky sa zrušili aj od Trnavy a Galanty do stanice Petržalka, hoci to bol najrýchlejší spôsob, ako sa dostať cez upchatú Bratislavu a prípadne pokračovať ďalej do Viedne. Nechodia už ani z Leopoldova do Serede a Galanty, z Bratislavy smerom na Záhorie do Rohožníka, rušia sa na Kysuciach. V tom istom čase, keď sa vo Viedni alebo Mníchove cestovanie vlakom stalo pomaly kultovou záležitosťou a železnice kupujú desiatky veľkokapacitných vozňov, len aby stíhali pokryť záujem cestujúcich, z ktorých väčšina má doma v garáži BMW alebo Mercedes.

Uvažoval niekto, že je naozaj nezmyselné aj to, aby vlaky a autobusy jazdili v tom istom čase a po rovnakej trase po celom Slovensku a ešte aby to štát a samosprávne kraje dotovali? Uvažoval niekto, že by bolo záhodno konečne po 20 rokoch od skončenia zlatých časov neefektívnosti vymyslieť fungujúci systém, kde by sa vlaky a autobusy dopĺňali a nadväzovali na seba? A že by vymyslel aj spôsob, ako kontrolovať jeho dodržiavanie?

Keď už treba na železnici šetriť a nikomu sa nechce myslieť podnikateľsky, navrhoval by som radikálne riešenie. Vytrhať koľajnice, vyasfaltovať koľajisko. Nech po ňom jazdia autá, netreba stavať diaľnice, ba aj tunely sú na hornom Považí vybudované už od Františka Jozefa. Lebo keď sa železničným manažérom lení prilákať zákazníkov a svoju úlohu vidia iba v postupnom zrušení osobnej dopravy, nech to urobia naraz a rýchlo. Nebudeme tu mať srdcervúce story z regiónov každé štyri roky.

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Rušenie aj toho posledného, čo tu zostalo

Creator zo dňa 13.5.2011 7:55

Chápem rozhorčenie Djexpres-a ale aj tak mu to nepomôže stanica Trenčianska Teplá po „krásnom“ májovom rušení stratila ich „medzinárodný“ význam a pri mimoriadnej zmene sa tu nerozčuloval nik, že mu chýbajú také spoje aké boli. A keď sa to tu omieľalo tak málo, veď je to strašne zaujímave viď. príklad Lanoviek v Tatrách pokiaľ to malo prv ŽSR potom ZSSK a.s. tak to bolo stratové a prišli TLD a.s. a zrazu zo z jedného dňa na druhý zarábalo. Čo je natom zaujímavé, že tak sa pri pánovi ex. výpravcovi Dzurindovi robí toto. Prečo chce silou mocou dokázať, že železnica je neefektívny podnik a prečo je zaujímave, že na vyššú dotáciu pre RegioJet sa peniaze našli. Rozumný človek si dokáže tieto súvislosti dať do hromady a pochopí.

P.S. Petície pomôžu? Asi nie, viď NMnV-Vrbovce, Bánovce nad Ondavov – Veľké Kapušany, SL-Plaveč-Lipany, Tatranská Lomnica- Studený Potok, a podobné trate.

Reagovať

754055 zo dňa 13.5.2011 8:38

Už vidím, ako sa bude stíhať obrat súpravy 1842/3, pokojne môžme vyhlásiť športku na včasnosť vlaku 1843.
1841 nezastavovať v Diviakoch ? Nech sa páči, ale potom nech to niekto vysvetľuje ľuďom od obcí Košťany nad Turcom – Malý Čepčín, prečo sa nemôžu dostať do Prievidze, Banskej Bystrice a podobne.

Reagovať

Mat.Crock zo dňa 13.5.2011 9:03

Som tiez vlacikovy 🙂
Rozhodne sa da vytknut zeleznicnej politike vela veci – v tomto pripade to az tak negativne nevidim.
Tr.Tepla – osobne by som uvital nezastavovanie v tejto stanici, je pravda ze hlavne rano je tu kopa ludi, osobne vsak zmysel videl som v TREZ, ktora tymto moze utrpiet, ale kolko ludi tu nastupuje a odkial kam smeruje by mozno trebalo zvazit, ale inak nemam nic proti 🙂 i ked neviem sa presne v tejto veci rozhodnut

Trencin – no tak tu som si pomerne isty a urcite by som IC uvital, keby LM,TN,TT sa vynechavali…
Ako MAXI.KLASIK chodim velmi casto a na vsetkych menovanych IC 500/504 nastupuje a vystupuje strasne malo ludi, IC 501/505/511 sice viac, ale aj tak celkovo malo co si vsimam, podla mna bez problemov to nahradia rychliky, mozno este ten Trencin by stal za uvazenie pri IC 511, a Trnava pri IC500 a 504, ale inak myslim kludne ich vynechat

No a pripad TLD, dnes uz TMR pod hlavickou znamej dvojky sa prezentovali ako stratova zalezitost, vinou statneho riadenia by to aj mohlo byt mozne, ale urcite to nemalo stratovy potencial, este v roku 2004 hospodarili so ziskom, vlastne do dnesnych dni sa strata TLD neustale zvysuje – zaroven ale aktiva a majetok rastu rychlejsie ako strata lanovych drah, ktora je sposobena vysokymi uctovnymi odpismi, hruby zisk prevadzkovej cinnosti teda neustale rastie, co znaci ze investicie Jakabovica a Tkaca v oblasti lanovych drah su vysoko produktivne

Z hladiska nakladov uvazovane zmeny ZSSK v tychto veciach nesposobia ziaden narast, v oblasti trzieb predpokladm zvysenie IC priplatku…
Obchodna politika potrebuje byt viac marketingovo orientovana a prinasat nove zakaznicke ponuky, tato zmena je imidzovou zalezitostou a myslim ze celkom potesi, ale zrejme vyzera to tak – ako koho :pohoda:

Reagovať

stefco zo dňa 13.5.2011 10:05

Djexpres: Je to výborný článok, ktorý opisuje krutú realitu. Železnice by sa ozaj mali spamätať, lebo naozaj budeme môcť začať vytrhávať koľajnice. Chcem sa niečo opýtať. Ten zoznam zmien, ktorý je v článku, ten sa chystá zaviesť do praxe na nový GVD 2011/2012? A keďže sa píše, že bol schválený skôr, než by ho zazrela verejnosť, nebude možné ho ani pripomienkovať?

Reagovať

Martin Betak zo dňa 13.5.2011 11:02

Zrušiť TREŽ a medzinárodné spojenie s CZ je len zamienka, aby sa pohodlné rite mohli odviezť o tri minúty rýchlejšie do svojej cieľovej stanice. To že teraz je natiahnutá doba medzi týmito stanicami tak, že vlak stojí v Trenčíne či Teplej zbytočných 5 minút naviac je v poriadku? prečo sa neuberie z týchto 5 minút. Jazdná doba je stavaná tak, že ak by vlak medzi TN a TNT išiel rýchlosťou 60km/h tak odíde načas…

Koľkým ľuďom zvýšia pohodlie na úkor koľkých ľudí ktorým ho zhoršia? Neverím že budú tie osobné vlaky prípojné k rýchlikom tak ako to opísal GR, je to len výhovorka, ak by aj boli tak by to stále vzhľadom na poruchovosť HDV a meškania vlakov len zhoršilo prístup cestujúcich k diaľkovej doprave. Okrem iného ak si človek vypočíta koľko trvá cesta do BA teraz (čo je maximálne smiešne na to že už jazdíme po koridore, ktorý nenapĺňa základné európske požiadavky kvality) koľko bude trvať potom? minimálne o 30 minút viac – jazdná doba vlaku os, pobyt na zastávke, čas následného vlaku jazdnej doby…. je to úbohé. ak má niekto namiesto terajších 1:45min cestovať 2:15, len blbec by išiel vlakom… alebo len ten čo nemá inú možnosť. Autom bežne robím blavu za hodinu, tak nie je o čom….

Reagovať

dano754 zo dňa 13.5.2011 19:05

….

Reagovať

dano754 zo dňa 13.5.2011 19:12

ale nč

Reagovať

Garin zo dňa 13.5.2011 22:14

K zastavovaniu IC vlakov v Trenčíne: takmer pravidelne cestujem vlakom IC 501 a IC 500 v relácii Bratislava – Poprad-Tatry a všímam si frekvenciu cestujúcich. Na IC 501 je v Trenčíne minimálny nástup cestujúcich (1-5). Trochu lepšie je to v prípade IC 500, vystupujú hlavne študenti. Majoritnú klientelu tohto vlaku tvoria vysokoškoláci. Zámer ZSSK je skrátiť jazdnú dobu BA – KE a prilákať do IC vlakov aj iný druh klientely, napríklad podnikateľov a obchodných cestujúcich.

Trenčianska Teplá – Bratislava autom za hodinu? Áno, skvelé, pri cene benzínu 1,5 eura za liter si to môže dovoliť azda podnikateľ alebo človek s vyššími príjmami. Vlak vychádza o dve tretiny lacnejšie, aj keď cesta trvá dlhšie

:pohoda: :auto: :byebye:

Reagovať

andersen zo dňa 14.5.2011 6:36

ktorý sa verejne chválil v zábavnej relácii v priamom prenose vo federálnej televízii, ako rýchlo za krátky čas prejde svojim autom, ktoré poznalo celé osadenstvo VB, z Nemecka do Prahy. 😳

Reagovať

362.008 zo dňa 14.5.2011 9:10

súčasné vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko nemá tušenie o riadení železničnej dopravy. na základe pochybných analýz sú urobené závery o nevyužívaní železnice. úlohou zodpovedného manažéra má byť prílakanie cestujúcich do vlaku ako alternatívu autobusu, alebo individuálnej auto-doprave. kroky vedenia ZSSK skôr svedčia o opaku. postupný útlm regionálnej dopravy bude mať za následok skôr či neskôr to, že ľudia budú používať viac autobus alebo auto. a dovolím si tvrdiť že takýto človek sa už do vlaku tak skoro nevráti. zodpovedný manažér taktiež vie, že k vlaku katégórie R/IC/EC… sú prípojné vlaky miestne lokálky, ktoré zvážajú ľudí z okolitých miest, resp. dedín. názorný príklad je Trenčianska Teplá. pár minút pred príchodom rýchlika do bratislavy prichádzala motorka zo srnia z ktorej sa vyvalilo vždy viac ľudí ako bolo miest (zažil som ako cestujúci aj ako dívak na stanici). v súčasnosti nie je problém vidieť motorku ktorá príde až po odchode rýchlika. je teda viac ako jasné že ľudia ktorý regionálny vlak chceli využiť ako prípoj, už týmto vlakom nepôjdu. okruh sa uzatvára, doprava je nerentabilná, trať zrušíme. a zastavovanie rýchlikov v Tr. Teplej. neviem či bol niekto zo zodpovedných v Trenčianskej Teplej. Lebo potom by vedel, že miestna stanica pokrýva spádovú oblasť od Teplej niekde po Belušu, čo je cca 50-60 000 obyvateľov. Druhou vecou je, prečo niektoré rýchliky stoja v Dubnici nad Váhom. Som z Dubnice, ale zaráža ma, prečo je Trenčianska Teplá zrazu menej ako Dubnica.

P.S.: Dlho som bol rád že robím na železnici a bol som ochotný byť sa železnicu. ale v posledných mesiacoch začínam mať plné zuby tých všetkých zákulisných ťahov, neschopnosti, rodinkárstva… snažím sa naučiť cudzie jazyky a hľadám si novú prácu, pretože už nie veľmi túžím byť zamestnaný niekde, kde namiesto zdravého rozumu vládne neschopnosť a korupcia. ZSSK svojím konaním vo mne stratila verného zákazníka…

Reagovať

Martin Betak zo dňa 14.5.2011 15:57

Garin: vážim si Váš názor. Ak by som pochádzal z Bratislavy, Žiliny či Košíc, tiež by som možno zastával rovnaký názor. Veľa ľudí vníma železnicu pohľadom cestujúceho, no nemajú potuchy aké svinstvá sa robia v zákulisí, najmä na tých vyšších funkciách. Celé to smeruje do istej záhuby… tak sa môžme naďalej prizerať ako sa to celé zosype. Ja len dúfam že čoskoro súkromní dopravcovia ukážu, ako to môže a bude fungovať. Postupným vytlačením zssk by sa dala opäť dosiahnuť funkčnosť a pravý zmysel železničnej osobnej prepravy.

Reagovať

Transalpin zo dňa 17.5.2011 20:44

A kde je Kubáček?????
Najväčší železničiar na MDVaRR a toto dopustí?
: no no no:

Hlavne, že EC Košičan zastavuje v posratej Považskej Bystrici (áno, aj ja som bohužiaľ odtiaľ) 😕

Aj ja som za privatizáciu osobnej žel. dopravy v čo najväčšej miere a za vyššiu kvalitu a rýchlosť som ochotný priplatiť si aj 30%, len aby som nemusel trpieť za volantom – pri takých bláznoch, čo „robia BA-Tr. Teplá za hodinu“
:bom:
Keď bude vo vlakoch počas jazdy príjemne, nikomu tých pár minút naviac oproti iným druhom dopravy vadiť nebude.

Ak chce ZSSK rýchlosť a aj cestujúcich, mala by namiesto ďalších 4 Goríl s ETCS investovať do modernejších strojov s poriadnym zrýchlením. A potom nebude potrebné ani rušenie zastavovania vlakov v predmetných staniciach.

Ale kvitujem to, že sa ruší zastavovanie väčšiny Zr. a R-vlakov vo Vlkanovej a Hronseku. Tam to je skutočne pri súčasnej frekvencii Os-vlakov zbytočné…

A ako si mám vysvetliť „bez preprahu v BB“ – kde je ekológia??? A čo R 810 v úseku KE-BB mimo dní 5-7?

A to som priaznivec súčasnej vlády…

Reagovať

i-nodal zo dňa 18.5.2011 17:56

jasicezeleznice teda ruch aztak velmi nesldujem,ako som sledoval zamojich studentských cias … ale jaosobnezastavovanie rychlikov v stanici trencianskateplavnimamnegativne,kedze trencinje velmi blizko ,kedtak mohli zaviest ZSSK bus,alebo co keduzinak nie do trencina s pripojomnadilkovu dopravu . Mna dlhodobo privadzali do sialenstvanavaznosti spojov naroznych tratiach naprikladosobak prisiel do trnavy 3 minuty po rychliku A POTOM PRESTOJ 2 hodkya podobne,teraz uz vlakommoc necestujem ,teda cestujem denne do pracealenakratkej trase PN- NM .
Ja som skor chcel zareagovat na dopravu okolo BRATISLAVY .
ked si zoberiete takkazda metropola okolo , teda najblizise vieden na vypracovany nosný plan dopravy v ramci mesta . U nas gro ludi ,ktori dennedochadzaju do bratislavy na aute prichadza z okruhu max 50 km . Nasa zel spolocnostvobec nemavypracovaný plan nieco ako S-bahn vo viedni . akoby elektricky v hustych intevaloch nemame v blaveani jednu internodalnu stanicu ak neratam BA-HL – aleaj to maod internodalnej stanice daleko. vsetko by muselo byt prepojene . Uvidime ze co prinesie pripravovana atolko diskutovana prestavbe mamutia v ramci prepojeniaeuropskych koridirov od viedne a straburgu smeromnavychod resp sever . Kedy sa u nas stane , ze bude kampan ZSSK v style Bahn statt Stau / Vlak namiesto zapchy / co je bezne v AUT. Videl som viacere reklamne kampane na ORF svojho casu propagujuce vlak namiesto auta – ale… maju S-bahn, dobru infrastrukturu so stanicami spriamym spojenim na autobusy a metro a elektricky – zas MHD je nieco uplne ine v BA . Aj sprievodcovia upozornuju na MHD , ze v BA je to katastrofa – no skratka zazitok. Dalej Keby bol nosny plan dopravy s intervalovymi spojmi v podobe niecoho ako je talent od bombardiera / mamaj domace firmy ktoreby sa mozno podujali na nieco podobne – aj ked jednoduchsieby bolo ponuknuteletricku verziu tej novej motorovej jednotky ktorasateraz finisuje v ZOS Vrutky/ .Vsetko sa vsak odvija od cestovneho .,ktore je v rakusku vzhladom k celkovej urovni vyssie / vyssieplaty vyssie cestovne – ale paradoxne minimalny zlomok pre penazenku / Mohli by vystavaneparkovacieplochy ,eventdomy pri stanicnach pobliz trati do okruhu 50 km, kdesi mozu ludiaodparkovat auta. Podotykam , ze v londyne napriklad sa plati tzv.kongestion fee – poplatok zazapchu a tymnepriamo nutie ludi presadat do hromadnej dopravy . Lenze aj tam maju suburbatvlaky typu desiro –
uzavremto jednoducho – zial nasa zeleznicna spolocnostmataky budget aky ma, a s tym sa veru velkeveci robit nedaju. Keby sme mali ine peniazky na minanie – kupu nových suprav / myslim ze obnova OS vagonov BDTEE esdlho nepokryje realnu potrebu / , alebo vymyslietnejaku strategiu marketingovu a tiezzaviest nieco ako S-bahn so zhustenými zastavkami v ramci mesta – prepacne, mozno tu blabolim hluposti – ale cela strategia dopravy na SK sa robi ako tusim pisal este capek – ako rak – ze ideme dozadu .
Mohol by som tu napisat X milion prikladov a porovnani ,co sme neurobili a mohli sme ako by bolo vhodne renovovat zeleznicnecesty okolo bratislavy a tymzvysit komfort cestujucich – hlavne tych potencionalnych ,ktori by MOZNO nechali svoje auta doma . Preco nie je vobec domyslena doprava v BA – nadzemka, podzmeka, alebo hocico ,mam tolko otazok do plena,tolko otaznikov – alevsetko konci pri penizoch
POZN – listok do viedne aspat stojiv BA tusim 9€ , kupený vo viedni stoji 16€ , jedna jazda elektrickou vo viedni stoji 2€ u nas 0,5 €
ludi tamani nenapadne ze by cestovali nacierno – unas je to narodný sport. – kontraproduktivne.
ect
ect

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *