Váš železničný portál
Registrovať sa

Fotojazda na "Levočanke" s motorovým vozňom M 240.0042

Railpage.NET 22.5.2011 22:00 administrator Zobrazené: 2590

Skupina podtatranských železničných fotografov v spolupráci s Klubom historických železničných vozidiel v Poprade a za mediálnej podpory portálu Railpage.net usporiadali fotojazdu historickým motorovým vozňom M240.0042 po trati č. 186 ŽSR familiárne prezývanej ako Levočanka. Posunuli sme sa v čase o pár rokov do histórie, keď boli Singrovky neoddeliteľnou súčasťou malebných podtatranských tratí. Dnes je už žiaľ minulosťou nielen pravidelná prevádzka týchto nádherných motorových vozňov, ale aj osobná doprava na trati zo Spišskej Novej Vsi do Levoče. Túto sobotu si však levočská štreka a štyridsiatka účastníkov fotojazdy pripomenuli časy zašlej slávy tejto krásnej trate.

Celá akcia sa začala na druhom nástupišti železničnej stanice v Poprade o 7.10 ráno. Po pravde, v našich hlavách sa táto myšlienka zrodila už dlhé mesiace predtým, než bol mimoriadny Os 31191 vypravený z Popradu, ale o tom neskôr. Po železničnú stanicu Spišská Nová Ves ťahal vlak Pielstick T446.0254. Po odvesení Pielsticka a nastúpení ďalších účastníkov sme sa vybrali zdolávať prvé desiatky metrov Levočanky.


Vo vlaku panovala priateľská a pohodová atmosféra, Michal Repko práve víta účastníkov fotojazdy a rozdáva dôležité organizačné pokyny.
Snímka: Michal Šmalo.

Dobrá nálada vo vlaku, stretnutia starých známych či spoznávanie známych nových, posledné doladenia v nastaveniach fotoaparátov. Nič nebránilo tomu, aby nás mimoriadny osobný vlak (teraz už vedený pod číslom 31193) zabrzdil na prvej fotozastávke. Účastníci sa tak mohli kochať (a naplno fotografovať) Singrovku v spojení s panorámou Spišskej Novej Vsi, ktorej dominuje 87 metrov vysoká veža rímskokatolíckeho kostola Nanebovzatia Panny Márie, ktorá je najvyššia na Slovensku.


Už prvý výstup na fotomiesto dal fotičom riadne zabrať. Autor: Matej Jurík.

Našu obuv a oblečenie preverila ranná rosa na vysokej tráve a strmý svah, no za pohľad na panorámu metropoly Spiša to určite stálo. Motorový vozeň zapózoval – ako na každej fotozastávke – hneď na niekoľkých miestach, aby si každý účastník mohol vyhotoviť záber podľa svojho vkusu. Prvá séria snímok bola za nami, a tak sme sa mohli od mosta cez Brusník presunúť za oblúk, kde nás čakala ďalšia zastávka s panorámou Modrého vrchu a Vysokých Tatier.


Hlúčik fotografov pred Singrovkou v náručí nádhernej spišskej prírody. Snímka: Michal Šmalo.

Krásny zvuk motora Singrovky nenechal žiadneho účastníka chladným, pri fotografovaní neraz zazneli nostalgické spomienky na lahodné melódie motorov historických vozňov, ktoré sú neporovnateľné so zvukmi motorov vozidiel premávajúcich v súčasnosti. Času na fotografovanie bolo dostatok a tak si každý účastník mohol vyhotoviť zábery hneď z niekoľkých miest na každej fotozastávke, vďaka čomu bola akcia pokojná, nebolo potrebné sa nikam náhliť a popri fotografovaní bol čas nielen na poklebetenie, ale aj na odovzdanie skúseností s fotografovaním.


Radosť evidentná. Autor: Matej Jurík.


Prevýšenie nehrá rolu. Autor: Matej Jurík.

Treťou zastávkou bol oblúk pri Svätej Trojici, posledná šanca zachytiť panorámu Spišskej Novej Vsi počas našej cesty smerom do Levoče. Postupne bola možnosť zdokumentovať M240.0042 aj v záreze a následne pri cestnom nadjazde ponad železničnú trať. Tu sme o niekoľko minúť opäť nasadli do vozňa a pobrali sme sa do údolia Levočského potoka.


Zárez za Spišskou Novou Vsou poskytoval čarovné výhľady na panorámu metropoly Spiša a Slovenský raj. Snímka: Michal Timko.


Niektorí fotografi to skúšali z opačnej strany. Snímka: Michal Šmalo.

Atrakciou zastávky v Harichovciach je polovica skrine motorového vozňa (ex 130.2 ČSD) slúžiaca ako záhradný domček pri jednom z rodinných domov. Atypický prístrešok tak chvíľami zatienil aj pózujúci motorový vozeň, na ktorý sa však onedlho opäť upriamila pozornosť fotografov. Posledné zábery v zastávke a posunuli sme sa opäť o kus ďalej smerom na Levoču.


Posledná bojová porada organizátorov fotojazdy a môžeme sa pobrať z Harichoviec o kus ďalej. Snímka: Michal Šmalo.


Mierime, motorový vozeň sa pomaly posúva dopredu a my čakáme na tú správnu chvíľu, kedy treba stlačiť spúšť. Snímka: Michal Timko.

Tu sme si urobili fotozastávky s výhľadom na panorámu Levoče a Mariánskej hory. Onedlho bude tieto miesta pretínať diaľničný privádzač, preto sa črtá otázka, či práve táto jazda nebola poslednou možnosťou vyfotografovať si osobný vlak s týmito krásnymi výhľadmi.


Čakanie na „motor“. Autor: Matej Jurík.

Mnohí účastníci nášho výletu boli ochotní pre peknú fotografiu skúšať najrôznejšie polohy pri fotení, iní prebehovali z jedného kopčeka na druhý či brodili sa vysokou trávou. Za neopakovateľné zábery to však určite stálo. Na priecestí zapózovala so Singrovkou aj rovnako zachovalá Lada, ktorá pekne dokreslila retro atmosféru podujatia. Už len historické ŠPZ-tky chýbali…


Retro hodnotu akcie prišiel zvýšiť aj jeden z najkrajších zástupcov svojho radu na Spiši. Autor: Peťo Dirga.


Panoráma Levoče zaujala desiatky fotografov, ktorí si zvečnili prechádzajúcu Singrovku v mnohých pohľadoch. Snímka: Michal Šmalo.


Aj keď fotografovanie bolo organizované, občas to jemne zaškrípalo. Autor: Peťo Dirga.

Konečnou stanicu predpoludňajšieho programu bola Levoča. Vlak v stanici bol raritou aj pre miestnych obyvateľov, ktorí si osobnú dopravu ešte dobre pamätajú. Dnes cestujú za do zamestnania, školou či lekármi už iba automobilovou a autobusovou dopravou, zatiaľ čo železničná trať slúži už iba občasným manipulačným vlakom obsluhujúcim vlečky zaústené do nákladiska v Levoči.

Hodinová prestávka v Levoči nám padla vhod, doplnili sme zásoby jedla a pitia v blízkom supermarkete, zhotovili množstvo záberov červeno-krémového vozňa v stanici, aby sme sa okolo 13-tej hodiny mohli pomaly pobrať späť do Spišskej Novej Vsi. Medzičasom prehrmela krátka búrka, dážď však do nášho odchodu z Levoče ustal, vďaka čomu sme nemuseli pri fotografovaní moknúť.


Pozíciu rušňovodiča si v Levoči mohol odskúšať každý. Autor: Peťo Dirga.


Máj lásky čas…. Autor: Peťo Dirga.


Ani intenzívny dážď počas prestávky v železničnej stanici Levoča nepokazil fotografom náladu.
Prestávku sme využili na doplnenie tekutín a nadväzovanie nových známostí.
Snímka: Michal Šmalo.

Cestou späť vlak opäť zapózoval s panorámou Levoče a Mariánskej hore, tentokrát pri diametrálne odlišných svetelných podmienkach. Atrakciou spiatočnej cesty bola kombinácia nášho vlaku s ďalším, dnes už historickým vozidlom, Trabantom „miestneho výpravcu,“ ku ktorému v jednej chvíli pribudol aj prechádzajúci konský povoz. Zamračená obloha vytvárala úplne nové farby na našich fotografiách, ako počas slnečného predpoludnia, čo len pridalo na atraktivite nejedného záberu.


Ani v malom záreze sa motorovému vozňu pred desiatkami objektívov nedarilo schovať. Snímka: Michal Timko.


Fotografi dokázali vystrúhať najrôznejšie pózy v snahe vyhotoviť čo najlepší záber (vľavo) a „pán výpravca“ v dobovom Trabíku na priecestí,
kde železnica križuje zásobovaciu komunikáciu budúceho diaľničného privádzača. Snímky: Michal Šmalo.


Retrozáber zachytavajúci výpravcu so svojím trabantom a koňský povoz. Autor: Peťo Dirga.

Na zastávke Levočské Lúky bola ďalšia zo zastávok cestou späť. Schátrané budovy zastávok sú smutným dôkazom toho, že osobné vlaky v tomto kraji sú minulosťou. Stodvadsiate výročie začatia stavebných prác, ktoré pripadá na 1. novembra tohto roku, tak určite na tejto trati dôvodom k oslave nebude. Či bude aspoň dôvodom k zamysleniu, prečo v iných krajinách regionálne trate fungujú a u nás nie, je otázne.



Pred harichovcami nebola núdza ani o miestnych občanov. Autor: Peťo Dirga.

Jedným z najkrajších fotomiest je určite pohľad na Harichovce a miestny kostol z Modrého vrchu, odkiaľ je vidieť nielen Mariánsku horu, ale aj časť Levoče. Náš pohľad síce nebol s plným slnečným svetlom, no za vyšliapanie na kopec to určite stálo. Rovnako ako o pár desiatok metrov ďalej, za zastávkou Harichovce.

Predposledným zastavením bol oblúk pri Svätej Trojici pred Spišskou Novou Vsou. Pre veľký záujem sme si napriek vyčerpaniu zopakovali aj zastávku pred mostom cez Brusník pri záhradkárskej osade. Posledné fotky na trati č. 186 ŽSR a vozeň sa pomaly blížil do stanice Spišská Nová Ves.


V Spišskej Novej Vsi sme sa rozlúčili s väčšinou účastníkov. Autor: Peťo Dirga.


Spokojný pohľad Matesa zaručoval, že je všetko ako má byť. Autor: Peťo Dirga.

Tu sme sa rozlúčili s časťou účastníkov, privesili Pielstick a o 16.40 opustili Spišskú Novú Ves. Vykrižovanie s rýchlikom vo Vydrníku bolo poslednou čerešničkou na torte tejto akcie, ktorej bodka bola napísaná niečo pred 17.30 v železničnej stanici Poprad-Tatry. Vyčerpaní, ale snáď všetci spokojní, sme sa pobrali každý svojou cestou s otázkou, čo bude s motorovým vozňom M 240.0042 a či bude niekedy osobná doprava do Levoče obnovená, alebo naďalej ostanú jedinými vlakmi manipulačné vlaky a mimoriadne spoje počas Mariánskej púte.


Na tomto mieste by sme sa chceli ešte raz poďakovať všetkým účastníkom za bezproblémový priebeh akcie, ohľaduplnosť pri fotografovaní a vynikajúcu atmosféru. Chceme vysloviť vďaku Klubu historických železničných vozidiel v Poprade za ústretovosť a zároveň tiež ďakujeme všetkým,
ktorí sa pričinili o to, že táto jazda sa mohla uskutočniť.

Veríme, že spomienky na akciu budú rezonovať ešte dlhý čas a tiež, že zvuk motora popradskej Singrovky nebudeme musieť počúvať už iba v v našich hlavách. To, či zažijeme na trati 186 ešte niekedy pravidelnú osobnú dopravu ovplyvniť žiaľ nevieme, ostáva iba dúfať, že jedného dňa sa tak stane.

Jar na Spiši. Kto by to bol povedal, že táto snímka bola vyhotovená v roku 2011. Snímka: Michal Šmalo


Ešte raz, ďakujeme. Dovidenia, priatelia.

O týždeň prinesieme na našich stránkach výber najkrajších záberov z fotojazdy, ktoré nám môžete aj naďalej posielať na adresu redakcia@railpage.net

Pripravil redakčný tím RAILPAGE.NET
Autor textu: © Michal Šmalo
Autori snímok: © 2011 Michal Šmalo, Michal Timko, Matej Jurík a Peťo Dirga.

Pridajte sa do diskusie!

7 komentárov k: Fotojazda na "Levočanke" s motorovým vozňom M 240.0042

Juraj Streber zo dňa 23.5.2011 3:09

Ten záber s tým žigulíkom nemá chybu :-C

Reagovať

362.005 zo dňa 23.5.2011 13:49

Takúto vydarenú fotojazdu som ešte nezažil. Čo záber, to pastva pre oči. Výborná organizácia, špičkové fotostopy, priaznivé počasie a hlavne zohratý team fotografov tvorili skvelú atmosféru celého dňa na tak krásnej dnes už zabudnutej trati.
Gratulujem organizátorom akcie a zároveň sa teším na ďalšie pripravované akcie.

Reagovať

balky zo dňa 23.5.2011 13:52

najlepsi zaleznicny zaber roka je CB trabant a konsky povoz…skvela fotka :-C

Reagovať

Michal Timko zo dňa 23.5.2011 15:40

Zo všetkých akcií na ktorých som bol, toto bola jednoznačne TOP.Fotojazda zo všetkým čo ktomu patrí.Skvelá atmosféfa,spoznal som nových ľudí a bol na miestach kde nikdy predtým.
Vďaka patrí všetkým, ktorí sa pričinili o túto nezabudnuteľnú akciu.
🙂 :byebye:

Reagovať

T-751 zo dňa 25.5.2011 10:20

Pekné zábery aj pre laikov…..ale najlepší je aj tak ten zvuk motorov…podobne ako u každého dieselrušňa…

Reagovať

Pugacsov zo dňa 30.11.2018 17:48

Will this train station be open again ? I used to travel there long time ago.

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *