Váš železničný portál
Registrovať sa

S motorákom za Štefánikom

Tip na výlet 14.7.2015 16:58 administrator Zobrazené: 1401

Občianske združenie Veterány.EU a mesto Brezová pod Bradlom pozývajú širokú verejnosť na jazdu historickým motorovým vlakom z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom, ktorá sa uskutoční pri príležitosti 135. výročia narodenia generála M. R. Štefánika. Štartujeme v sobotu 25. júla 2015 o 07:30 z priestorov Múzea dopravy v Bratislave.

Jazda historickým motorovým vlakom M 262.007 + 020.186-3 sa začína v priestoroch bratislavského Múzea dopravy, kde si budú môcť cestujúci pozrieť expozíciu historických cestných i železničných vozidiel. Samotnú viac ako 2,5 hodinovú jazdu im spríjemní pestrý program pre malých i veľkých. „Pre cestujúcich sme pripravili súťažný kvíz o generálovi Štefánikovi, železnici, histórii a geografii regiónu. Atraktívne ceny do tomboly na túto akciu venovala aj krajská a miestna samospráva. V Kútoch a na zastávke Jablonica obec je pripravený krátky kultúrny program,“ priblížil Peter Vodička, jeden z organizátorov.

Vláčik motoráčik odvezie cestujúcich do železničnej stanice Brezová pod Bradlom, kde bude počas celého dňa prebiehať sprievodný program. Spiatočné cestovné z Bratislavy je 12 €, zľavnené polovica. „Po príchode vlaku nás okrem predstaviteľov mesta privíta aj folklórny súbor Brezová. V spolupráci s veteránskymi klubmi z Bratislavského kraja a Považia sme na parkovisku pred železničnou stanicou pripravili výstavu historických automobilov, bicyklov i motocyklov, ktoré sa počas dňa vydajú na okružnú jazdu na Bradlo a Horné Košariská,“ hovorí Jaroslav Filo, predseda občianskeho združenia. K dispozícii bude aj spoločný stánok organizátorov s propagačnými materiálmi a s predajom suvenírov. Vzhliadnuť v ňom bude možné aj modelové koľajisko a malú výstavu dobových železničných uniforiem, ktoré tu bude prezentovať Klub železničných modelárov z Bratislavy. V reštaurácii „U Ragana“ na autobusovej stanici dostanú cestujúci po preukázaní sa cestovným lístkom z nostalgického vlaku obedové menu za 3,20 €..

Kyvadlové jazdy pre miestnych obyvateľov a turistov

Pre miestnych obyvateľov i turistov je počas dňa pripravená kyvadlová jazda historickým vlakom po regionálnej trati z Brezovej pod Bradlom do Jablonice a späť, na ktorej je už vyše 12 rokov pravidelná osobná doprava zastavená. Cestovný poriadok je zosúladený s príchodmi a odchodmi osobných vlakov z Kútov a Trnavy. Túto jazdu cestujúcim spríjemní folklórny súbor Brezová. V Hradišti pod Vrátnom v smere do Jablonice bude vláčik stáť 15 minút, počas ktorých si bude možné vo vidieckej tržnici zakúpiť regionálne produkty združenia MAS Podhoran.

Oslavy 135. výročia narodenia gen. M. R. Štefánika

Dopoludnia môžu návštevníci v Národnom dome Štefánikovom absolvovať prehliadku Pamätnej izby Dušana Samuela Jurkoviča, ktorý je autorom mohyly na Bradle. Na mohylu sa môžu cestujúci vydať autobusom zo železničnej stanice, alebo pešo po turistickej značke, súčasťou ktorej je aj náučný chodník Bradlo. Popoludní program pokračuje na Košariskách slávnostným kladením vencov a dychovou hudbou MV SR pred rodným domom M. R. Štefánika. Po otvorení výstavy v miestnom evanjelickom kostole (kde bude možné vzhliadnuť aj Štefánikovu leteckú kombinézu), bude možné bezplatne navštíviť Múzeum Milana Rastislava Štefánika a stanový tábor legionárov s poľnou kuchyňou, vlastnou pekárňou a gulášom. Večerný program bude patriť pásmu o živote Štefánika a premietaniu dokumentárnych filmov. Kto bude mať chuť, môže si na námestí gen. M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom vychutnať vystúpenie hudobnej skupiny Country TIP.

Dopravu medzi železničnou a autobusovou stanicou v Brezovej pod Bradlom, Bradlom a Košariskami zabezpečí bezplatný kyvadlový autobus. Cestovný poriadok a tarifu historického vlaku a autobusu nájdete na web stránkach organizátorov. Bezplatná rezervácia cestovných lístkov a záujem o zľavnené obedové menu treba potvrdiť najneskôr do 23. júla 2015 – 23:59 na e-mailovej adrese peter.vodicka@veterany.eu.

Partnermi podujatia sú Železnice Slovenskej republiky, Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR, STM-Múzeum dopravy Bratislava, Klub priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava-východ, Klub železničných modelárov Bratislava, nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica, občianske združenie MAS Podhoran, Bratislava Region Tourism, Trenčiansky samosprávny kraj, obce Kúty, Jablonica, Hradište pod Vrátnom a ďalší.

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *