Váš železničný portál
Registrovať sa

Koleje v Budapešti – 1. díl

Reportáže 12.4.2015 22:00 Lukáš Hučko Zobrazené: 3282

Maďarsky neumím, tam nejedu… Tak nějak jsem odolával po mnoho a mnoho let Budapešti a vlastně celému Maďarsku. No jenže ono dnes není třeba skoro nic umět. V hotelu, či v restauraci se domluvím německy, nebo anglicky. V obchodě, když se mě pokladní ptá jestli mám jejich kartu odpovím „nemtudom“, zaplatím a jedu dál. Automaty na jízdenky mají i se slovenskou vlaječkou tak koupit jednodenní turistický MHD lístek není žádný problém. Ale hlavně když vlezu do tabáku řeknu „šör“ nabízí mi pivo, víc mi nechybí. Všichni říkali ať tam jedu, jak je tam krásně co tam jezdí za stroje po městě a ona je to fakt pravda. Muzejní provoz v kombinaci s nejnovějšími vozy je skoro jako Sofie v Bulharsku.

Ono to začalo v roce 2014 celkem nevinně, když jsme měli s manželkou v únoru objednaný Kyjev, ale vzhledem k událostem jsme to zrušili a zvolili náhradní řešení. Nakonec tři dny v Budapešti byly celkem zajímavé. Co mě nejvíc zaujalo kromě památek? Tramvaje a jejich tratě! Ty vozy byly a zatím ještě jsou fakt něco.


Ze stanice Budapešť Keleti lze pokračovat tramvají č.24. Její zastávka je ale mezi domy což je trošku problém najít

Po mostě Szabadság híd přejíždí jeden z nejstarších „cuklošů“


„Cukloše“ se sjíždějí na Szent Gellért tér

K tramvajové síti jen málo, je spletitá s několika pokusy o logiku ve formě tří velkých okruhů, jinak nic. Zde je odkaz na plán, který je až na pár novinek aktuální: http://transphoto.ru/photo/410869/

Číslování linek má maďarskou logiku, tedy žádnou. Čísla mají autobusy, tramvaje i trolejbusy jak to přišlo, takže tramvaj má číslo 1 a také třeba 61.

Linky 4 a 6 tvoří vnitřní okruh, linka 1 tvoří vnější okruh a ještě je linka 3, která je takový čtvrtkruh, ale jízda s ní je utrpení, zatím němá preferenci takže všude stojí a vozy se dojíždí na půl intervalu. Kromě linky 59 jsou všechny tratě kusé spojené spojkami s ostatní sítí. Paradoxně i na lince 59 jezdí vozy PX, tedy dvě T5-ky „prdelí xobě“. Systém kusých konečných je zajímavý, trať lze ukončit úplně kdekoliv ať je to křižovatka, nebo obchoďák. Problém je trošku u více spojů s malým intervalem, kdy se najednou objeví tři tramvaje na konečné. Jedna je na třeba levé koleji, druhá na pravé a třetí má výstup před kolejovou spojkou, což třeba na lince 4 či 6 je při délce tramvaje 54 m celkem daleko. Nejkrásnější linka je 41, která vede krajnou okolo rybníčků kousek na okraj Budapešti do konečné s perfektním názvem „Kamaraerdei Ifjúsági Park“. Trať je v hrozném stavu, ale zpět v čase v podání archaického Ganzu je jízda k nezaplacení. Po rekonstrukci jsou úseky linek 1, 2, 3, 4/6. Naproti tomu ve strašném stavu byly tratě linky 12,14 (tak nějak separátně vedené na severovýchodě, letos se opravují jejich nejhorší úseky) a taky linka 17 je už rok ve výluce. Tento rok se opravuje velký uzel Széll Kálmán tér (dříve Moskva tér) kde končí/projíždí pět linek (4,6,18,59,61).

V Budapešti je 9 malých vozoven, ze kterých jsou vypravovány zejména linky u ní náležící, kromě vozovny Hungária, která vypravuje pouze nejdelší Siemensy na linky 4 a 6 a je celkem daleko od trasy linek. V posledních dvou letech se hodně investuje do sítě, kompletně zrekonstruovaná je trať velkého okruhu linky č.1 v celé trase, kde jsou objednány nové tramvaje CAF Urbos. Právě vozovna Budafok má být zrekonstruovaná a má obsluhovat linku č.1 s novými vozy.


Széll Kálmán tér v roce 2014 před rekonstrukcí, dole stojí linky 59,61, vpravo 4,6 a vzadu 18. Uprostřed byla smyčka využívaná pro historické linky na trať do Hüvösvölgy


Széll Kálmán tér okupuje plno občanů s různými nabídkami. Proto je tam velká koncentrace holubů.


Na Széll Kálmán tér jezdí pouze vozy T5 a Combina

Současný vozový park je sice jednoduchý v zkratce o síle pěti druhů vozidel, ale o to zajímavější. Nejstarší typy tramvají jsou místní „Ganz Csuklós“ vyráběné účelově pro Budapešť, párkrát rekonstruované do dnešní podoby.


Je to tříčlánková tramvaj s jedním pantografem zajímavých jízdních vlastností ale s poměrně dobrou akcelerací. Doplněny jsou většinou bzučákem na dveřích, který tak perfektně dokáže přehlušit řev dětí a nasrat cestující, když někdo dobíhá a tramvaják „sedí“ na bzučáku než dotyčný nastoupí…. Jo to nejzajímavější – rok výroby nesmrtelných „cuklošů“ je v rozmezí 1969 cca do 1978. Po několika rekonstrukcích jsou dnes k vidění v provozu pouze dva typy, starší typ CSMG2, těch je asi 90 ks, ale některé už sešrotovali a této činnosti pokračují každým měsícem. Pak je novější rekonstrukce na typ KCSV7 z let 1997-1999, kterých je 30 ks. Poznají se jednoduše, starší typy mají pantograf, ovládání klikou a novější mají polopantograf, zakrytované partie nad střechou, ovládání knyplem. Ty nové jezdí jen na linkách 2 a 17. Samozřejmě interiéry jsou různé podle stavu rekonstrukcí. Osobně se mi ty staré tramvaje moc líbí, pasují do historického centra jako guláš do Szegedu.

Další velmi rozšířený o něco novější typ tramvají jsou T5-ky provozované ve dvojici zády k sobě. Na lince 1 dokonce v trojici. Mělo by jich být 322 ks s rokem výroby 1978 až 1984. Ty jsou v různé formě rozkladu, nebo po rekonstrukci. Třeba na linkách 12 , 14, 37 jsme potkali vozy co byly snad ještě z výroby původní a táhlo do nich na starém zámku, naproti tomu na linkách 18, 59, 61 jezdí vozy s novým interiérem.


Přejezd na Bihári utca je jednokolejný chráněný signalizací


Křížení linek č. 1 a 28 na Könyves Kálmán körút


Dva spojené Hannovery jako v Hannoveru… 1509 bude stlačit zdechlý 1576

V letech 2001, 2002, 2010, 2011 a 2012 postupně Maďaři do svého velkoměsta skupovali vozy Duewag TW 6000 z Hannoveru (v letech 2010 i 9 vozů z Haagu od r.2002 též z Hannoveru mimo jiné vůz e.č.1585 putoval z Hannoveru v roce 2000 přes Houten a Haag v roce 2011 taky do Budapešti ). Celkem si Maďaři nakoupili něco přes 100 vozů. Některé zřejmě ani nedostaly evidenční čísla, byly předurčeny na náhradní díly. V současností mají budapešťské vozy čísla 1500-1592 a 1600-1609 kdy řada 15xx jsou původní Duewagy z let 1975-1978 a čísla 16xx mají vozy z let 1979-1980. Tramvaj s extra vysokou podlahou nad nástupištěm byl asi super nákup, protože sledovat na každé zastávce mechanizmus sklápění schodů doplněný akustikou je zážitek. Moje první zkušenost když vloni zastavila zkrácená linka 28 s tímto vozem u nástupiště: “Sakra jak se to toho leze“.

Nejnovější typ tramvaje, která je zatím v Budapešti jsou Siemensy Combina, které v letech 2006-2007 nahradily spojené dvojice Cuklošů z linky 4 a 6. Combina jsou 54 m dlouhé, nízkopodlažní, nasazovány jen na linky 4 a 6. Avšak i nyní je zde možné stařičké cukloše potkat ve špičku, tedy my na ně štěstí měli.

V roce 2015 začínají dodávky CAF Urbošů, podle propagandistických letáků všude po městě by měly nahradit vozy na lince 1 (nyní 3xT5), lince 3 (TW6000) a taky 61 (2xT5). Ale tento letáček byl aktuální v roce 2014, dnes jsme viděli pouze mega reklamy na linku č.1.


Trať z Kamaraerdei je v hrozném stavu, ale vyfotit dva Cukloše za sebou se jen tak nepodaří


Pravidelná linka 41 s cuklošem1479 projíždí kolem jezer ke konečné


Konečná stanice Kamaraerdei Ifjúsági Park vypadá jako by tu dříve byla železniční stanice


Ganz e.č.1446 na mostě Szabadság híd


Zkušební jízda Ganze 1342 u zastávky Köérberek


Fehervári utca po rekonstrukci s jedním z nejstarších Ganzů


Oblíbená výletní linka č.2 vedená po nábřeží nabízí turistům parádní výhled celou jízdu. Proto jsou sedadla u řeky vždy plná


Nové napojení tratě z Etele utca směr depo Budafok, kde budou dislokovány nové CAFy


I po druhém břehu řeky jezdí tramvaje, na snímku linka 41 směr konečná Batthyány tér


Konečná Városház tér je zajímavá tím, že na obrat se používá kusá kolej až za nástupištěm


Když Ganz zdechne okamžitě se vytvoří kolona jako na snímku se sjely hned tři Ganzy na linkách 47,49 a 48 v zastávce Fövám tér


Celovozové reklamy formou polepu celé bočnice jako na snímku u vozovny Budafok kocziszín


Střed Budapešti, konečná Deák Ferenc tér patří Ganzům, na snímku odjíždí jeden z konečné stanice


Speciálně upravená nástupní kolej do tramvaje. Netřeba nízkopodlažní vozy, tramvaj se naklopí na propadlých kolejnicích


Nejnovější úsek trati linky č.1 Etele utca z března 2015


Stav z rekonstrukce v r.2015, provizorní konečná ještě před podjezdem a tunel zasypán sutí


Konečná Márton Áron tér má smyčku, potom také spojku mezi kolejemi a jednu kusou kolej ve smyčce


Porucha Hannoveru v podjezdu Köbánya pod železniční tratí měla za následek shluk tramvají z obou směrů


Také obrat na konečné linky 14 Káposztásmegyer je řešen jednou kusou kolejí. V případě na snímku standardní soupravu linky 14 (2xT5) dojela zkušební jízda (3xT5) a bylo plno


Konečná linky 12, Rákospalota Kossuth utca před kostelem, jen ten panelák tam nepasuje


Směr konečná Pesterszéber uhání Hannover. Trať je v jedné ulici vedená tam a asi tři ulice vedle zase zpět jako jednokolejky


V Budapešti je krásně…. Odstavené Combino na Széll Kálmán tér


Combino délky 54 m na Margit körút zabere celou ulici


V příštím díle popíšu nasazení jednotlivých typů na linky, kdyby měl někdo zájem se do Budapešti vydat a taky se zmíním o zubačce a dětské železnici.

Text a foto: © Lukáš Hučko

Pridajte sa do diskusie!

2 komentáre k: Koleje v Budapešti – 1. díl

pepo_ zo dňa 13.4.2015 20:49

perfektný článok 🙂

Reagovať

Juraj Streber zo dňa 15.4.2015 19:37

pekna fotoreportaz. zaspominal som si na septembrovy vylet do Pesti. Vtedy som vsak neodfotil ani jeden vlak ani elektricku

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *