Váš železničný portál
Registrovať sa

Detská železnica pozýva do Medzeva

Tip na výlet 9.3.2015 11:00 administrator Zobrazené: 1308

Košická detská historická železnica bude odteraz niekoľkokrát v roku premávať aj na tratiach normálneho rozchodu, nielen v Čermeľskom údolí pri Košiciach. Vďaka osobnému motorovému vozňu 810.626, ktorý OZ Detská železnica Košice zakúpila za týmto účelom, sa už túto nedeľu 15. marca preveziete jednou zo zabudnutých tratí – z Košíc do Medzeva, kde už 11 rokov nepremáva osobná doprava.

V Medzeve je pripravený 2 a pol hodinový voľný program a pre záujemcov sme v spolupráci s Kultúrnym centrom údolia Bodvy a Rudohoria a pracoviskom Hvezdáreň Medzev pripravili bezplatnú návštevu tunajšieho planetária.

„Podujatie je zároveň premiérou a skúšobnou jazdou osobného motorového vozňa 810.626, ktorý bude Košická detská historická železnica používať ma prepravu cestujúcich po tratiach normálneho rozchodu. Jazdu pripravujeme v spolupráci s Klubom historických koľajových vozidiel a vlak tak budú tvoriť aj Vám dobre známe historické motoráčiky rady M 131,“ uviedol Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Jazda na trase Košice – Medzev – Košice sa uskutoční 15. marca 2015 (nedeľa) s odchodom o 9:50 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach. Súčasťou programu bude aj kyvadlová jazda z Medzeva do Jasova s odchodom o 11:20. Na jazdu je potrebná rezervácia na adrese kezeleznica@gmail.com do 13.3.2015.

Cestovný poriadok

Stanica prích. odch. Poznámka
Košice 09:50
Medzev 10:58 14:00
Košice 15:15
Zmena cestovného poriadku vyhradená!

Kyvadlová jazda: Medzev – Jasov – Medzev

Stanica prích. odch. Poznámka
Medzev 11:20
Jasov 11:30 11:35
Medzev 11:45
Zmena cestovného poriadku vyhradená!

Program
Návšteva hvezdárne v Medzeve – bezplatne
Prechádzka po Medzeve

Stravovanie
Individuálne, s možnosťou stravovania v dvoch miestnych reštauráciách (Condor, Helion).

Jednotné cestovné (spiatočný lístok) 5 €/osobu
Dieťa do 3 rokov bezplatne


Oslavujte s nami

Košická detská historická železnica si v roku 2015 pripomína 60 rokov od svojho vzniku (1955). Patrila medzi prvú stálu detskú úzkorozchodnú železnicu v bývalom Československu, ktorej účel bol pripravovať mládež na službu pri „veľkej“ železnici. Od úspešných rokov dospela koncom 80. rokov 20. storočia na pokraj zániku. Po zmene spoločenských pomerov od roku 1989 dostala novú šancu a postupne sa prepracovala na najnavštevovanejšiu atrakciu Košíc. Zachovaná ostala aj pôvodná myšlienka výchovy mladých ľudí k práci na železnici v podobe Klubu mladých železničiarov, ktorý vďaka OZ Detská železnica Košice úspešne funguje od roku 2012.

Zachovaný inventár železnice je z historického hľadiska veľmi významný. Doposiaľ je na trati prevádzkovaná najstaršia funkčná parná lokomotíva na Slovensku (U 36.003 vyrobená v roku 1884). Lokomotíva spolu so 7 vagónmi bola v roku 1993 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Dodnes zachovaný súbor vozidiel tvorí unikátnu zbierku s rozchodom 1000 mm, ojedinelú nie len na Slovensku, ale aj v celej Európe.

Rok 2015 sa na Detskej železnici ponesie v oslavnom duchu. Pripravili sme pre vás sériu podujatí, ktorých cieľom bude zviditeľnenie tejto jedinečnej technicko-kultúrnej atrakcie. Detská železnica má za sebou tri roky úspešného kreovania nového kultúrneho bodu v meste. Vozový park v tomto roku obohatí ďalšia parná lokomotíva – slovenský unikát- Krutwig.

Detská železnica Košice, o. z.

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *