Váš železničný portál
Registrovať sa

JSTRAINS TOP 2014

Fotogalérie 2.1.2015 23:00 Juraj Streber Zobrazené: 3186

Aj keď udalosťami roka boli pre mňa bez pochýb narodenie môjho syna a výstavba rodinného domu, nič to nezmenilo na tom, že mojím najobľúbenejším spôsobom oddychu bolo strávenie zopár voľných chvíľ pri trati fotením železnice. Vzniklo nespočetné množstvo fotografií, z ktorých som sa vám pokúsil vybrať naozaj len tých 12 najzaujímavejších.

Zima na prelome rokov 2013 a 2014 bola čo sa počasia týka nemastná-neslaná, s minimom snehu, veď vlastne ako v čase písania tohto článku aj tá súčasná. Vianočné sviatky boli sprevádzané dlhodobou inverziou, a tak nečudo, že som slnečné trojkráľové ráno využil na stretnutie s novým reklamným rušňom ZSSK. 362.012 dostala fólie nesúce reklamu na obchodný reťazec s elektronikou okay, ktorých nápaditosť prevedenia bola tak typicky slovenská. Aby toho nebolo málo, dolepovanie fólie na čelách prebiehalo v niekoľkých etapách. Prvá fotografia zachytáva tento rušeň v prapôvodnom stave v čele ranného R 603 Čingov na Šenkvickej estakáde.

Príjemným spestrením začínajúceho roka bolo nasadzovanie modernizovaných okuliarnikov 753.7 českej súkromnej spoločnosti TSS na ramenách vozby uhlia do Zemianskych Kostolian. Zatiaľ čo jeden pár vlakov nám tu behal pod nosom z bane Čáry v Kútoch, druhý pár bol vedený v relácii Zemianske Kostoľany – Horná Štubňa – Malé Straciny. Inak tomu nebolo jeden krásny marcový deň, keď 753.782 a 753.781 prekonávali s Pn 57371 stúpanie z Chrenovca na Handlovú.

Rok 2014 bol aj rokom retro projektov. Poniektoré rušne si svôj pôvodný retro vzhľad ponechali, u niektorých však prišlo k výraznejším zmenám. Medzi ne patrila aj bratislavská princezná 263.005, ktorej zmena prišla po násilnej nehode dňa 26.10.2012. Nasledovala dlhá oprava v českých dielňach v Přerove a slávnostný comeback na jar toto roku. Nasledujúca fotografia ju zachytáva vo vynovenej podobe s červenou strechou pred vstupom na Červený most na Železnej studienke s Os 2016 do Kútov.

Vďačným a vyhľadávaným miestom na fotografovanie vlakov v Bratislave je súbeh hlavných tratí z Košíc a Budapešti neďaleko internátov na Mladej Garde. Je tu pomerne vysoký výskyt vlakov a o prekvapenia tiež nie je núdza. Maďarské rušne radu V43 prezývané aj Szili sa v našich končinách vyskytovali najmä v čele nákladných vlakov spoločnosti Petrolsped. V apríli 2014 sa na jednom vlaku smerujúceho do Kútov objavili dokonca až dve miešačky na betón, a to menovite 431.152 a 431.282. Aby toho nebolo málo, do záberu sa musela votrieť aj ďalšia novinka roku 2014, dieselmotorová jednotka súkromného dopravcu RegioJet smerujúca do Dunajskej Stredy.

Aké by to bolo obhliadnutie roka bez najznámejšieho zástupcu rušňov radu 350 Huga? Pre toho bol uplynulý rok tiež časom zmien, keďže sa rozlúčil so svojím tmavomodrým kabátom a obliekol si svetlomodrý so žltým výstražným pásom. S Hugom som mal ešte otvorený účet, keď mi výjazd za ním pod trenčiansky hrad pred pár rokmi zahatala nehoda na diaľnici. Letný fotospot pod hradom Matúša Čáka bude už čoskoro minulosťou, a tak jedným z cieľov na rok 2014 bolo zvečnenie Huga práve pod touto dominantou. Okrem dopravy boli tentokrát ku mne milosrdné aj mraky, ktoré sa na poslednú chvíľu rozostúpili, aby dovolili lúčom slnka preniknúť na 350.004 v čele IC 504 na jeho poslednej jazde pred nástupom na EH opravu.

Ďalšim spestrením prevádzky na našich tratiach bolo prenajatie nového rušňa radu 753.604 na účely vozby kontajnerových vlakov do terminálu Metrans v Dunajskej Strede. Bizón, ako tento rušeň prezývajú, vznikol modernizáciou z pôvodného okuliarnika v dielňach CZ LOKO v Českej Třebovej. Na pár dní sa tu však objavil aj jeho zelený súrodenec 753.603 vo farbách spoločnosti SD-kolejová doprava. Fotografia zachytáva práve tento rušeň v čele kontajnerového vlaku z Petržalky v prvých lúčoch májového ranného slnka pred stanicou Podunajské Biskupice.

Pri ďalšej fotografii sa presunieme za naše západné hranice do súsedných Čiech, kde som pre služobné povinnosti trávil množstvo času. Ako správny železničný fanúšik som si nemohol nechať ujsť skúsobné jazdy prvých jednotiek Railjet u Českých dráh. Prvýkrát sa tak stalo v jedno horúce júnové ráno, keď som si dal rande s Brnenským drakom pri Českej Třebovej, ktorý tlačil do Prahy taurus 1216.233 tiež už odetý do farieb ČD.

Úprimne som nostalgiu tak ako po roky predošlé zanedbával avšak mimoriadny nákladný vlak vedený 2 pomarančmi v rámci akcie Rendéz 2014 som si nemohol nechať ujsť a tak vznikol záber ako T679.019 spolu s T678.0012 zaberajú do stúpania z bratislavského Predmestia na Nové Mesto.

Keďže obľúbený Orient Express sa Slovensku posledné roky vyhýba, tak sa musíme uspokojiť so skromnejšími verziami maďarských a tureckých nostalgických vlakov. Práve prvý menovaný Danube Express sa u nás vyskytoval pomerne často a mne sa mimoriadny Os 37002 podarilo odchytiť jeden letný večer ako opúšťa Bratislavu v čele so slivkovou 362.011.

Letné večery sme okrem iného vypĺňali aj polovačkou na večernú pravidelnú péenku z Devínskej Novej Vsi do Rakúska, v ktorej čele sa objavovali raz bardotka raz čmeliak. Žiaľ absencia perfektne jasnej oblohy pre tento vlak v najdlhšie letné dni tesne pred západom slnka nám nenechávala veľa možností a zmena GVD priniesla posun tohto vlaku ešte na neskorší čas. Nasledujúca fotografia zachytáva čmeliaka 771.075 na Marcheggskom viadukte ponad rieku Moravu pri vstupe do Rakúska.

Akcia Express Rail, aj tak by sa dalo nazvať naše dlhodobé ťaženie na vápencový vlak z Rakúska do Zemianskych Kostolian. Aj keď pôvodne vlak jazdil pravidelne, neskoršia technická odstávka a následná nepravidelnosť tohto nákladu nám dávala poriadne zabrať až na jedno letné ráno, keď vlak odišiel z východzej stanice v relatívne dobrom čase, vďaka čomu mohla vzniknúť plánovaná fotografia v Čakajovciach zachytávajúca 740.628 a 740.790 zaberajúce v čele Nex 41621.

Na záver roku nás určite potešilo mimoriadne nasadenie českých okuliarnikov na našom území z dôvodu nedostatku rušňov pri vlakoch zadarmo pre našich študentov a dôchodcov. Posledná fotografia z môjho výberu zachytáva mne najsympatickejší okuliarnik 754.060 v čele prievidzského rýchlika R 722 Vtáčnik medzi Koniarovcami a Jelšovcami.

Titulná fotografia zobrazuje viacsystémový taurus 183.714 s reláciou do Devínskej Novej Vsi ešte na území Českej republiky. Rok 2014 bol prvým, keď tieto rušne začali prvýkrát zachádzať na Slovensko vlastnou silou.

Autor foto/text: Juraj Streber, www.jstrains.sk

Pridajte sa do diskusie!

5 komentárov k: JSTRAINS TOP 2014

Matej Jurik zo dňa 3.1.2015 10:59

Čo fotka, to skvost. Paráda Juraj 🙂

Reagovať

orso zo dňa 3.1.2015 14:38

Nádhera, moc se mi to líbí!

Reagovať

m@jo zo dňa 3.1.2015 15:52

Príchodom nového roka sa ešte len vysype vrece s prehliadkou naj fotiek vlaňajška. Ale toto, myslím, bude ťažké prekonať.
Veľmi pekné. (y)

Reagovať

Michal Plihal zo dňa 3.1.2015 16:14

Proste TOP ako je už aj v názve 🙂

Reagovať

Marosina zo dňa 3.1.2015 18:47

Nádhera! 🙂

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *