Váš železničný portál
Registrovať sa

ZSSK pripravuje originálny detský vozeň

Slovensko 5.7.2013 4:00 Ing. Michal REPKO Zobrazené: 7105

V druhej polovici júna ste mohli na sociálnej sieti v profile Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zazrieť projekt Vagón. Ide o projekt premeny detského vozňa, na ktorom ZSSK spolupracuje s kremnickou Súkromnou školou umeleckého výtvarníctva. Študenti spoločne vytvorili až 7 návrhov ako by mohol taký detský vozeň vyzerať. Železničná spoločnosť Slovensko plánuje rekonštrukciu jedného detského vozňa ešte do konca kalendárneho roka s tým, že do prevádzky by mohol byť nasadený od platnosti nového GVD. Podobné vozne prispôsobené na hranie sa pre deti už nie sú žiadnou novinkou a v zahraničí sa stávajú takmer bežnou realitou…

Myšlienka celého projektu vznikla na pôde Súkromnej školy umeleckého výtvarníctva v Kremnici (SŠÚV) na podnet ich zriaďovateľa. Projekt VAGÓN, ako ho škola nazvala, je zameraný na vytvorenie nového dizajnu detského vozňa. Zámerom projektu je priniesť mladým cestujúcim a ich rodičom dobrodružnú cestu plnú nezabudnuteľných zážitkov a hravou formou im priblížiť zaujímavosti a kultúrne pamiatky jednotlivých miest na trati, po ktorej bude tento vozeň premávať.
Škola sa začala projektu naplno venovať už koncom minulého roka. Neskôr bola oslovená Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá takúto aktivitu privítala a dohodli sa na ďalších krokoch. Na jar sa do projektu zapojila aj Technická univerzita vo Zvolene, ktorá so svojimi dizajnérmi dopomohla žiakom kremnickej školy dokončiť ich jednotlivé nápady. Na všetkých návrhoch sa pracovalo v skupinkách, takže každý predložený návrh predstavuje prácu kolektívu. Výsledkom celého workshopu bola prezentácia, ktorá sa konala 14. júna 2013 v ateliéroch SŠÚV Kremnica.

Návrh č. 1

Návrh č. 2

Návrh č. 3

Návrh č. 4

Návrh č. 5

Návrh č. 6

Návrh č. 7

Podľa slov p. Zuzany Červenej z Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko, sa pravdepodobne nebude realizovať jeden z návrhov, ale pôjde o kombináciu viacerých návrhov. Úpravy vozňa budú realizované v réžii ZSSK, no napr. polep vozňa sa zrealizuje s externou firmou. Väčšinu nákladov za úpravu interiéru by mala hradiť SŠÚV Kremnica. Zatiaľ však nie je známe, koľko finančných prostriedkov bude nutné na realizáciu tohto projektu vynaložiť.

„Zahájenie prác na projekte závisí od potrebného času na získanie sponzorov SŠÚV Kremnica a taktiež času na vypracovanie finálnych návrhov všetkých úprav. S prácami plánujeme začať v septembri a ukončiť ich v decembri tohto roku,“ dodáva p. Červená. Ak všetko dobre pôjde, môžeme sa na netradičný detský vozeň radu BDs tešiť vo vlakoch kategórie R (rýchlik) a Zr (zrýchlený vlak), na traťových ramenách Bratislava – Zvolen, Zvolen – Košice a Zvolen – Žilina.

Možný návrh exteriéru detského vozňa BDs.

Štátny osobný dopravca, Železničná spoločnosť Slovensko, považuje tento projekt za jeden z možných spôsobov zatraktívnenia cestovania pre rodiny s deťmi. To, či takýchto vozňov bude na Slovensku časom viac, závisí od realizácie tohto projektu a následných ohlasov cestujúcej verejnosti. Podľa ich vyjadrenia sa ZSSK vo všeobecnosti nebráni podobným projektom, za ktorými bude zatraktívnenie cestovania vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko.

ZAHRANIČNÉ DETSKÉ VOZNE

Podobné vozne, v ktorých sa môžu deti počas cesty zabaviť existujú v zahraničí už niekoľko rokov. Napríklad v rakúsku môžete natrafiť na vozeň druhej triedy, v ktorom je tzv. Kinder-Kino. Ide o špeciálne upravené kupé vo vozni, prispôsobené na premietanie rozprávok a rôznych filmov pre deti. Naši severní susedia upravili veľkopriestorový vozeň a neboli tak obmedzovaní veľkosťou jedného kupé. Vznikol tak rozsiahlejší priestor, na ktorom sa môžu deti pokojne hrať a rodičia ich máju stále pod drobnohľadom. Azda najzaujímavejšie pôsobia detské vozne v Nemecku, či Švajčiarku, kde sa môžu deti vyblázniť aj na šmykľavke, preliezke a podobných zariadeniach. Rôzne prevedenia a úpravy interiérov jednotlivých vozňov určených pre deti, si môžete prezrieť v priložených obrázkoch.


RAKÚSKO: Interiér vozňa ÖBB s kupé „Kinder-Kino“ (vľavo) a vozeň ÖBB s oddielom pre deti „Kinderspielabteil“ (vpravo).
Zdroj: vagonWEB.cz. Foto: Pavel Dvořák.


POĽSKO: Interiér veľkopriestorového vozňa PKP IC s vyhradeným priestorom pre deti.
Zdroj: vagonWEB.cz. Foto: Leszek Matula.


ŠVAJČIARSKO: Interiér dvojposchodovej súpravy IC2000 SBB s priestorom pre deti pod názvom „Ticki Park“.
Zdroj a foto: SBB.

Titulná fotografia: Interiér súpravy IC2000 SBB. Foto: SBB

Zdroj: ZSSK, SŠÚV Kremnica, vagonWEB.cz, SBB
© REPKO, M.: ZSSK pripravuje originálny detský vozeň, [online]. Spišská Nová Ves: RAILPAGE.NET, 2013, ISSN: 1339-1690

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *