Váš železničný portál
Registrovať sa

Čaro železnice na úzkom rozchode

Fotoreportáže 7.10.2012 6:40 M262.061 Zobrazené: 2519

A jedným dychom upresňujem „Čaro železnice na úzkom rozchode na východnom Slovensku“. Dráhy normálneho rozchodu majú už svoje miesta, ktoré fotografi navštevujú najviac a veľmi radi tu fotografujú. Určite medzi najkrajšie železnice patrí trať č. 173 z Červenej Skaly do Margecan. Ale ani „úzkym“ železniciam nie je možné uprieť ich neopakovateľné čaro a to tým viac, že sú znásobené prítomnosťou našich veľhôr. Na kráse im neuberá ani to, že ich prakticky od Novej Polianky po stanicu Pod lesom zdevastovala víchrica, ktorá sa tu prehnala 19. novembra 2004. Paradoxne na napáchané škody na druhej strane ale otvorila turistom nové pohľady na veľhory a fotografom umožnila fotografovanie tatranskej električky v miestach, kde to pred tým nebolo vôbec možné.

Po ôsmich rokoch, ktoré už uplynuli od pohromy, vysadená i náletová vegetácia úspešne zakrývajú jej stále poznateľné stopy. Zároveň tvorí aj novú kulisu pozdĺž tratí, pre tieto generácie nepoznanú. Umožňuje práve teraz vytvoriť fotografie s novými pohľadmi, ale súčasne upozorňuje na fakt, že o pár rokov už to opäť nebude také ľahké.
Poďme sa prostredníctvom fotografií z prvej polovice septembra pokochať krásou tatranskej prírody a jej bezchybnou symbiózou so železnicou a za vôňou pary a dymu a neopakovateľnou atmosférou parného rušňa sa vydáme do Košíc na Detskú historickú železnicu.


Tatranské elektrické železnice Poprad-Tatry – Štrbské Pleso,


Starý Smokovec -Tatranská Lomnica


Ozubnicová železnica Štrba – Štrbské Pleso


Pozemná lanová dráha Starý Smokovec – Hrebienok


Košická detská historická železnica

© Text a foto M262.061

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Čaro železnice na úzkom rozchode

Juraj Streber zo dňa 9.10.2012 18:52

pekné. musím sa priznať že už som sa aj ja pár krát prekonal a odfotil si zopár týchto nefotogenických tetrapakov. tie ich otrasné svetlá mi vždy pripomínali http://slovenskainzercia.sk/x-sk/inz/1397/1397030-avia-furgon-a-21-f-1.jpg

Reagovať

stefco zo dňa 11.10.2012 15:48

V skutku nádherné fotografie, mohol by z toho byť slušný kalendár. 🙂

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *