Váš železničný portál
Registrovať sa

Zubrnická múzejná železnica

Reportáže 8.8.2012 22:00 M262.061 Zobrazené: 3909

V rámci môjho minuloročného pobytu v severných Čechách som navštívil mimo iné aj múzejnú železnicu v Zubrniciach, a ako som sľúbil, napísal som o tom reportáž. Môže to byť aj typ na výlet pre tých, ktorí sa do týchto končín zatúlajú. Železnica bude premávať cez prázdniny (júl a august) každú sobotu v podobe troch párov vlakov z Ústí nad Labem hlavní nádraží. Odporúčam jej návštevu, najmä jazda na stúpaní viac ako 40 ‰ s motorovým vozňom M131.1280 je pôžitok, rovnako ako zrýchľovanie pri prechode zo stúpania 40 na 36 promile.

Z histórie trati

Miestnu železnicu Velké Březno – Verneřice – Úštěk (Localbahn Grosspriesen – Wernstadt – Auscha – L.G.W.A) vybudovala viedenská firma Stern a Hafferl za necelý rok. Už dňa 18.8.1890 bola zahájená prevádzka na časti z Velkého Března do Verneřic pri príležitosti 60. narodenín cisára Františka Josefa I., na odbočke do Úštěka o necelý mesiac neskôr 11.9.1890. Prevádzku zabezpečovala Ö.N.W.B. na účet vlastníka. Miesta trať vychádza zo stanice Velké Březno, ktorá leží na trati bývalej spoločnosti Rakúskej severozápadnej dráhy (Östereichische Nord West Bahn – Ö.N.W.B.). Trať vedie hornatou krajinou, jej úsek z V. Března do Zubrníc je dlhý 6 km a prekonáva výškový rozdiel 150 m, pričom maximálne stúpanie presahuje miestami 40 ‰.

Na trati, ktorej rentabilita bola už dlhší čas na dne, bola prevádzka ukončená posledným dňom platnosti GVD 1977/1978 dňa 27. mája 1978. Úsek z Lovečkovíc do Verneříc bol znesený ihneď po zrušení trati v rokoch 1978 a 1979 a úsek z Lovečkovíc do Úštěka až v rokoch 1985 až 1988.

Múzejná história

Koncom sedemdesiatych rokov začalo Okresné vlastivedné múzeum v Ústí n.L. budovať skanzen ľudovej architektúry v Zubrniciach a to už sa uvažovalo s využitím traťového úseku Velké Březno – Zubrnice na dopravu návštevníkov do skanzenu. Od roku 1980 sa o trať staral „Kroužek přátel železnice“. V roku 1993 vzniklo občianske združenie „Zubrnická museální železnice“ (ZMŽ), ktoré do dnešných dní dráhu zveľaďuje, opravuje ju a renovuje vozidla a ďalšie exponáty, známa je najmä ich zbierka drezín. Ešte v roku 1993 zahájilo združenie ZMŽ múzejnú prevádzku s motorovým vozňom M131.1 a čiastočne aj s parným rušňom 423.009, ale tá bola od januára nasledujúceho roku zakázaná a to až do vyriešenia vlastníckych vzťahov s ČD a orgánmi štátnej správy. Až v októbri 2008 sa podarilo miestnu dráhu, resp. jej úsek Velké Březno – Verneřice – Lovečkovice odkúpiť do vlastníctva a po dvoch rokoch zahájiť pravidelnú prázdninovú prevádzku na úseku V. Březno – Zubrnice. Združenie ZMŽ je nezisková organizácia a železnicu prevádzkuje vo vlastnej réžii bez dotácií, prevádzkové náklady sú kryté z iných aktivít združenia.

Počas pravidelnej prevádzky v auguste 1975 boli na trati natáčané sekvencie s parným rušňom 310.134 „Vlkava“ z filmu „Páni kluci“. Už na múzejnej trati z viacerých akcií je známejšie natáčanie v roku 2000 dielov filmu „Rebelové“ a 2007 časti filmu „Hlídač číslo 47“.

Velké Březno sa nachádza na pravobrežnej trati číslo 073 z Ústí nad Labem Střekova do Děčína. Dostať sa tam z Děčína znamenalo vo Velkom Březne čakať viac ako hodinu, alebo cestovať do Střekova a tam buď nastúpiť na 810-tku idúcu do Děčína a počkať v Březne na vlak do Zubrníc, alebo nastúpiť naň už v Střekove. Ja som volil alternatívu prvú vzhľadom k tomu, že som si chcel ešte pred tým prezrieť odstavené vozidlá v stanici Velké Březno.

Pri čakaní v Ústí nad Labem Střekove na spiatočnú jazdu 810.349 v korporátnych farbách ČD prišla z Ústí západu 163.249 s rýchlikom R 885 z Ústí n. L. západ do Kolína.
Stanicou tiež prešiel nákladný vlak v čele s jednosmernou lokomotívou 123.010, tiež z Ústí západu.
Súčasne s ním prišla z V. Března súprava M131.1280 a Blm 5-2356. Motor sa prestavuje na opačný koniec súpravy, a odíde na západnú stanicu. Späť do Střekova pôjde vlak cúvaním.
Pohľad na odstavené vozidlá v stanici Velké Březno od staničnej budovy.
Hneď na začiatku odstavených vozidiel je vidieť vraky troch motorových vozňov M131.1. Sú to M131.1012 (ex. 213 SHR Komořany) a M131.1013 (ex. ŽOS Kolín), oba boli zakúpené ako zdroj náhradných dielov. Tretia M131.1243 (ex Jitka Český Krumlov) je majetok súkromnej osoby.
V rade vozňov vo Velkom Březne je niekoľko exponátov ZMŽ. Jedným z nich je cisterna z 30-tych rokov 20. storočia s označením SNCF T 395498.
Ďalším tentoraz opraveným vozňom je dvojnápravový výsypný voz Fcc (pôvodný rad St).
Krytý nákladný vozeň Zt 1-73841 označením zaradený do obdobia protektorátu je tiež po oprave.
Služobný vozeň pre ťažké nákladné vlaky D 8-3350 z roku 1943 naopak na renováciu zatiaľ čaká.
Renovácia vraku ľahkého prívesného vozňa pre motorové vlaky Blm 5-2294 bude vyžadovať veľa úsilia a predovšetkým značné náklady.
Oprava otvoreného nákladného vozňa Vtd bude oproti predchádzajúcemu prívešiaku jednoznačne jednoduchšia a aj menej finančne náročná.
Okrem vozidiel určených k uchovaniu nájdeme vo Velkom Březne ešte ďalšie vozidlá, ktoré slúžia ako zdroj náhradných dielov. Medzi ne zrejme nepatrí vrak osobného vozňa Ce a vrak akumulátorového rušňa.
Pri fotografovaní som vyrušil mačičku, ktorá sa mňa podívala pohľadom, ktorý hovoril jasne – čo tu môže byť zaujímavejšie ako chutná myška?

Ako sme videli, z Ústí n.L. Střekova odišiel motorový vlak s prívesným vozňom. Všetci cestujúci ale museli v Březne prestúpiť do motorového vozňa a prívesný vozeň zostal dole pod kopcom. Na odbočujúcej výhybke železnice bol odpojený a „prasiatkom“ T212.0094 vtiahnutý do priestoru, kde sú odstavené ďalšie prevádzky schopné vozidlá železnice. Ak je potreba odviesť veľa cestujúcich, tak k súprave pristupuje ešte príprah v podobe už uvedeného „prasiatka“.
Motoráčik odviezol cestujúcich do Zubrníc teda sám. Ale aj tak vo veľkom stúpaní mal čo robiť, lebo koľaje boli zarosené a to by i silnejšie stroje mohli mať s jazdou v extrémnom stúpaní problémy.
Ešte než sa začneme venovať vystaveným exponátom, urobme si predstavu o usporiadaní expozície pohľadom na orientačný plán stanice Zubrnice a jednotlivých exponátov.

Tu hore bolo ale už iné počasie ako dole, svietilo slniečko, čo bolo síce dobré na celkový dojem z expozície, pohodu pri prehliadke ako aj pri pohľade na dedinku Zubrnice a televízny vysielač Buková hora, ale rozhodne nie najideálnejšie na fotografovanie vozidiel, najmä motorového rušňa a krytého vozňa Ústecko teplickej dráhy, ktoré boli práve v proti svetle. Nefotografovateľný, ale z dôvodu umiestnenia, je i služobný vozeň D 8-3941 z roku 1936 vyrobený vo vagónka Tatra Kopřivnice.

Renovovaný služobný vozeň „Rybák“ Dsd 7-2799, ktorý vyrobila Královopolská strojírna v Brne v roku 1947, bol uspôsobený potrebám výstavy.
Jeden z dvoch vystavených podvozkových osemdverových osobných vozňov radu Bai 4-3813, ktoré boli zakúpené v roku 2004 od Českých dráh..


Veľkopriestorový zakrytý vozeň Zs 2-23781 bol vyrobený v Ringhofferových závodoch Tatra a.s. v Prahe v roku 1949 a do zbierky zaradený v roku 1996. Za finančnej podpory ústeckého kraja bol v roku 2004 opravený a je v ňom umiestnená expozícia zabezpečovacej techniky.


Zaujímavým exponátom je koľajový žeriav Körösi z roku 1877 od rovnomennej firmy v rakúskom Grazu. Renovácia bola realizovaná v priebehu rokov 1995 a 1996 a jeho označenie (K.K.St.B. č. 11) bolo odvodené podľa nápisov získaných počas odstraňovania jednotlivých vrstiev náterov. Žeriav je plne funkčný a je skvelým pomocníkom pri manipulácii s ťažšími múzejnými predmetmi.


Pomerne vzácny je otvorený vozeň Vt 4-74779, ktorý bol v roku 1941 vyrobený pravdepodobne vagónkou v Kopřivnici s určením pre vtedajšie ríšske dráhy. Do zbierky ZMŽ sa dostal až na jar 2005.


Spešninový vozeň Ztrc 1-36545 vyrobila v roku 1947 Tatra Smíchov. Do zbierky ZMŽ bol získaný v roku 2000 a o štyri roky za finančnej podpory ústeckého kraja opravený. Dnes je v ňom umiestnená tematická expozícia osvetľovacej a staničnej techniky.


Od roku 1916 vyrábala francúzska firma Henry Crochat motorové lokomotívy pre francúzske Ministerstvo obrany. Po vojne francúzska armáda rozpredávala nadbytočné zásoby a tak sa dostal jeden stroj v roku 1928 do Čiech do cukrovaru v Nymburku. Na vlečke jazdil pod označením T211.9001 až do roku 1997. Rušeň bol osadený pôvodne benzínovým motorom s elektrickým prenosom výkonu. Po odkúpení v roku 1999 dostal nový náter skrine.


Jedným z najstarších exponátov je renovovaný krytý nákladný vozeň s celodrevenou konštrukciou skrine z roku 1870 bývalej Ústecko teplickej železnice, v skratke A.T.E.. čo sú vlastne začiatočné písmená nemeckého názvu dráhy (Aussiger Teplitz Eisenbahn).


Súčasťou programu bola aj účasť dvoch naozaj historických cestných traktorov. Prvým je traktor Duetz, ktorý objektív fotoaparátu zachytil pri príchode na stanicu.


Druhým je traktor Zetor 15 vyfotografovaný spolu s motorovým vozňom M131.1280.


Atrakciou pre deti bolo zasa vozenie sa na koníkoch. V pozadí nad vežou kostola je vidieť betónovú vežu televízneho vysielača Buková hora. Pôvodná oceľová veža vysielača krátko po dokončení vyhorela a obrovský žiar ju poškodil natoľko, že musela byť z bezpečnostných dôvodov odstránená a bola nahradená vežou betónovou.


Z tejto fotografie na nás dýchne atmosféra staručkého mocnárstva – signalizačný prístroj zvaný Číňan, osvetľovacie teleso, nezbytný domček s nápismi Páni – Herren …


Motorový vozík Tatra s motorom Avia bol vystavený z celej kolekcie drezín umiestnených v Zubrniciach.


Druhý podvozkový osemdverový osobný vozeň Bai má na podvozku označenie 20-03 074-0, v októbri mal len čiastočne obnovený vonkajší lak.


Celkový pohľad na vystavené vozidlá v Zubrniciach vrátane vozňov slúžiacich ako sklady, dielňa a ako depozit budúcich exponátov.


Pokračovanie trati smerom do Lovečkovíc a aj keď sa to nezdá, tak po oblúk je trať v stúpaní 32‰. V roku 1998 bol celý dochovaný úsek Velké Březno – Zubrnice – Lovečkovice v dĺžke 11 km zapísaný do zoznamu kultúrnych pamiatok ČR.


Pohľad zo stanovišťa rušňovodiča počas jazdy späť do Velkého Března na sklonovník, ktorý ukazuje, že ďalších 90 metrov vlak pôjde po klesaní 41 ‰.

Po príchode do Velkého Března mám ešte dosť času na vlak do Střekova, a tak to využívam na prehliadku ostatných exponátov v ohradenom priestore pri trati. Od členov spolku si pýtam súhlas a idem si teda prezrieť tam deponované vozidlá.


Celkový pohľad na deponované vozidlá. Ako prvé je pojazdné „prasiatko“ T212.0094 vyrobené v Turčianskych strojárňach národný podnik Martin v roku 1971.


Motorový rušeň T212.0094 sa používa na posun s odstaveným vlečniakom, alebo tvorí príprah motorovej súprave pri jazde viacvozňovej súpravy do Zubrníc.


Ďalšie „prasiatko“ je stroj 701.310, pôvodne T211.2010.


Určite zaujímavým vozidlom je dvojnápravový montážny voz trakčného vedenia M144.004 (počítačové číslo 891.004), ktorý tu čaká, až príde jeho čas.


Rovnako aj prívesný vozeň Blm 5-2386 čaká na svoju opravu.


Zdá sa, že podstatne lepšie je na tom prívesný vozeň BDlm (pre mňa zatiaľ neznámeho čísla), ktorého interiér i exteriér je postupne opravovaný a dostáva postupne nový náter.


Pohľad z opačného konca na odstavené vozidlá v stanici.


Rovnako aj o druhú jazdu motoráčika M131.1280 s vozňom Blm 5-2356 je v sobotu 15. októbra 2011 pomerne slušný záujem.


Motorový vozeň M131.1280 je spolu s opraveným prívešákom Blm 5-2356 hlavným ťahúňom na tejto milej múzejnej dráhe vedúcej hornatým krajom a krásnou prírodou. Motoráčik bol získaný z Agrochemického podniku Záhoří u Písku na začiatku 90-tych rokov v stave, keď bol už pripravený na odvoz do kovošrotu. Po náročnej oprave technicko bezpečnostnú skúšku vykonal v marci 2001 a získal preukaz spôsobilosti.


Čas návštevy sa naplnil, prichádza osobáčik z Děčína v podobe „orchestrionu“ s okrúhlym číslom 810.600 a ja odchádzam najskôr do Střekova a v zápätí späť do Děčína. Tam ma čaká príjemné stretnutie so spolužiakmi.

Okrem vozidiel v už uvedených priestoroch má ZMŽ v zbierkach ďalšie vozidlá, ktoré sú umiestnené v prenajatej rotunde bývalého pobočného depa v Lovosiciach. Ide o parný rušeň 433.015, motorový rušeň T444.0255 a zrejme aj T211.1728, opravený M131.109, renovovaný poštový vozeň, opravený výsypný vozeň St 7-84523 typ „Talbot“ a možno ešte ďalšie exponáty.

Text a foto: 2012 © M262.061

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *