Váš železničný portál
Registrovať sa

ZSSK pripravuje zastavenie osobnej dopravy na väčšine regionálnych tratí

Slovensko 13.1.2011 23:00 administrator Zobrazené: 4524

Od marca si cestujúci na väčšine regionálnych tratí po celom Slovensku budú musieť s najväčšou pravdepodobnosťou nájsť nový spôsob dopravy do zamestnania, do školy či za kultúrou. Železničná spoločnosť Slovensko totiž chystá k 6. marcu 2011 výraznú redukciu spojov vrátane úplného zastavenia osobnej dopravy na mnohých regionálnych tratiach. Informoval o tom list železničných odborárov, ktorí zároveň pripúšťajú možnosť štrajku. Minulosťou by sa mala stať napríklad osobná železničná doprava medzi Šaľou a Nededom, Čatou a Šahami, Turzovkou a Makovom či Lipanami a Plavčom. Bez regionálnej osobnej dopravy zostane okresné mesto Rožňava a obyvatelia Skleného pri Handlovej sa nedostanú do práce v Prievidzi. Šetrenie v nákladoch spôsobí zrušenie dopravy na úzkorozchodnej trati medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami, do Tatranskej Lomnice sa cez Studený Potok dostaneme vlakom asi iba počas hlavnej turistickej sezóny. Osirieť má aj malebná trať Brezno – Červená Skala – Hnilec s výnimkou rýchlika Horehronec.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. pravdivosť zoznamu nekomentovala. Hovorca spoločnosti Alexander Buzinkay však v tlačovej správe potrebu škrtať spoje potvrdzuje: „Je to súčasť úsporných opatrení, ktoré súvisia s dopravnými výkonmi vo verejnom záujme, ktoré medziročne klesnú o 5%. Na tieto výkony ZSSK nedostala peniaze od štátu.“ Konečný zoznam s traťami so zrušenou či obmedzenou osobnou dopravu má ZSSK zverejniť koncom januára. Obmedzenia sa dostanú do platnosti s prvou zmenou grafikonu vlakovej dopravy, ktorá je plánovaná na 6. marca 2011.


Aj takýto pohľad bude pravdepodobne trpkou minulosťou. S osobnými vlakmi sa na Červenej Skale totiž nepočíta (okrem Horehronca).
Fotografia zachytáva atmosféru z 27.12.2005. Foto: Peťo Dirga.

Obmedzenia sa týkajú najmä tratí, ktoré sú najviac stratové – pri niektorých dosahuje strata na vlakový kilometer presahuje13 €. Aj keď sa rušenie osobnej dopravy plánuje aj na tratiach s diaľkovou dopravou, spoje vyšších kategórií ostanú zachované. Strata na úsekoch, kde sa plánujú obmedzenia bola v minulom roku asi 19 miliónov eur, čo je pri tržbách z cestovného dosahujúcich výšku milióna eur priepastný rozdiel. Rušenie dopravy prinesie tiež prepúšťanie zamestnancov, o konkrétnejších číslach však ZSSK zatiaľ neinformovala. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a,s, plánuje prepustiť takmer dvetisíc zamestnancov.


Vchodové návestidlo ZSSK osobnej doprave zo Starej Ľubovne do Plavča ukazuje taktiež návesť č.50 Stoj.
Na fotografii je 810.671 dňa 4. júla 2006 na pravidelnom osobnom vlaku v Starej Ľubovni. Foto: Peťo Dirga.

Svetlom na konci tunela pre „škrtnuté“ trate ostáva iba nástup súkromných dopravcov na slovenské trate. Prvá lastovička – dcérska spoločnosť Student Agency – RegioJet tak dáva nádej, že sa o pár rokov obnoví osobná železničná doprava aj na úsekoch, kde má byť onedlho zastavená. Otázkou iba ostáva, v akom stave bude po zastavení prevádzky železničná infraštruktúra a či sa budú cestujúci, ktorí si nájdu iný spôsob dopravy, ochotní do vlakov vrátiť.

Návrh redukcie výkonov pre rok 2011
s vyhodnotením ukazovateľov za rok 2010


Na Palcmanskej Maši si budeme musieť odvyknúť od takéhoto romantického pohľadu.
Príchod na Dedinky sa návštevníkom sťaží. Motorový vozeň 812.023 dňa 5. apríla 2009.
Foto: Garin


Ak sa splnia plány ZSSK, do Poľska sa už tak skoro vlakom neodvezieme. Vyškrtnúť z cestovného poriadku sa majú aj víkendové letné vlaky
z Medzilaboriec do stanice Łupków. Na snímke motorový vozeň 810.380 ako Os 8978 v Łupkówskom tuneli dňa 14. augusta 2010.
Foto: janina.


Bageta na trati z Čadce do Makova. Foto: Adam.


Trate, na ktorých sa uvažuje obmedziť alebo úplne zrušiť regionálna osobná doprava:

  • Štúrovo – Štúrovo, hranica
  • Čata – Šahy
  • Šaľa – Neded
  • Myjava – Vrbovce
  • Trenčín – Chynorany
  • Prievidza – Horná Štubňa
  • Prievidza – Nitrianske Pravno
  • Trenčianska Teplá – Horné Srnie, štátna hranica
  • Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice
  • Zohor – Záhorská Ves
  • Plešivec – Muráň
  • Plešivec – Jesenské
  • Plešivec – Turňa nad Bodvou
  • Fiľakovo – Fiľakovo hranica
  • Brezno – Červená Skala
  • Brezno – Tisovec
  • Červená Skala – Hnilec
  • Turzovka – Makov
  • Čadca – Skalité
  • Stará Ľubovňa – Plaveč
  • Plaveč – Lipany
  • Medzilaborce, mesto – Medzilaborce, št. hranica
  • Košice – Čaňa št. hranica
  • Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany
  • Studený Potok – Tatranská Lomnica /mimo sezóny/
  • Humenné – Trebišov*
  • Chynorany – Topoľčany*
  • Trenčín – Trenčianska Teplá*
  • Levice – Podhájska*
  • Brezno – Banská Bystrica*
  • Koniarovce – Topoľčany*
  • Kúty – Trnava*
  • Plaveč – Čirč *
  • Košice – Turňa nad Bodvou*
  • Bratislava, N. Mesto – Bratislava, Petržalka*
  • Leopoldov – Nové Mesto nad Váhom *

* časť vlakov

Pripravil tvorivý tím railpage.net
Foto © 2011 Adam, janina, Peťo Dirga a Garin.

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: ZSSK pripravuje zastavenie osobnej dopravy na väčšine regionálnych tratí

mitopp zo dňa 14.1.2011 7:04

priatelia, to je tak keď je pri moci svätuškársky KDH-ák a s jeho suitou :glo

Reagovať

favoritPO zo dňa 14.1.2011 7:46

🙂 Chlapci opravte si chybu v texte sukr. dopravcov nie prepravcov ! 🙂 Ad :rusenie spojov , Ficova vlada rozdala euro grose ciganom a kadekomu , tak sa nezvysilo na vlaciky !

Reagovať

T-751 zo dňa 14.1.2011 9:02

Všetko čo je dobré sa ruší. S tými cigánmi je to pravda. A čo bude potom s tými zvyšnými krásnymi rušňami? Dúfam že ZSSK Cargo sa nechystajú vyradiť 751-ky, to by už bolo posledné čo by sa mohlo stať. ???? Však sa mala odbúravať cestná preprava v prospech železničnej, nie ?????

Reagovať

JuzaM zo dňa 14.1.2011 9:53

To si dělaj už snad srandu , ne??? to jim nestačil únor 2003??? fakt za chvili lidi budou chodit pěšky!!!by mě zajmalo když už ty redukce skončej

Reagovať

JuzaM zo dňa 14.1.2011 11:12

přesně tak!!! já jsem sice z Čech, ale soucítím s vámi všemi, nedejte svou železnici a braňte ji jak můžete, rovněž povzbuzuju odbory a přeju jenom úspěchy protože dojde-li na nejhorší, moc tratí v provozu již nezbude.I ČD se v prosinci činily a odstřelily několik lokálek, a furt přemejšlej co by ještě dorazily!!

Reagovať

DIGZ zo dňa 14.1.2011 13:13

Ja mám aj otaázku:Čo bude potom s nadbytočnými krabicami??? 😕

Reagovať

Michal Smalo zo dňa 14.1.2011 14:11

Akurát včera sme s kamarátom viedli debatu na túto tému, tých bagiet aj 812 je dosť veľa, ešte keď si primyslíme 811, ktoré nie sú tiež staré… Tak z toho vychádza jedine že budú pospájané jazdiť ako rýchliky BA – KE :he:

Reagovať

marcello zo dňa 14.1.2011 14:34

Tu sa budu donekonečna niektori vyhovarať len na „dedičstvo ficovej vlady“ Už by ste s tym mohli konečne prestať. Nikto ani nespomenie „pozitivne dedičstvo“ Nezastavam nikoho – v tom palaci nad bratislavou sú to všetko dokopy hnusni darmožrači. Veď samozrejme musi ostať hodne eur pre tučné kontá troch generalnych riaditeľov troch žel. spoločností, tisícov námestníkov… atď. A nové vedenie ZSSK – tak oni videli vlak isto len niekde na internete. A take vyjadrenia, ake poskytuje nový hovorca buzinkai – tak ten nema o železnici ani šajnu. To by lepšie zvladla hocktorá babička u nas z dediny.

Reagovať

matko2214 zo dňa 14.1.2011 14:43

svine jedny,tam na ,,západe,, aj používajú niečo také čo sa volá mozog???? ….. toto je fakt sila… ale fajn , ak teda naozaj prestanú jazdiť vlaky na týchto tratiach, tak ZSSK by mohla za ušetrené peniaze na údržbu vozidiel a poplatky za dopravnu cestu, investovať do niečoho čisto nového (čo sa vyrobilo ešte v tomto storočí!) a nie dookola robiť tie ich slávne rekonštrukcie! :good: : no no no: 😕 😡 :pipi:

Reagovať

Adam zo dňa 14.1.2011 17:54

Opravte si chybičku: „Návrh redukcue výkonov pre rok 2011“ u za i.

Reagovať

Garin zo dňa 14.1.2011 20:00

mernose: časť nadbytočných bagiet 813/913 sa má zjaviť od prvej zmeny GVD v marci 2011 v osobnej doprave na ramene Nové Zámky – Nitra – Leopoldov – Nové Mesto nad Váhom – Myjava a späť. Na tento účel dôjde k redislokácii niektorých bagiet do Nových Zámkov.

:pc:

Reagovať

mitopp zo dňa 14.1.2011 20:20

chvíľku bude okolo toho humbug :bla: ako to býva Slováč sa uspokojí so zrušením tratí. bratia česi by si nenechali také niečo líbit naše skur… média to uhrajú do autu :good:

Reagovať

administrator zo dňa 14.1.2011 21:23

Osobná doprava na trati Zohor – Záhorská ves sa zachová:

http://www.bratislavskenoviny.sk/trat-medzi-zohorom-a-zahorskou-vsou-nezrusia

🙂

Reagovať

Creator zo dňa 14.1.2011 21:31

mitopp: v plnom súhlasím, len aby to tak aj nebolo 😕 😕

Veď prečo by sme si to mali dať, tu už nejde len o rušenie vlakov, ale aj o rušenie miest a prepúšťanie radových zamestnacov a ako poznám „uradíčkom“ sa nič nestane tých akurát bude rásť ako huby po daždi, veď načo teraz toľko úradnikov, iba sa spomaľuje doprava ako aj v Cargu, ZSSK tak aj ŽSR toto čo je teraz je nonsenz, a keby začali čistiť z hora, a gen. riaditeľ nemal mesačný plat okolo 15 000€ tak by to sa nestalo, za toto by som mu dal tak akúrat 1000€ alebo poslal :-P.

A aj pokiaľ bude štrajk, čo mylím je východisková situácia – pokiaľ toto prejde, aby to neskočilo ako minule v roku 2003, spravili „bububu“ a bolo po štrajku, keby sa to udržalo dlhšie tak by si nedovolili znova.

Teraz už, len ostáva čakať čo bude… a v prípade štrajku nepovoliť, ale to je už o inom a predčasné…

Reagovať

Garin zo dňa 14.1.2011 22:00

O rušení spojov v dnešných Televíznych novinách:

http://video.markiza.sk/archiv-tv-markiza/televizne-noviny/51953

Príspevok označený # 7

:byebye:

Reagovať

nemerko zo dňa 15.1.2011 17:37

Citanie tychto prispevkov ma presviedca o uplnej nekompetencii tu diskutujucich…
Ide o pracovny zoznam trati urcenych na obmedzenie ci zrusenie, nie finalny zoznam zrusenych trati
Ide o zoznam pripravovany ZSSK nie ministerstvom dopravy …
Na co je nam trat, na ktorej je priemerna obsadenost vlakov dvomi cestujucimi?

Takztiez dany zoznam sa nezrodil len tak rano pri kavicke v Bratislave, ale na zaklade udajov, ktore dodali jednotlive sucasti ZSSK, ktore mali robit prieskumy. Zaznamenali ste nejake?
Nie su nejaky velavazeni papalasi aj v sedliakove pod peresom?

Ako sa dostanu chudaci odborari do prace? Jednoducho, zvolia si starostu, ktoreho okrem platu bude zaujimat aj blaho obcanov, ten pojde na kraj, kde opat bude zvoleny zupan, ktory sa zaujima o obcanov zupy a nie o to aku velku reklamu pred parlamentom si spravi a ti zariadia ze sa vlaky udrzia, alebo zavedu autobusovu dopravu ktora za podstatne lepsich ekonomickych ukazovatelov zabezpeci zakladnu mobilitu…

Takze kto moze za rusenie trati? KDHak na ministerstve? Ekonomicky riaditel ZSSK? Alebo volic, ktory v krcme nadava ze sa v krajine nic nemeni?

Reagovať

162005 zo dňa 15.1.2011 17:43

Keby mali slovenskí železničiari trošku rozumu, a nie len schopnosti profesionálneho vriťolezectva, tak by sa šlo do ostrého štrajku, začnúc dozorcami výhybiek, posunovačmi, výpravcami, až po sprievodcov, vlakvedúcich a rušňovodičov. Lenže u nás sa bude lepšie nadávať v krčme pri pálenke, a sťažovať sa každému aké je to ťažké. A ak aj niektorých podceňujem, dôjde k štrajku, ktosi sa zase povyhráža nezmyslami a sprostá slovač hned naskáče do roboty, lebo však čo ked ma vyhodia…bohužiaľ, nám je to jedno. Tvrdíme že nie, ale konáme opak. Štrajk je síce násilná, a hraničná možnosť, ale povedal by som že maximálne účinná, ak by to neho šli všetci, a neustúpili. Však vedenie sa tiež správa násilne a netrápi ich to, tak čo?

Reagovať

Michal Plihal zo dňa 15.1.2011 19:07

Tak trať Studený Potok-Tatranská Lomnica sa idú pokúsiť ľudia zachrániť
http://www.ta3.com/sk/reportaze/169237_boj-za-zachovanie-trate
Bohužiaľ neverím aj tak, že sa to týmto podarí 😥

Reagovať

administrator zo dňa 15.1.2011 19:48

O rušení železničných spojov:

http://www.stv.sk/online/archiv/spravy-stv

Treba si vybrať z ponuky 15. januára 2011 a začiatok 19,34h, resp. 04.18 minút.

Oplatí sa pozrieť v relácii hordy cestujúcich každé ráno v Čadci… a vraj je táto trať pre ZSSK neefektívna…

😳

Reagovať

162005 zo dňa 15.1.2011 21:33

Však im je to jedno. Oni potrebujú ušetriť, tak zrušíme čo nás napadne, len tak, naverímboha vytipujeme pár tratí a zrušíme, no boože, je tam toho. Škoda že nezrušia aj Čadca – Žilina, a ostatné hlavné trate. Bol by pokoj, a zo ZSSK by ostalo len vedenie a zaoberali by sa tým ako sa čo najviac nabaliť počas funkčného obdobia :he:

Reagovať

pekar zo dňa 16.1.2011 15:47

nemerko: na kterých tratích jezdí v průměru dva cestujíc na spoj?

Reagovať

Transalpin zo dňa 16.1.2011 19:46

To je raz už tak, keď pomaly každý druhý-tretí cestujúci má neprimerané výhody/zľavy pri cestovaní. Možno aj preto nie sú na spoje potrebné peniaze.

Vláda sa bojí ísť cestou nepopulárnych opatrení, ako napr. zvyšovaním cien cestovného, preto radšej bude obmedzovať/rušiť spoje…

Ja si myslím, že aj prepúšťanie Cargo-zamestnancov už malo byť zrealizované už dávno, aby sa mohla spoločnosť reštrukturalizovať. Sú tam stovky zamestnancov, ktorí robia duplicitné činnosti. Načo je nám taký „strategický podnik“, ktorý len zaťažuje peňaženky nás všetkých???
Alebo si všetci myslia, že keby sa neprepúšťalo, tak by firma nepadla na hubu?!
Jednoznačne to treba aspoň sčasti sprivatizovať a ozdraviť tak tento balvan štátneho rozpočtu.

Reagovať

nemerko zo dňa 16.1.2011 23:11

pekar: staci si pozriet prilozeny subor su to trate:
Medzilaborce mesto – Medzilaborce št. hr.
Tisovec – Brezno
Stúrovo – Štúrovo št. hr.*
Trenčín – Trenč. Teplá vlaky 5403, 3860, 3861, 1740

studoval si ten dokument?

Reagovať

DESPECT zo dňa 17.1.2011 6:34

pre porovnanie

Izraelské železnice Rakevet Jisrael, hebrejsky כֶּבֶת יִשְׂרָאֵל‎‎, prežívajú na prelome milénia mohutný rozvoj. Budujú sa nové trate, železničná sieť sa dynamický rozrastá, pribúdajú nové vlaky a čoraz viac obyvateľov tejto krásnej krajiny volí na cestu do práce i za kultúrou a zábavou dopravu vlakom. Dĺžka železničných tratí presahuje tisíc kilometrov a do polovice tejto dekády má pribudnúť ďalších 250 km nových tratí. Hlavná trať vychádza z Tel Avivu a smeruje pozdĺž pobrežia do najsevernejšieho cípu krajiny v meste Naharia. Južná vetva vedie do Berševy a do Dimony. Jestvujú smelé plány potiahnuť južnú vetvu cez púšť Negev až do prístavu Eilat pri Červenom mori.

Jednou z najmladším tratí je trať do mesta Modi´in od letiska Ben Gurion (od roku 2007), ktoré bolo spojené s Tel Avivom v roku 2004. Úplne najnovším je 13 km dlhá prípojka z letiska Ben Gurion do kibucu Galuyot, ktorá obmedzí chronické zápchy na príchode do Tel Avivu od východu. Novú trať uviedli do prevádzky pred pár dňami – 7. januára 2011.

na slovensku sa marci pochova 25 lokalok
v izraeli sa to da u nas nie
je tu bananova republika

Reagovať

Transalpin zo dňa 17.1.2011 9:56

Po zrušení niektorých lokálok by možno stálo za úvahu aj toto:

http://cs.wikipedia.org/

Reagovať

pekar zo dňa 17.1.2011 14:28

Bezvadné. Na seznamu je kolem dvaceti tratí a ty mi vyjmenuješ tři ( na jedné jen pár vlaků ), z toho dva jsou hraniční přechody…

Reagovať

nemerko zo dňa 17.1.2011 16:42

pytal si sa ma na trate s dvoma cestujucimi na vlak v priemere… vymenoval som ich…

Teraz mam tvoj prispevok chapat tak, ze tieto sa mozu zrusit, alebo ich statut statnej hranice z nich robi specialny druh zeleznice ktora musi premavat prazdna?

Reagovať

Creator zo dňa 17.1.2011 18:04

no dobre, okj, niečo treba preriediť, ale nie tak že sa človek nedostane z obce do obce. A ešte jedna vec pokiaľ bol strata za 1vlk/km 9-5€, ale veď cena vlakovej cesty išla o 7€ dole z 10€ za 1km na cca 2,50€ tak bol by som zvedavý, že či by aj teraz boli niektoré vlaky stratové, to pochybujem….a takéto rozumy sú fakt, na prd, toto rušenie je čistá privatizácia a spravenie honosných podmienok pre súkromníka.

Reagovať

pekar zo dňa 17.1.2011 20:06

Ty jsi psal něco v tom stylu, na co nám jsou tratě, kde jezdí vlaky v průměru obsazené dvěma cestujícími. A když jsem se tě zeptal, které to jsou, tak jsi vybral opravdu velmi reprezentativní seznam. Vždyť na tom seznamu je plno tratí, které jsou vytížené nebo mají velký turistický potenciál, to ve většině případů nejsou žádné lokálky. A to je průser.

Reagovať

nemerko zo dňa 18.1.2011 8:28

Ak maju taky turisticky potencial, tak na nich ride lenk obmedzeniu dopravy a budu vedene vlaky v turistickej sezone: „Konečný zoznam s traťami so zrušenou či [b]obmedzenou[/b] osobnou dopravou“

Reagovať

pekar zo dňa 18.1.2011 15:21

A tratě, které jsou vytížené už teď? Ty más jednoduše talent odpovědět na co se ti hodí a zbytek přejít..

Reagovať

Garin zo dňa 18.1.2011 19:03

Premiérka Radičová stopla rušenie spojov na železnici!!! Požaduje od ministra Figeľa, aby železnice pripravili na rokovanie vlády ozdravný plán.

Viac:

http://ekonomika.sme.sk/c/5726551/premierka-stopla-figelovo-prepustanie.html

🙂

Reagovať

nemerko zo dňa 18.1.2011 21:19

Ja odpovedam presne na tvoje otazky, ale ak to chces komplexne tak asi takto:

V zozname sa nachadza 38 trati. Je to [b]pracovny[/b] zoznam mozeme ho rozdelit v podstate na tri casti:

1.) Trate ktore z tohto zoznamu vypadnu a ziadnym sposobom sa ich nedotkne rusenie ci obmedzenie

2.) Trate ktore su vytazene a preto na nich dojde k redukcii spojov tak, aby neboli velmi stratove

3.) trate ktore maju velku stratu a budu zrusene

Kedze sa opakujem, prepacte, ale ide len o [b]pracovny[/b] zoznam trati, z ktoreho ma este vzniknut finalny. Preto je od veci nadavat tu na ministra z KDH na co som vo svojom prispevku narazal. Taktiez som narazal na to ze v zozname sa objavili aj trate, na ktorych v priemere jazdia dvaja ludia , napriek tomu je Bratislava plna debilov, ktory nemyslia a chcu bezhlavo rusit.

Mam rad vlaky, poznam aj takych co maju vlaky radsej. Dokonca aj takych, ktory by boli za to, aby u nas jazdili iba parne lokomotivy, lebo je to nostalgickejsie ako sucasny stav.
Zial, som realista. Viem ze sme chudobna krajinka vychodneho bloku a preto potrebujeme efektivnu a ziskovu zeleznicu aby sa vyhrabala z dlhov, zacala renovovat svoj vozidlovy park, ci uz ide o „vozne“ alebo „rusne“ a ak je pre to nutne zrusit trate, na ktorych navyse moze fungovat nahradna doprava, ktora bude este aj efektivnejsia a ekologickejsia, tak vravim DO TOHO! Zruste tie trate.

Reagovať

pekar zo dňa 19.1.2011 10:54

Tak vidím, že ty taky rozlišuješ mezi rušením spojů a rušením tratí:)

Ale k věci. Já především reagoval na tvou poznámku proto, že jsi ji podal tak, jakoby prázdné vlaky byly pojítkem pro všechny tratě ze seznamu. A to určitě ani omylem.

Ono, hlavně tvůj závěr je hodně zajímavý. Postupuješ podle logiky, že zrušením spojů se ušetří peníze, které se použijou na renesanci železnice. Při vší úctě, to je pitomost. Jsou tady dvě možnosti. Buď mi skutečně přestanou jezdit vlaky na těch pár velmi málo vytížených tratích, ale tím nic neušetřím ( zastavený provoz mezi Medzilaborci a Lupkowem mě fakt nevytrhne, za to opravím maximálně tak výhybku:) ). Anebo OMEZÍM či zruším vlaky na oněch snad 36 tratích ( ano, já to četl ) a pak je to další fáze devastace železnice na Slovensku. Už dneska se s ní nedá moc nikam dostat a po tomhle už bude, mimo pár směrů, nepoužitelná..

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *