Váš železničný portál
Registrovať sa

Pred 10 rokmi prišiel po prvý raz taurus na Slovensko

História 15.11.2010 0:30 Marián Dujnič Zobrazené: 3401

V pondelok 15. novembra 2010 si pripomíname desiate výročie príchodu prvého taurusa na Slovensko. Bola to slávnostná chvíľa a prezentácie vlajkovej lode ÖBB sa zúčastnila celá generalita vtedy ešte nerozdelených Železníc Slovenskej republiky. Po prezentácii sa odobral mimoriadny vlak z bratislavskej Petržalky do Galanty. V tom čase sa zdalo, že nepretečie veľa vody v Dunaji a elektrické rušne modernej európskej proveniencie budú jazdiť naprieč Slovenskom až k jeho východným hraniciam. A hoci susedné krajiny si od tých čias zadovážili taurusy (MÁV, GySEV, PKP InterCity a ČD ich majú prenajaté), slovenskí dopravcovia zatiaľ takéto rušne nezískali. A nielen to – aj po desiatich rokoch sú brány k nám pre taurusy, ale aj pre TRAXX-y a podobné moderné rušne zatvorené.

V rámci prezentácie rušňa 1116.001 ÖBB sa uskutočnil seminár s názvom: „Uplatnenie interoperability na železničných priechodoch s Rakúskou republikou“ v Kongresovom centre Gastropol, ktorý usporiadali pre vedenie ŽSR Rakúske spolkové železnice a firma Siemens, výrobca taurusov.

Historický okamih, keď prvý dvojsystémový taurus 1116.001 ÖBB prekročil 15. novembra 2010 hranice Slovenska nastal o 9,55 h. Taurus k nám prišiel z Viedne po novej trati Parndorf – Kittsee – Bratislava-Petržalka. Jeden z mladých fotografov, ktorý priamo na hraniciach čakal na tento okamih, nevydržal a keď zbadal prichádzať červeného „býka“ prebehol cez hraničnú čiaru do Rakúska – vtedy ešte stráženú armádou – a vbehol ostatným dvom prítomným fotografom do záberu. Našťastie, hliadka niekam odišla, a preto sa incident obišiel bez problémov. Dnes už beztak ide o právne premlčanú záležitosť. Okrem toho je Slovensko členom Schengenského priestoru a hranice jednotlivých krajín Euróspekj únie môžu prekračovať jej obyvatelia na ľubovoľnom mieste.

15. november v roku 2000 pripadol na stredu a deň predtým bolo na Slovensku takmer letné počasie. Teploty v Podunajskej nížine dosahovali rekordné hodnoty nad 22 stupňov. V noci z utorka na stredu prenikol k nám od severozápadu studený front a počas prezentácie taurusa už bolo zamračené a jemne pršalo.

Pár dní predtým sa mi pokazil zoomový mechanizmus na zrkadlovke Olympus. Narýchlo som si kúpil rezervu – fotoaparát Olympus mju, ktorý mal síce vynikajúcu optiku, no nedovoľoval nastaviť expozičné časy, fotil skrátka automaticky. Bola to taká milá škatuľka do vrecka. Preto sú niektoré snímky nielen svedkom doby, (digitálne aparáty ešte neboli rozšírené a ani kvalitné), ale majú aj svoje limity dané už spomínanou automatikou fotoaparátu. Zverejnené snímky som preskenoval z fotografií na skeneri CanonScan LIDE 100.


Taurus po prvý raz vstupuje na koľaje ŽSR.


Taurus krátko po príchode na žst. Bratislava-Petržalka.


Inštruktor Rakúskych spolkových železníc pán Manfred Kraus, ktorý prišiel s taurusom do Bratislavy.


Kto by sa na pamiatku nevyfotil s taurusom?


Nový kráľ petržalskej stanice?


Moderné tvary taurusa v porovnaní s oblou laminátkou 240.136 (v pozadí).


Stretnutie v Galante: 1116.001 s mimoriadnym vlakom vedľa posunujúcej žehličky 210.071 s batériovým vozňom.


Aj rušňovodič princezny 263.003 si ide oči vyočiť, aké čudo to prišlo do Galanty.


Súčasťou akcie bola ja skúšobná jazda rýchlosťou 140 km/h v úseku Bratislava – Galanta a späť.
Na snímke zo Senca sa súprava vracia ako vlak 61770 nsl. z Galanty do Bratislavy.
Reprezentačný vozeň Istropolitan však medzičasom zmenil majiteľa. Predali sme ho MÁV.


O rok už boli taurusy v Petržalke bežným zjavom.
Dňa 12. októbra 2001 vchádza jednosystémový 1016.017 s Os 7639 do tejto pohraničnej stanice.


O ďalší polork sa taurusy hemžili na petržalskej stanici ako býci v španielskych arénach.
Na snímke z 2. apríla 2002, keď sa otvorila cez Petržalku do Rakúska aj nákladná doprava, vidíme čakať na prvý nákladný vlak 1116.006 a 004.
Pri prvom nástupišti čaká na odchod do Rakúska rýchlik 402 s rušňom 1116.031.

V 12. čísle časopisu Železniční magazín, ktorý vydával v tom čase Modelbahnpresse, s. r. o., mi uverejnili z príchodu prvého taurusa na Slovensko fotoreportáž. Agilná redakcia upravila dve snímky a vytvorila umeleckú predstavu prvého taurusa vo farbách ŽSR s nasledovným textom:

„Na snímku lokomotiva 370.001 ŽSR v žst. Bratislava-Petržalka před odjezdem s prvním mezinárodním rychlíkem Bratislava – Wien dne 15. 11. 2000“.

Optimistické vízie, vychádzajúce aj z úst čelných predstaviteľov vtedajších ŽSR však nevyšli. A nielen to. Značná časť nákladného tranzitu vo smere západ – východ Slovensko obchádza cez Maďarsko, kde netreba na hraniciach vlaky prepriahať a moderné HDV môžu jazdiť aj v ďalších krajinách stredovýchodnej Európy.

V niektorom z budúcich článkov sa vrátime k vývoju, ktorý nasledoval v prípade „Taurusy na Slovensku“ po roku 2002.

Text a snímky: 2010 © PhDr. Marián Dujnič

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Pred 10 rokmi prišiel po prvý raz taurus na Slovensko

Juraj Streber zo dňa 15.11.2010 7:30

vtedy to musel byť veľký zážitok. žiaľ po zmiznutí väčšiny reklamných taurusov, sa dnes stali nudným koloritom Petržalky

Reagovať

Designer zo dňa 16.11.2010 11:12

:byebye: Ad Marian,

… ale si rád, že Ťa mal pred tým „TAURUS-om“ kto odfoťiť !! :-C
Bola to vydarená akcia, na ktorú mám dobré spomienky. :slnko:

Reagovať

Michal Timko zo dňa 16.11.2010 15:35

pekná reportáž s cennými fotkami. vďaka že ste sa snimi podelili.
🙂

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *