Váš železničný portál
Registrovať sa

Pantografy PKP Przewozy Regionalne pod Tatrami, alebo z Poľska do Poľska cez Slovensko

Reportáže 26.8.2010 8:30 Pavel Chomjak Zobrazené: 3810

Povodne z prívalových dažďov, ktoré v tomto roku zasiahli snáď celú Európu, celkovo napáchali veľa škôd. Na mnohých tratiach, samozrejme, nielen na ŽSR, sú následky záplav pre „traťovákov“ veľkým problémom do dnešných dní a tak najmä obmedzenia traťovej rýchlosti na viacerých traťových úsekoch nie sú ničím neobvyklým. V susednom Poľsku po zničení železničného mosta pri meste Nowy Sącz zostali v železničných staniciach Muszyna a Powrożnik uväznené a odrezané od zvyšnej železničnej siete dve elektrické motorové jednotky a niekoľko elektrických rušňov. Pretože ukončenie výstavby nového železničného mosta sa predpokladá najskôr koncom novembra 2010, Poliaci sa rozhodli prepraviť na prevádzkované trate obe EMJ cez Slovensko. Ako pobyt a preprava „pantografov“ PKP na slovenských koľajach prebiehali, vám prinášame v nasledujúcej reportáži.

Mimoriadny vlak bol na celej trase na území Slovenska zavedený 25. augusta 2010 pod číslom 30 856 a boli ním dopravované elektrické motorové jednotky EN 71 004 a EN 57 694 PKP, na trase Powrożnik – Muszyna PKP – Plaveč ŽSR – Poprad-Tatry – Žilina – Čadca – Skalité – Zwardoń – Chabówka.Kolektív redakcie a priaznivcov Railpage.net túto jedinečnú a v budúcnosti snáď asi ani neopakovateľnú jazdu fotograficky zdokumentoval.

Za prvými snímkami sme sa vydali do bývalej železničnej stanice Orlov, ktorá je v súčasnosti súčasťou stanice Plaveč. V minulosti osvedčené fotomiesta dokonale „znefunkčnila“ bohatá vegetácia a tak sme ako náhradu pre zhotovenie snímok využili jedinečnú vyhliadku z odstavených nákladných vozňov. Mimochodom, niekoľko vozňov z mnohých odstavených by si vzhľadom na svoj veľmi dobrý technický stav zaslúžilo od svojho vlastníka väčšiu pozornosť a po vykonaní už predpísaných revízií aj nasadenie do prevádzky.


Súpravový vlak zložený z elektrických motorových jednotiek EN 57-694 a EN 71-004 PKP Przewozy Regionalne vchádza vlastnou silou do Orlova.


Pohľad z vtáčej perspektívy na budovu bývalej stanice Orlov smerom k Plavču a na jednotku EN 71-004.

Jednotky radov EN 57 alebo EN 71 už niekoľko rokov zachádzajú do Plavča podľa toho, ako im to určuje práve platný grafikon vlakovej dopravy, ale dve spojené jednotky PKP Przewozy Regionalne sú v Plavči naozaj zvláštnosťou. Zatiaľ čo na prvej snímke vyzerá byť v Plavči všetko v poriadku, druhý záber prezrádza, že stanica bez nákladných vlakov jazdiacich odklonmi je pustá a osirelá.


EN 71-004 v Plavči.


Poľským elektrickým jednotkám pred ďalšou cestou do Popradu robil spoločnosť motorový vozeň 812.038 čoby vlak Os 8731 do Lipian.

Preprava poľských po území SR bola zabezpečovaná hnacími vozidlami ZSSK. V úseku z Plavča do Popradu-Tatier bol použitý „buchar“ 742.398 depa Poprad. Pre súpravu si do Plavča prišiel na príprahu vlaku 8309 a na tomto poste bol vyfotografovaný počas vchádzania do železničnej zastávky Hromoš.

742 398 s OS 8309, Hromoš.
Pozorný čitateľ si určite všimol, že poľské jednotky majú na spájanie medzi sebou inštalované automatické spriahadla, preto sme si kládli otázku, ako bude vyzerať spojenie tohto zariadenia s klasickým hákom so skrutkovkou. Niečo sme tušili a nakoniec to aj tak bolo: použil sa adaptér, ktorý sa zavesil na hák lokomotívy a vzduchové potrubie sa prepojilo klasicky hadicami. Potrebné zariadenia a nástroje si vozia „panťáky“ pre prípad potreby so sebou. Ako celé spojenie prebiehalo približujú nasledujúce zábery.

Detail automatického spriahadla.


Detail spojenia automatických spriahadiel medzi obomi jednotkami.


Adaptér pripravený na spojenie nasadený na hák rušňa.


Počas spájania je potrebné nastaviť správnu výšku adaptéra na to určeným sochorom.
Pri tejto činnosti bol vyfotografovaný rušňovodič a zároveň sprievodca oboch jednotiek pán Janusz Rostocki.


Konečné spojenie súpravy s rušňom s prepojeným vzduchovým potrubím priebežnej brzdy.


Posledné okamihy pred odchodom vlaku 30 856 z Plavča smerom do Starej Ľubovne.

Počas jazdy súpravového vlaku na trati 185 došlo k jedinému križovaniu s oproti idúcim osobným vlakom 8311 v Starej Ľubovni, kde vyčkával na odchod aj manipulačný nákladný vlak smerujúci do Popradu.

V Starej Ľubovni sa mohol železničnému oku naskytnúť aj takýto zaujímavý pohľad. Autor: Tomáš Chovanec.


Popri poľskej súprave zaujal aj novoveský „favorit“ 731.037, ktorý si získal srdce rušňovodiča a ten ho počas pobytu podrobil skrášľovacej kúre laku.
Na fotografii ešte v nedokončenom stave v žst. Stará Ľubovňa.

Autor:
Tomáš Chovanec.


Mimoriadny vlak opúšťa Starú Ľubovňu. Autor: Tomáš Chovanec.


742.398, Podhorany.


Studený Potok – Matejovce.

Po vykrižovaní s osobným vlakom nasledovala nerušená jazda do popradskej stanice na tzv. „strednú koľaj“, kde rušeň 742.389 odstúpil po odvesení do depa a elektrické jednotky očakávali príchod rušňa 163.114, ktorý ich mal dopraviť do stanice Zwardoń.



Situácia krátko po príchode do Popradu pri odvesovaní rušňa.


Odvesovací manéver prebehol rýchlo a úspešne. Autor: Patrik Pčolka (CreatorZ).


EN57-694 v Pporade-Tatrách.


Nevšedný pohľad na popradskú stanicu z opačnej strany. Autor: Patrik Pčolka (CreatorZ).


183 043 + EN71-004, Poprad–Tatry.


EN57-694 + 350 017.


Poľské pantografy pod taktovkou jedného z posledných zelených „peršingov“ 163.114, prechádzajú popod Tatry.
Autor: Peťo Dirga.


Záverečná fotografia zachytáva taktiež mimoriadny pohľad na poľské elektrické jednotky ktoré sa lúčia s podtatranskou oblasťou.
Autor: Peťo Dirga

Autor textu a neoznačených fotografií: © 2010 Pavel Chomjak (Palio)
Ostatní autori fotografii:
© 2010 Tomáš Chovanec (362.001), Patrik Pčolka (CreatorZ) a Peťo Dirga (peto5o)

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Pantografy PKP Przewozy Regionalne pod Tatrami, alebo z Poľska do Poľska cez Slovensko

Garin zo dňa 26.8.2010 10:45

Držal som každému z vás na diaľku palce. Skvelé, že meteorológom sľubujúcim intenzívny dážď predpoveď nevyšla a podarilo sa vám, vari ako jediným na Slovensku, zdokumentovať unikátnu prepravu. Táto reportáž je vynikajúcou náplasťou na moju ľútosť, že som sa z pracovných dôvodov nedostal z Bratislavy pod Tatry.

Možno sa čoskoro dočkáme aj prepravy uviaznutých elektrických rušňov PKP.

🙂 🙂 🙂

Reagovať

Michal Timko zo dňa 26.8.2010 11:34

Páni, niet čo dodať 🙂
jednoducho super,klobúk dole
vďaka za vinikajúcu reporáž z tejto mimoriadnej prepravy :byebye:

Reagovať

milloss zo dňa 26.8.2010 11:37

pekne, prispevok dobry ako vzdy na RP…jeden zaber by este bodol a to pri vchode na Strbu – koniec vlaku s Tatrami, tak ako posledna snimka – pantograf PR s Tatrami :-C
A aby rec nestala, urcite su pantaky spolocnosti Przewozy Regionalne – PR a tato „grupa“ myslim ze s PKP uz nema nic spolocne.
——————————————————-
Skoda, ze informacie o takychto mimoriadnostiach, o ktorej ste dopredu vedeli, sa nie vzdy dostanu ostatnej verejenosti na znamost, trebars niekde do diskusnych for, aby si aj ostatni mohli :-C …..skoda :byebye:

Reagovať

Peter Dirga zo dňa 26.8.2010 17:32

miloss

Ďakujeme za pochvalu.
So Štrbou sme mali na výber… . Keďže bolo zamračené volili sme takúto možnosť.

Čo sa týka informácií veľmi často sú hmlisté a podávané na poslednú chvíľu. Ale nie je problém poslať na mail :byebye:

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *