Váš železničný portál
Registrovať sa

Přechodové stanice Hegyeshalom a Rajka

Fotoreportáže 28.7.2010 22:00 Libor Mariančik Zobrazené: 2738

Když jsem před dvěma roky poprvé navštívil přechodovou železniční stanici Hegyeshalom a Rajku, obě jsem si ihned zamiloval a zařadil mezi své oblíbenější. Z pohledu fotografa z olomoucka je různorodost vlaků a hnacích vozidel, které se v těchto stanicích dají zachytit nepředstavitelná. Zatímco v železničních stanicích na Střední Moravě je návštěva jiného než tradičního dopravce ČD, a. s., ČD Cargo bráno stále ještě jako malý svátek, v těchto stanicích se jedná téměř o normální věc. I když vím, že jde o hojně navštěvovaná místa fotografů, rád bych se s vámi podělil na Railpage o několik záběrů z několika návštěv v roce 2009 a 2010.

V první polovině reportáže bych se zastavil u přechodové stanice Hegyeshalom, která leží na hranici s Rakouskem a bezprostředně sousedí s železniční stanicí Nickelsdorf.


Odstavený „Herkules“ v kuse koleji přilákal 2 září roku 2009 mnoho fotografu. Tento stroj bylo možné vidět také při zkušebních jízdách ve službách dopravce ČD Cargo.


Dvojice Bombardierů společnosti LTE (185.576) a LTH (185.546).


Čtyřnápravová posunující lokomotiva M47 1203 odpočívá před dalším posunem.


„Taurus“ společnosti MÁV Cargo, zajíždí po odstavení zátěže z Rakouska do místního depa. Výhybky si v depu ovládá strojvedoucí sám.


Moderní jednotka 5342 002 odváží cestující do Györu.


Legendární Orient – Express opouští železniční stanici Hegyeshalom vstříc dalším kilometrům.


Maďarský „Gigant“ při posunu ve stanici.


Lokomotivní depo na první pohled vypadá jako opuštěné, ale není tomu tak, je stále využívané. Na předchozím snímku v areálu depa stojící, chátrající parní lokomotiva 411.358.


A 29-005 nachystaná na převoz zátěže do místní pískovny. Vpravo odstavený Taurus společnosti Wiener Lokalbahnen Cargo GmbH na soupravě nových automobilů.


V kolejišti zdejší pískovny, která se stanicí Hegyeshalom sousedí jsem objevil pro mě neidentifikovatelný nijak neoznačený stroj, sloužící k posunu.


Jeden z mnoha EC vlaku z Vídně do Budapešti


Netradiční návštěva ze strany českého dopravce, konkrétně dnes již bývalá OKD Doprava, a. s. s „Brejlovcem“ 753.705.


Maďarská „Bageta“ a „Sergej“ opouštějí přechodovou stanici. Další stanicí na jejich cestě bude následovat Mosonszolnok.

Dostávám se do druhé poloviny fotoreportáže, kde bych se zaměřil na přechodovou stanici Rajka. Tato sousedí ze stanicí Rusovce na Slovensku. Stanice je využívaná hlavně v nákladní dopravě. Ještě v loňském roce přes tuto stanici jezdil mimo jinou osobní vozbu taktéž turisty oblíbený Jadran Expres, který spojoval českou metropoli Prahu s chorvatským Splitem. Bohužel v tomto roce byl v jízdním řádu zrušen bez náhrady.


Právě na zmíněný Jadran Expres čeká maďarská dieselová lokomotiva řady M41 2117.


„Taurus“ v barvách MÁV čeká na svou další zátěž.


„Gigant“ opouští přechodovou stanici Rajka, aby se vrátil zpět do sousední železniční stanice Hegyeshalom, odkud do Rajky přivezl zátěž určenou na Slovensko.


Odstavená „Laminátka“ slovenské soukromé společnosti PSŽ, a. s.


Dva stroje maďarského dopravce Floyd na snímcích reprezentují elektrická lokomotiva vyrobená ve Velké Británii s nynějším označením 0450 002 a v Rumunsku vyrobená dieselová lokomotiva s označením 0600 949.


Další z řad lokomotiv vyrobených v Rumunsku ve stanici Rajka tentokrát v barvách dopravců MMV Magyar Magánvásut ZRT a Rolling Stock. Na horním snímku vpravo Bombardier 481.001 společnosti Eurocom.


K posunu v Rajce je využívaná čtyřnápravová elektrická lokomotiva řady V46 028.


Obě železniční stanice jsou hojně navštěvovány fotografy z různých koutů, Slovenska, České republiky a Rakouska. Na snímku jeden z našich kolegů z Railpage při pořizování fotografie maďarského tauruse.

Na návštěvu obou maďarských stanic se vždy těším, protože mě zde vždy překvapí něco mimořádného, v což doufám i v následujících letech.

Autor: 2010 © Libor Mariančik

Pridajte sa do diskusie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *