Váš železničný portál
Registrovať sa

Žabotlam v retro nátěru

Česká republika 18.7.2010 22:00 Libor Mariančik Zobrazené: 4001

Ve středu 14. 7. 2010 opustil brány šumperkého podniku Pars nova pantograf 451.025/451.026, který zde vykonal poslední pravidelnou velkou opravu a u této příležitosti byl obléknut do nového retro kabátu, kterým se pyšnil již v roce 1964 na Strojírenském veletrhu v Brně. Souprava po opuštění opravny vykonala zkušební jízdu ze stanice Šumperk do stanice Ústí nad Orlicí, odkud se vrátila do Zábřehu na Moravě, kde byla zkušební jízda ukončena. Po úspěšné zkoušce se poté vydal do svého domovského depa v Praze.


Závod Pars nova v Šumperku se zabývá opravami a modernizací železničních vozidel, tramvají a trolejbusů nejen pro zákazníky z České republiky, ale také ze Slovenské republiky, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny a dalších evropských zemí.


Poslední pantograf, který v Šumperku firma Pars nova opravila, byl z areálu vytažen lokomotivou nezávislé trakce na šumperské nádraží, kde po oživení vyčkával odjezdu na zkušební jízdu.


Na předchozích třech snímcích je pantograf zachycen mezi stanicemi Postřelmov a Zábřeh na Moravě.


V železniční zastávce Lupěné vlak provedl zkušební zastavení a pokračoval dále do Hoštejna. V pozadí tunel Hněvkov II.


„Žabotlam“ při zpáteční cestě z Ústí nad Orlicí do Zábřeha na Moravě vyjel z Hněvkovského II. tunelu.


Pantograf po příjezdu do žst. Zábřeh na Moravě, kde ho opustili zaměstnanci Parsu nova, kteří soupravu doprovázeli po celou dobu zkušební jízdy.


Stanoviště strojvedoucího je zajímavé pro své levostranné uspořádání.

Provoz těchto legendárních pantografů převážně kolem Prahy se pomalu ale jistě blíží ke svému konci, už i proto jak bylo uvedeno na oficiálních stránkách Parsu nova, že se v této kategorii jednalo o úplně poslední opravu daného typu. Proto do těch zbývajících kilometrů nezbývá než popřát šťastnou cestu.

Autor: 2010 © Libor Mariančik

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Žabotlam v retro nátěru

mmik zo dňa 19.7.2010 19:23

Musím pochváliť, veľmi pekná reportáž. Osobne sa mi tento pantograf páči veľmi, no dlho som ho nevidel na českých koľajách a to aj preto, že do CZ chodím len raz ročne. Pekne pripomenutie a ulahodenie môjmu srdcu 😉 Dik :byebye:

Reagovať

477.013 zo dňa 10.1.2011 18:50

Takisto sa pridávam je to pekná reportáž z peknými fotografiami ale hlavne krásny Žabotlam.

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *