Váš železničný portál
Registrovať sa

Historickým vlakem centrem Olomouce

Česká republika 19.6.2010 22:00 Libor Mariančik Zobrazené: 2572

„Oblaka páry, syčení, pískání a průvodčí v dobové uniformě“. Tak lákal text na plakátu určeného pro zájemce o jízdu centrem Olomouce historickým vlakem na trati č. 275 mezi stanicemi Olomouc hl. n. a žst. Olomouc – Řepčín, taženým parní lokomotivou 534.0432 zvanou „Kremák“ dne 19 června 2010. Vlak měl v této trase celkem 4 zastávky s minutovým pobytem v každé z nich, kde čekalo vždy mnoho fandů železnice. Akci uspořádala Středomoravská nemocniční, a.s., člen skupiny Agel, která na svých webových stránkách k akci uvedla: „Touto akcí chceme dětem trochu se zpožděním připomenout jejich svátek. Věříme, že jízda historickým vlakem bude pro olomoucké občany vítaným zážitkem a zpříjemněním volného času“. Vlak již ráno přivezl zaměstnance tří nemocnic s dětmi do Náměště na Hané, kde pro ně byl připraven celodenní program. Vlak dále pokračoval do Olomouce hl. n., odkud bylo uskutečněno pro veřejnost zdarma celkem šest jízd mezi stanicemi Olomouc hl. n. a Olomouc – Řepčín. Po ukončení jízd se vlak vrátil zpět do Náměště na Hané, kde naložil zaměstnance s dětmi Středomoravské nemocniční a pokračoval dále přes Prostějov hl. n. a Olomouc hl. n. zpět do Přerova, kde byla akce ukončena.



Příjezd parního vlaku z Přerova do Olomouce v 08:30 hod.


Už v 09:00 hod. vlak uháněl po trati č. 301 do Prostějova hl. n., odkud pokračoval po trati č. 275 do Náměště na Hané
a dále přes Senici na Hané a Příkazy do Olomouce. Na snímku zachycen za zastávkou Olomouc – Nové Sady.


Zvláštní vlak Os 31161 právě opustil stanici Olomouc hl. n. a pokračuje přes zastávku Olomouc – Smetanovy Sady, Olomouc – Nová Ulice, Olomouc – Město
a Olomouc – Hejčín do konečné stanice Olomouc – Řepčín.


Za stanicí Olomouc – Město. Malou zajímavostí je „šturc“ vlevo, který je přizpůsoben k nakládce a vykládce tramvají určených pro Dopravní podnik města Olomouce.


Objíždění soupravy ve stanici Olomouc – Řepčín.


Akce se zúčastnilo mnoho zájemců…


…mezi které patřily hlavně zvědavé děti.


Zvláštní vlak při zpáteční cestě na hlavní vlakové nádraží v Olomouci. Na snímcích zachycen při jízdě kolem Moravských železáren v Řepčíně
a přes železniční přejezd u bývalého, dnes již zbouraného podniku, Milo Olomouc I.


Objíždění soupravy v Olomouci hl. n. Vlak se poté opět vrací na uvedenou trasu do Řepčína jako mim. Os 31163.


Průjezd přes stařičký železniční most u olomoucké teplárny.


Vlak projíždí ulicí Svatoplukova v místní části Olomouc Řepčín.


Poslední jízda akce „zdarma centrem Olomouce“ na hlavní nádraží.
Odtud vlak odjel opět po trase Olomouc – Příkazy – Náměšť na Hané – Prostějov- Olomouc hl. n. zpět do Přerova.

Jak už je u takových akcí zvykem, byl o jízdu historického vlaku velký zájem. Proto lze očekávat, že se bude akce opakovat i v dalších letech. Zdali to bude opět s lokomotivou 534.0432 „Kremák“ si budeme muset počkat.

Autor: 2010 © Libor Mariančik

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Historickým vlakem centrem Olomouce

kovac zo dňa 20.6.2010 6:33

Nič v zlom ale moj osobný názor je taký, že si tú reklamu na parnej lokomotíve mohli odpustiť…Kazí celý dojem z parnej lokomotívy a nie je to pekné…Keď už, tak ju radšej mohli dať na vozeň…

Reagovať

Status1 zo dňa 20.6.2010 8:15

Presne tak.
Ako keby v galérii na výstave obrazov prelepili každý reklamným pútačom… HNUS!!! : no no no:

Reagovať

Garin zo dňa 20.6.2010 10:11

Jazdu sponzorovala Středomoravská nemocniční, a.s., člen skupiny Agel. Bez jej finančnej účasti by sa jazda neuskutočnila.

Nechcem posudzovať estetickosť „plagátu“ na tendri rušňa, je to nevkusné, ale akcia nebola určená pre fotografov ale pre deti.

Kto chcel parný rušeň Kremák fotografovať, mohol tak urobiť pred dvoma týždňami, keď olomoucký klub 464202 zorganizoval fotoakciu pre zahraničných i domácich fotografov. Žiadna jazda nie je zadarmo, niekto ju musí zaplatiť. Fotopas pre účastníka stál 2000 Kč.

Rád by som poďakoval kolegovi libasovi za to, že strávil voľnú sobotu naháňaním parného vlaku, aby návštevníkom RP sprostredkoval peknú akciu na Hanej.

🙂 🙂 🙂

Reagovať

libas zo dňa 20.6.2010 17:27

Ano, reklama sice „Kremák“ kazila, na druhé straně jak již uvedl kolega Garin, akce byla určena původně pro děti zaměstnanců nemocnic, jak je psáno v reportu. To, že si reklamu nechali dát na lokomotivu i vagony bylo jejich právo, neboť nešlo o fotovlak. :-C

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *