Váš železničný portál
Registrovať sa

Jánošík odviezol do Terchovskej doliny prvých cestujúcich

Reportáže 28.5.2010 17:00 administrator Zobrazené: 2229

Dnes, 28. mája 2010, prebehla na železničnej stanici Žilina slávnostná prezentácia prvej modernej elektrickej pantografovej jednotky. Jánošík, ako nový dvojposchodový vlak nazývajú nielen železniční fanúšikovia, hneď po slávnostnom akte odviezol v rámci prezentačnej jazdy prvých cestujúcich. Cieľ cesty bol viac než symbolický – Varín, najstaršia obec mikroregiónu Terchovská dolina.


Novučičká elektrická jednotka čakala na obdivovateľov pri prvom nástupišti. Autor panorámy: Marcel Mikita.

Krátko po desiatej hodine rannej prebehol na prvom nástupišti žilinskej stanice slávnostný akt prezentácie elektrickej pantografovej jednotky. Dvojsystémovú jednotku nesúcu meno po najznámejšom slovenskom zbojníkovi pokrstil za sprievodu folklórneho súboru premiér Robert Fico a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Milan Chúpek. Ako v slávnostnom príhovore podotkol premiér, jednotka radu 671 je „prvá lastovička nasadzovania nových vlakových súprav, ktoré budú z väčšej časti financované z prostriedkov Európskej únie.“ Náklady šplhajúce sa k 10 miliónom eur za jednu jednotku hradí z troch štvrtín EÚ v rámci Operačného programu doprava a štát, zvyšnú štvrtinu financuje ZSSK z vlastných zdrojov.


Súprava prilákala nie len lajickú verejnosť, ale aj mnohých fotografov a kolegov z okolitých železničných webov. Autor: Mernose


Jednotka bola pridelená pod SPD Žilina. Autor: Mernose

Po krste jednotka odviezla predstaviteľov vlády a samosprávneho kraja spolu so zástupcami zo Škoda-Vagonky a.s., dodávateľských firiem, Železničnej spoločnosti Slovensko a novinármi v rámci prezentačnej jazdy do Varína a späť. Od 13-tej do 17-tej hodiny si mohla modernú jednotku prehliadnuť široká verejnosť.

Elektrická dvojposchodová jednotka umožňuje prevádzku na tratiach elektrifikovaných systémom 3kV DC alebo 25kV/50Hz. Trakčný pohon ukrytý v dvoch strojovniach elektrického vozňa funguje na princípe spojenia asynchrónnych motorov a IGBT meničov. Súčasťou riadenia motorov je rekuperácia elektrickej energie pri dynamickom brzdení. Maximálna rýchlosť je 160 km/h.


Už na prvý pohľad vidieť, že tieto podvozky nebudú stavané na hocijakú rýchlosť. Autor: Marcel Mikita

Skrine vozňov sú zhotovené z veľkoplošných hliníkových profilov, rýchlu výmenu cestujúcich zabezpečuje šestica nízkopodlažných dvojkrídlových dverí na každej strane jednotky. Pre nástup cestujúcich na invalidných vozíkoch sú elektrický a riadiaci vozeň vybavené sklopnými rampami. V oboch vozňoch sú vyhradené priestory nielen pre imobilných cestujúcich, ale aj priestor pre prepravu bicyklov a detských kočiarov. O cieľovej, nasledujúcej stanici a časoch príchodov a odchodov informujú LED tabule v oddieloch pre cestujúcich a nástupných priestoroch.

Oddiely pre cestujúcich sú vybavené pohodlnými sedadlami usporiadanými 2+2, pri každom dvojsedadle sa nachádza praktická zásuvka pre pripojenie notebooku. Oddiely sú vybavené okrem vetrania a kúrenia aj klimatizáciou a disponujú nízkou úrovňou vnútorného hluku. Všetky priestory jednotiek sú monitorované protipožiarnymi snímačmi, strojovne automatickým hasiacim zariadením. Bezpečnosť zvyšujú kamery, ktoré môže sledovať rušňovodič priamo v kabíne.



Nenápadne rozmiestnené kamery určite pomôžu vyriešiť mnohé „nedorozumenia“. Autor: Peťo Dirga

Nové elektrické jednotky vyrába Škoda Vagonka Ostrava v celkovom počte desať kusov, úvodnú lastovičku 671.001 by malo v roku 2011 nasledovať ďalších 5 jednotiek, dodávka by mala byť ukončená v roku 2012 poslednými štyrmi súpravami. Náklad na obstaranie celej dodávky je 96 200 000 eur. Jednotky by mali v budúcnosti slúžiť na regionálnu dopravu v okolí Žiliny (kde budú aj deponované) a Košíc, na tratiach Trenčín – Žilina, Žilina – Košice, Žilina – Čadca, Košice – Prešov a Košice – Čierna nad Tisou. Ak všetko pôjde podľa plánov, na pravidelnom osobnom vlaku by sa mohla prototypová 671.001 objaviť ešte ku koncu tohto GVD.


971.001-3 po umelecky. Autor: Marcel Mikita

Operačný program doprava zahrňuje tiež dodávku dvanástich trojdielnych diesel-elektrických jednotiek pre Prešovský, Košický, Nitriansky a Trenčiansky kraj a desiatich push-pull súprav pre západné Slovensko.

Výrobca

Škoda Vagonka Ostrava, a.s.

Napájanie

3 kV DC, 25 kV / 50 Hz

Výkon trakčných motorov

4 x 500 kW

Rozchod

1 435 mm

Dĺžka trojvozňovej súpravy

79 200 mm

Šírka skrine

2 820 mm

Výška vozňa

4 635 mm

Hmotnosť súpravy

166,7 t

Počet miest na sedenie

307

Počet miest na státie

333

Počet miest pre invalidné vozíky

4

Počet miest celkom

640 + 4

Ďalšie vybavenie

vnútorný kamerový systém, zásuvky 230 V pre PC pri každom druhom sedadle, 4 miesta pre invalidné vozíky, miesto pre prapravu bicyklov, 6 x WC

(Zdroj technických informácií: Škoda Vagonka a.s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.)


Podľa našich informácii mal Jánošík opustiť žst. Žilina okolo 10:00 no nakoniec okolo fotografov portálu railpage.net súprava prefrčala na pravé poludnie. Snímka zachytáva Janošíka medzi žst Žilina a žst. Varín. Autor: Peťo Dirga


Pohľad kolegu Mernose-ho.


Moderná súprava zachytená z varínskeho mosta. Autor: Marcel Mikita


Jednotka sa vo Varíne dlho nezdržala. Pravdepodobne len na čo najkratšiu nevyhnutnú dobu aby stihla prezentáciu v Žiline. Autor: Peťo Dirga


Autor: Marcel Mikita


Čo myslíte, ladím k nemu? Autor: Mernose


Toto významné predstavenie novej elektrickej jednotky si nenechal újsť ani fanúšik železnice z Bratislavy,
ktorého stretávame s blokom a ceruzkou takmer všade, kde sa niečo deje.
Autor: Peťo Dirga


Škodovka predstavila aj mostík pre cestujúcich s obmedzenými pohybovými schopnosťami či pre cyklistov. Autor: Peťo Dirga


Škodovku si prišiel pozrieť aj možno jej budúci personál. Autor: Mernose


Nasledujúce fotografie predstavujú vnútorné vybavenie elektrickej jednotky:


V Jánošikovy je elektroniky naozaj neúrekom. Autor: Peťo Dirga


Možnosť odfotiť sa pri tomto zatiaľ vzácnom hosťovi si nenechali ujsť ani samotní organizátori. Autor: Peťo Dirga

Táto moderná elektrická jednotka bola dnes ráno prepravená na skúšobný okruh do Cerheníc, kde bude podrobená testom v 160 km/h rýchlosti. V Žiline sa s ňou budeme môcť stretnúť opäť začiatkom júla, kde bude na trase Žilina – Trenčín zaradená do skúšobnej prevádzky.

Pripravil redakčný tím railpage.net
Autori fotografií: 2010 © Mernose, Marcel Mikita a Peťo Dirga
Autor videa: © pouli

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Jánošík odviezol do Terchovskej doliny prvých cestujúcich

administrator zo dňa 28.5.2010 21:18

Skvelá práca, mládenci 🙂

Reagovať

libas zo dňa 29.5.2010 10:36

Opravdu pěkná a vyčerpávající reportáž o novince v železniční dopravě na Slovensku 🙂 . Musím ale za sebe napsat, že v barvách na Slovenku se mi souprava líbí daleko více než u ČD. http://www.zelgalerie.cz/displayimage.php?pid=352&fullsize=1 u nás je to moc přeplácané, skoro jako cirkus Berousek :he:

Reagovať

tiger zo dňa 30.5.2010 17:59

už som sa zľakol že tam nebude DISPEČER
(chlap s perom a papierom)
inak super

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *