Váš železničný portál
Registrovať sa

125 let po kolejích z Rudoltic v Čechách do Lanškrouna

Fotoreportáže 23.5.2010 22:00 Libor Mariančik Zobrazené: 2224

Dne 22. 5. 2010 byl v rámci oslav 125 let zahájení provozu na jedné z nejkratších železniční trati v České republice č. 272 (4 km) Rudoltice v Čechách – Lanškroun, vypraven zvláštní vlak s parní lokomotivou 310.922, který dle jízdního řádu vyjel pod číslem 33306 ze stanice Česká Třebová do Ústí nad Orlicí, odkud se vracel zpět do České Třebové pod č. 33307, přes kterou projížděl netradičně spojkami používanými výhradně pro nákladní dopravu. Odtud dále pokračoval do stanice Rudoltice v Čechách, ze které vlak provedl dvě zpáteční jízdy do železniční stanice Lanškroun, ve kterém byl k tomuto výročí uskutečněn doprovodný kulturní program s výstavou historie železničních jízdenek, pořádanou v bývalém služebním voze typu D. Jak už bývá zvykem, o akci byl velký zájem veřejnosti i fotografů z různých míst České republiky.

Příjezd historického vlaku č. 33307 z České Třebové do Rudoltic v Čechách, odkud dále pokračoval jako vlak č. 33309 do Lanškrouna.


Příjezd do Lanškrouna


Výstava historie železničních jízdenek v bývalém služebním voze typu „D“.


Objíždění soupravy.


Čekání na postavení výhybky


Starý vůz, nová technika.


Po objetí soupravy a napuštění vody je vlak již připraven na zpáteční jízdu do Rudoltic v Čechách

Několik snímku z jízdy vlaku č. 33308 malebnou krajinou, kterou krátká trať Rudoltice v Čechách – Lanškroun nabízí.


V zájmu fandů železnice vlak čeká ve stanici Rudoltice v Č. na již druhý odjezd jako vlak č. 33311 do Lanškrouna, odkud se již bude vracet až do stanice Česká Třebová (33310).


Nedílnou součástí historických jízd jsou dobové oděvy a uniformy.


Setkání nejmodernější techniky na kolejích Českých drah z historií parní lokomotivy 310.922 ve stanici Rudoltice v Čechách


Mimořádný vlak odjel ze stanice Rudoltice v Čechách a míří do Lanškrouna. Zpět už bude pokračovat až do stanice Česká Třebová jako vlak č. 33310, kde bude jízda ve 14:20 hod. ukončena.

Reportáž ukončím větou, kterou pronesl jeden z účastníků: „Tak při 130 výročí tratě „snad“ nashledanou“. Ano, při trendu rušení regionálních tratí je tato věta na místě. Závěrem bych snad jen dodal, že je velká škoda, že při této mimořádné události nebyl k dispozici žádný jiný exponát železničních vozidel, který by výročí tratě zpestřil a to i proto, že uzlová železniční stanice Česká Třebová leží jen pár kilometrů od místa slavnosti a tato disponuje nejedním hnacím vozidlem, které by mohla v rámci akce představit.

Autor fotografií a textu: © 2010 Libor Mariančik

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: 125 let po kolejích z Rudoltic v Čechách do Lanškrouna

Garin zo dňa 1.6.2010 19:36

Veľmi pekné fotografie 🙂 Penodlíno a „kafemlejnek“, to je teda pecka!

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *