Váš železničný portál
Registrovať sa

Tragická nehoda v Spišskej Novej Vsi

Čierna kronika 1.4.2010 12:10 administrator Zobrazené: 20247

  1.4.2010 sa v žst. Spišská Nová Ves tragická dopravná nehoda, pri ktorej prišli o život traja ľudia na stanovišti rušňa a v osobnom vlaku sa zranilo približne 30 cestujúcich (z toho 7 ťažko). Elektrický rušeň – dvojička 131.052/051 vrazil do osobného vlaku 7809 (Poprad-Tatry – Košice), ktorý stál v stanici na tretej koľaji. Malo ísť o skúšanie rušňa (skúšobná jazda). Príčina nehody zatiaľ nie je známa. Doplnené večerné snímky z odťahovania dvojičky do novoveského depa a aktuálne fotografie z depa. UPRESNENÉ A AKTUALIZOVANÉ dňa 2. 4. 2010 o 18:00.

Z miesta nehody prichádzali rozporuplné informácie. Prečo jazdil nákladný rušeň na obsadenej koľaji, resp. prečo nezabrzdil a nezastavil, zostáva otázne. Zatiaľ je neodškriepiteľné, že pri nehode zahynuli tri osoby, ktoré sa nachádzali na stanovišti rušňa. Jednu osobu, ťažko zranenú vyslobodzovali záchrancovia z rušňa viac ako štvrťhodinu. Dve osoby vystúpili zo zadného stanovišťa po náraze rušňa do osobného vlaku (pôvodné informácie hovorili, že vyskočili počas jazdy). Na stanovišti sa nachádzal skúsený rušňovodič – inštruktor, programátor (bývalý prednosta RD Spišská Nová Ves) a dvaja technici…

Podľa najnovších informácií očitých svedkov, osobný vlak ešte nebol v pohybe. Rušeň šiel pravdepodobne dosť rýchlo a po zabrzdení dostal šmyk… rozhodovali zlomky sekúnd…

Na autobusovej stanici v Spišskej Novej Vsi bol krátko po nehode zriadený heliport, odkiaľ odnášali ťažko zranených do nemocnice v Košiciach.

Činnosť železničnej stanice pokračuje v obmedzenom režime. Rýchliky 603 a 608 „chytili“ len minimálne meškanie, vlak IC 505 Tatran z Bratislavy do Košíc prešiel cez stanicu bez meškania. Aj ostatné vlaky premávali podľa platného GVD.

Na konci súpravy Os 7809 bol zaradený uzamknutý vozeň Bmeer bez cestujúcich, ktorý sa prepravoval z opravy v ŽOS Vrútky do Košíc.

Pri nehode zahynul bývalý prednosta spišskonovoveského depa, 61-ročný Miroslav Štrpko z Hrabušíc, uznávaný vynálezca a autor riadiaceho systému MIRER používaného na dvojičkách. Spomienku na vynálezcu Miroslava Štrpku odvysielala televízia Markíza: TU

Zahynul aj 48-ročný Michal Paugsch, rušňovodič inštruktor zo Smižian, snímka na vlaky.net

Tretím mŕtvym je 24-ročný pracovník externej firmy z Novej Dubnice.

Štvrtý človek, 24 ročný technik z Valaskej Belej, sa podrobil vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach sedemhodinovej operácii. Podľa vyjadrenia hovorkyne nemocnice, Jaroslavy Oravcovej, je zranený stále v ohrození života a čaká ho ďalšia operácia.

Policajti štvrtkovú tragickú železničnú nehodu vyšetrujú ako všeobecné ohrozenie, za čo hrozí, v prípade dokázania zavinenia až desaťročné väzenie, informovala deň po nehode zástupkyňa košickej policajnej hovorkyne Jana Mésarová. Vyšetrovatelia skúmajú, čo vlastne rušeň v stanici robil, ak išlo o posun, nemal prekročiť rýchlosť 40 km/h. Jazda mimo obvod stanice nebola plánovaná.

Zranených cestujúcich previezli do nemocníc v Levoči, Krompachoch a v Spišskej Novej Vsi. Ani jeden z nich nie je v ohrození života, ide o ľahké až stredne ťažké zranenia. Niekoľkých cestujúcich ošetrili ambulantne.

V ďalších riadkoch uvádzame zážitok jednej očitej svedkyne nehody:„Začalo to všetko nevinne. Prišiel osobný vlak podľa hlásenia na 3. koľaj. Na stanici bolo dosť veľa ľudí. Všetci šli práve na ten vlak. Mnoho ľudí vystupovalo, a potom sme začali aj my nastupovať. Potom z ničoho nič, silný náraz, vlak sa posunul asi o 1-2 m. Ľudia zo schodíkov popadali na perón a niektorí aj pod vlak. Ja som schmatla rýchlo staršiu pani, ktorá spadla dole ku kolesám vlaku. Po posunutí sa vagóny začali vracať spať. Preto bolo nevyhnutné najprv vytiahnuť ľudí spod vlaku. Nikto nezaváhal, každý pomáhal. Po tom som rýchlo šla odfotiť, čo sa stalo. Výpravca v prvej chvíli taktiež nevedel, čo sa prihodilo a keď zbadal rušeň za osobným vlakom, rozbehol sa k nemu. Prvé záchranné vozidlo bolo na stanici do 2 minút … záchranári bežali k rušňu vlaku. Celá záchranná akcia bola podľa mňa zvládnutá užasne. Záchranári si postupne rozdeľovali pacientov, každého z vlaku preverili či je v poriadku. Vyšetrovali postupne od najviac zranených po najľahšie zranenia. Médiá spomínali, že tam bolo veľa zvedavcov, čo vôbec nebola pravda, boli to všetko ľudia z vlaku. Policajti potom prichádzajúcich zvedavcov ani do priestorov stanice nepustili. Musím ešte raz podotknúť a pochváliť skvelú ORGANIZÁCIU ZÁCHRANNEJ AKCIE, pretože to nikto v médiách nespomenul.“

Redakcia railpage.net vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým. Ľudí, ktorí pri nehode zahynuli sme osobne poznali. Mali svoje povolanie, ktoré sa im stalo osudným, radi. Česť pamiatke zosnulým!

 

 

Odtiahnutie poškodenej dvojičky do spišskonovoveského depa

Piatok 2. apríla 2010: Sekcia 131.052 z poškodenej dvojičky v hale depa Spišská Nová Ves


Osirelá sekcia dvojičky … 131.051.


Odstavený poškodený vozeň Bmeer.


Poškodené rušne radu 163 z vlaku Os 7809

A na záver: opravená dvojička po vlaňajšej nehode pri Považskej Bystrici – 131.076/075.

 

Autori snímok: © 2010 Dávid Dirga, Peťo Dirga, Ľuboš Dirga, Peter91 a Ľuboš Weisenpacher (titulná snímka)

Reportáž a video z košického Korzára: TU

Video z TV Markíza: TU

Pridajte sa do diskusie!

7 komentárov k: Tragická nehoda v Spišskej Novej Vsi

477.013 zo dňa 1.4.2010 18:28

Hrozná nehoda.Dvojička sa dá opraviť nahradením kabíny ale ľudské životy nikto ani nič nenahradí. 😡 😡 😕 😕 🙁 🙁 :boom: :sorry: :sorry:

Reagovať

peter91 zo dňa 1.4.2010 19:47

Je to čierny deň pre spišskonovevské depo a pre železnicu celkom. Škody budú veľké keďže si svoje odniesla zrejme celá súprava, Bmeer bude asi vyradený a peršingy vpredu tiež dostali svoje. No najväčšia škoda , ktorá sa nedá vyjadriť číslom sú ľudské životy ľudí, ktorý pre železnicu žili a na nej aj svoj život skončili. R.I.P.

Reagovať

M286.0036 zo dňa 2.4.2010 19:54

Tá výpoveď očitej svedkyne……nevymysleli ste si to chlapci?…..Lebo to vyzerá ako dobre vymyslený príbeh na prilákanie ľudí.

Reagovať

Garin zo dňa 3.4.2010 7:23

Dobrý deň všetkým 🙂

Smutné, čo sa stalo, zvlášť, ak k tomu pri šťastnejšej zhode okolností dôjsť nemuselo. Poznal som pána Štrpka i pána Paugscha, pomáhali mi neraz s informáciami. Pán Paugsch mi vyšiel v ústrety pri fotení v poľskom mestečku Żmigród, kde sa pred dvoma rokmi jedna z dvojičiek testovala. Naposledy som sa s ním stretol na spišskonovoveskej stanici 10. februára t.r., presne na mieste, kde došlo k štvrtkovej nehode. Smutná zvesť sa ma dotkla o to viac, že môj život bol takmer štyri desaťročia spojený so spišskonovoveským depom a zosnulí železničiari boli istý čas aj kolegami môjho nebohého otca.

Je len úzka hranica medzi životom a „druhou stranou“. Keď od nás odídu naši blízki, ktorých sme mali radi, pociťujeme stratu veľmi bolestivo. Napriek tomu nám zostáva nádej a viera, že nie je všetkému koniec a že duše zosnulých idú s nami ďalej po cestách Nekonečna. Napokon, všetci, ktorých máme radi, zostávajú žiť v našich srdciach a spomienkach…

Chcem vysloviť uznanie záchranárom a všetkým, ktorí sa pričinili o pomoc postihnutým.

Oceňujem aj pohotovosť svojich mladých krajanov. Dokázali ste pripraviť rýchlu, objektívnu a citlivú fotoreportáž. Snímka Ľuboša Weisenpachera obletela doslova celý svet a uverejnili ju mnohé zahraničné webové stránky. Z reportáže citovali aj niektoré naše denníky. Ľudia majú právo na informácie a vám sa podarilo priniesť cenné a pravdivé informácie priamo z deja udalostí.

Nenechajte sa znechutiť škodoradostnými hlasmi, niektorí ľudia sú takí, ich nepokojné mysle zmieta hnev a závisť. V kritizovaní druhých sa zrkadlí stav ich vedomia.

🙂 🙂 🙂

Reagovať

janci101 zo dňa 9.4.2010 12:36

Lakomosť a šetrenie. Som zvedavý ako sa spi šefom Carga a žsr. Myslím si že pán minister by mal odstúpiť. Prečo sa to stalo, vieme všetci čo sme robili na štreke.

Reagovať

janci101 zo dňa 9.4.2010 12:40

Rušňovodiči budete mlčať aj naďalej? Viete ako sa porušuje predpis prečo informačne embargo?
Michal bol jedným z vás. Alebo čakáte kto bude ďalší?

Reagovať

jones zo dňa 9.4.2010 14:20

janci101: Áno,čakáme.Môžme aspoň to? 😕

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *