Váš železničný portál
Registrovať sa

Haváriam na železničných priecestiach pomôže predísť nová signalizácia – blikajúca vozovka?

Vedeli ste, že... 20.1.2009 23:00 administrator Zobrazené: 3482

  V bratislavských Jarovciach rozbehli železnice nielen na Slovensku, ale aj v Európe unikátny projekt zabezpečenia železničných priecestí. Systém s názvom Rail-flash pozostáva z riadiacej jednotky, a špeciálnych LED svetiel. Tri pásy sú priamo v zornom poli vodiča, umiestnené 3m, 80m a 160m pred železničným priecestím by mali blikaním upozorňovať vodiča na prichádzajúci vlak. Pás najbližšie ku koľajniciam svieti načerveno, ostatné dva sú oranžové.

Súčasne s novým systémom na prichádzajúci vlak upozorňuje aj signalizačné zariadenie priamo na priecestí. Nakoľko je celý systém zabudovaný v úrovni vozovky, kolízie pri zimnej údržbe a podobné poškodenia nehrozia. Systém je výhodné používať najmä v neprehľadných úsekoch, zákrutách a miestach, odkiaľ nevidieť prichádzajúci vlak. Prvá slovenská lastovička bude testovaná zhruba rok. Potom nám ostane už iba dúfať, že nebude poslednou.


priecestie v pohotovostnom stave.


Rail-flash


Signalizácia príchodu vlaku.


detailný pohľad


Laminátka prechádza cez najmodernejšie priecestie na Slovensku.


Foto:
PavelP.
Text: Mernose

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Haváriam na železničných priecestiach pomôže predísť nová signalizácia – blikajúca vozovka?

Mr.Kill zo dňa 21.1.2009 6:08

je to super vec. toto by sa malo namontovat na vsetky priecestia na slovensku. je to asi nerealne ale mozno o 10 rokov to bude realita :pc:

Reagovať

tiger zo dňa 21.1.2009 8:27

…podľa mňa vyhodené peniaze

…pod snehom to vydieť aj tak nebude

Reagovať

350009 zo dňa 21.1.2009 8:27

Řidič, který bude chtít projet, projede :sorry:. Zbytečně vyhozené peníze…. Slušný řidič dává pozor vždy a před přejezdem zpomalí tak či tak… :auto:

Reagovať

chou zo dňa 21.1.2009 8:28

Na Slovensko by sa skor hodilo toto: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=553

Reagovať

matias zo dňa 21.1.2009 9:05

podľa mňa tiež zbytočne vyhodené peniaze, každý vodič sa v autoškole učí ako sa má správať na priecestí, či už chránenom alebo nechránenom, je to iba sprostá blbosť ľudí, ktorí skončia pod vlakom, že sa správajú tak arogantne ako sa správajú… 😕

Reagovať

karminek zo dňa 21.1.2009 9:28

Bohužel se přidám ke skupině pesimistů. Kromě toho že to asi nebude vidět když nasněží,ani nevěřím že ti co přejezdy nerespektují teď je najednou respektovat budou. Další věc je ta, jak dlouho to tam v tý silnici vydrží než to někdo ukradne nebo rozbije.

Reagovať

55.lukas zo dňa 21.1.2009 10:47

Toto ma vždy fascinovalo. Blbí vodiči, ktorý môžu za všetko. A kedy si aj konečne niekto povie, že existujú aj blbí železničiari, ktorí nútia a cvičia vodičov k prechádzaniu „na červenú“?

Príklad č. 1.:
– St. 1. nemenovanej stanice (viem ale o dvoch staniciach) veďla ktorého je cesta. Obsluha má na starosti aj priecestie menej frekventovanej cesty. Namiesto toho, aby ho aj obsluhovali ho nechajú pustené s krátkymi prestávkami celý deň.

Čo by ste spravili na mieste vodiča?

Príklad č. 2.:

Do nemenovanej stanice pride vlak, stojí tam približne 4-5 min a hneď ide späť. po celý ten čas (2min príchod + 4min stoj + 2min odchod)“priecestie bliká“. Situácia sa stala po 14:00. Viete si predstaviť aké kolóny to narobilo?

čo by ste robili namieste vodiča? Nepoviete si, že priecestie je pokazené?

Príklad č. 3. Priecestie je zopínané na určitú vzdialenosť. A ak je v tomto úseku zástavka, kde stojí vlak, koľko asi bliká kým vlak skutočne prejde? 4 minúty? Za zástavkou je ešte úsek s 20km/hod (Mokraď), tak to aj patrične vyzerá.

Čo by ste robili namieste vodiča po 3 minútach?

Nepodporujem porušovanie zákona o cestnej premávke, som jeho zástancom, ale zase nevidím svet čierno – bielo. A verím tomu, že takýchto príkladov by sa dalo nájsť aj viac.

Teším sa na Vaše komentáre. :byebye:

Reagovať

Mr.Kill zo dňa 21.1.2009 12:48

pod snehom to vidiet nebude ale co je na juznom slovensku cely rok sneh mi chces povedat? 😕 co som z marsu? a keby to volakto chcel rozbit premna nech to rozbije ved mna to netrapi ale ked havaruje niekto z vas „pesimistov“? potom sa nemozte vyhovarat ze zeleznicne priecestie nebolo nijak osvetlene ked uz aj na zemi namontovane. :pipi: rozmyslajte…

Reagovať

362.015-0 zo dňa 21.1.2009 15:35

podľa mňa vodič ktorý chce prejsť ,prejde a je mu jedno či blikajú ,,nejaké svetielka“ na ceste. a ten čo si počká tak tomu je jedno či sú na ceste nejaké LEDky. a nevidel som priecestie kde nieje vidno návesť ,ktorá ukazuje či ide vlak

Reagovať

Mafo zo dňa 22.1.2009 16:47

No toto už je len ozaj blbosť jak sa patrí. Presne ako to tu podaktorí píšete – kto bude chcieť preisť na červenú tak prejde a žiadne svetlá tam nepomôžu! Pre MR. KILL: keď je niekto slepí, hluchý a zbrklý nemá čo robiť za volantom! V škôlke učia malé deti, že nesmú chodiť na červenú (tý to ešte ako tak rešpektujú) a tieto svetlá teda tomu nepomôžu.
Keby radšej ZSSK investovala peniaze na čistenie súprav a najmä z vonku, lebo tým čím som dnes cestoval zo ZV do ZA, to bolo neuveriteľné, sa ani cez okno pomaly nedalo pozerať. Ďalšia vec je to trááápne BLONSKI.
Zato už české vozne – to už je iný rozdiel.

Reagovať

Mr.Kill zo dňa 22.1.2009 19:05

:pipi: traaaapne blonski? maju radsej chodit take ako ta laminatka na tejto foto? :bom: :pipi:

Reagovať

Mafo zo dňa 23.1.2009 12:13

Presne tak, omnoho lepšia tam vyzera, aspoň tam nevidno na nej tú špinu ako som videl nedávno na
240.081 :bom: Jedine, kde tento ,,hnus“ pasuje je na vozňoch 1 a 2 triedy a na pantografoch, ostatne :pipi:

Reagovať

gorgy zo dňa 31.1.2009 22:51

Je to slušne povedané „kokosovina“ :angel

Reagovať

gorgy zo dňa 31.1.2009 22:56

Podľa mňa je to tam na nič…

Reagovať

stevo zo dňa 22.1.2010 23:21

autori tej signalizacia asi nemysleli na pretazene kamiony 💡 …..vyzera po nich cesta ako tankodrom

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *