Váš železničný portál
Registrovať sa

EuroRunner spoločnosti MRCE Dispolok nečakane v Dunajskej Strede

Reportáže 21.7.2008 22:00 MichalPona Zobrazené: 2563

  Vo štvrtok 3.júla 2008 bol medzi kontajnerovými terminálmi operátora kombinovanej prepravy METRANS v Prahe Uhřínevsi a v Dunajskej Strede vypravený kontajnerový vlak. Na tom by nebolo nič zvláštne, pretože medzi oboma terminálmi premávajú kontajnerové vlaky päťkrát do týždňa. Vozia ich rušne ČD Cargo, resp. ZSSK Cargo. Tentoraz bol na čele vlaku v celej trase EuroRunner, jeden z najmodernejších európskych motorových rušňov a išlo o mimoriadnu jazdu, počas ktorej chcel privátny dopravca získať skúsenosti s jeho vozbou. Viac v našej fotoreportáži.

Vlak NEX 44813/58861 o dĺžke 650 m a s hmotnosťou 1450 ton vstúpil na ŽSR krátko po 19.30 h na čele s príprahovým rušňom ER20-013 a s vlakovým 202.269 (ex V100 DB), ktorý jazdí pod vlajkou českého RAILTRANS-u. Dopravca nemal dostatok skúseností s podobnou prepravou, ani nepoznal jazdné a záťažové vlastnosti motorového rušňa ER20. EuroRunner nesklamal a podal excelentný výkon.

NEx 44813 v moravskej stanici Zaječí. Foto: Petr Doupovec

Po zabezpečení všetkých formalít požadovaných na vstup na sieť ŽSR pokračoval vlak zo stanice Kúty o cca 20.40 h cez Bratislavu hl.st. do Dunajskej Stredy (príchod krátko pred 23.00 h).


Vlak NEx 44813 s ER20-013 MRCE Dispolok a s V203.506 Railtrans zastavili na chvíľu na bratislavskej hlavnej stanici.

ZSSK Cargo využíva na vozbu kontajnerových vlakov v úseku Bratislava-Nové Mesto – Dunajská Streda motorové rušne radu 751 a v úseku Bratislava-Nové Mesto – Kutná Hora rušne radu 230 ČD Cargo (v rámci vyrovnávky výkonov).

3. júla 2008 sa však na čele vlaku neočakávane zjaviil EuroRunner z privátnej „požičovne“ rušňov MRCE Dispolok , ktorý si špeciálne na túto prepravu prenajala česká firma RAILTRANS, spol. s r.o. Mimochodom, tento rušeň je momentálne dlhodobom prenájme v spoločnosti IGE Bahntouristik v Hersbrucku (známy touroperátor nostalgických vlakov). Vlak sprevádzal po celej trase aj konateľ firmy Railtrans pán Petr Šimral.

Na túto skúšobnu jazdu bol rušeň ER20-013 spoločnosti MRCE Dispolok prevezený do Prahy na kontajnerovom vlaku z Norimbergu cez Futh im Wald a Plzeň (Norimberg odchod 21.00hod., príchod Praha Uhříneves 6.30 hod.).

Viac o dopravcovi Railtrans, spol.s r. o.:

Railtrans

„Zamračené“ alias „Bardotky“ sú najčastejšími rušňami na kontajnerových vlakoch v úseku Bratislava-Nové Mesto – Dunajská Streda.

Spoločnosť RAILTRANS, spol. s r.o., sa spolu s ďalšími privátnimi dopravcami usiluje získať lukratívnu a pravidelnú vozbu ucelených kontajnerových vlakov medzi prekladiskami spoločnosti METRANS.

Railtrans si chcel overiť jazdné vlastnosti rušňa, ktorý by spomínanú vozbu zabezpečoval. Počas jazdy sa ukázalo, že motorový rušeň radu ER20 zo série EuroRunnerov vyrábaných v Siemens Transportation Systems, (u nás známy pod prezývkou Herkules) je na tento účel vhodný. Tieto rušne jazdia na Slovensku s regionálnymi vlakmi medzi Viedňou a Bratislavou cez Marchegg (rad 2016 OBB) a v nákladnej doprave s petrolkoksom do Žiaru nad Hronom a tiež medzi stanicami Bratislava-Petržalka – Bratislava-Ústredná nákladná stanica s kontajnerovými vlakmi (spoločnosť LTE).


Príchod NEx 58861 s ER20-013 MRCE Dispolok a s V202.269 Railtrans do stanice Dunajská Streda.

Po príchode do žst. Dunajská Streda nastúpil na stanovište rušňovodiča pilot s poznaním trate vlečky METRANS-u , ktorý vlak sprevádzal počas jazdy a celého pobytu na kontajnerovom prekladisku.

Podrobný článok o kontajnerovom prekladisku v Dunajskej Strede priniesol portál K-report:

Kontajnerový terminál v Dunajskej Strede

Príchod jedného z najmodernejších európskych motorových rušňov do „hlavného mesta Žitného ostrova“ sprevádzal značný záujem službukonajúcich zamestnancov ŽSR a ZSSK Cargo, ktorí sa dosiaľ s takým moderným HDV v Dunajskej Strede nestretli.


Nočná náladovka v stanici Dunajská Streda.


ER20-013 MRCE Dispolok a V202.269 Railtrans po príchode do Dunajskej Stredy.


Štyri motorové rušne v polnočnej Dunajskej Strede a jedna osemstodvanástka…


Pred polnocou bola súprava vlaku preposunovaná na vlečku METRANS.


Zbrojenie pohonnými látkami z cisterny Avie v kontajnerovom prekladisku METRANS, Dunajská Streda.

Hoci bol odchod obratového vlaku z Dunajskej Stredy avizovaný na 7.10 h, v skutočnosti bol vlak 58860/44810 vypravený z dopravných dôvodov v predstihu (3.30 h). Táto skutočnosť nedovolila fotografovať tento výnimočný vlak na tratiach ŽSR počas dňa. Jestvuje vysoká pravdepodobnosť, že sa onedlho vďaka spoločnosti RAILTRANS zjaví na koľajách ŽSR ďalší moderný motorový rušeň.

Railtrans v súčasnosti hojne používa rušne V202.269 a V203.506 (obe ex DB), ktoré sú však málo spoľahlivé a na pravidelnú vozbu kontajnerových vlakov nprichádzajú do úvahy. Railtrans neskrýva svoje ambiciózne plány. Uvidíme, ako sa k jeho ambíciám postavia konkurenční dopravcovia.

Rušeň ER20-013 bol ihneď po príchode s kontajnerovým vlakom do Prahy Uhřínevsi o 18.00 hod vypravený ako rušňovlak cez Domažlice späť do Hersbrucku.

V článku na ŽelPage (EuroRunner po prvý raz v Česku na nákladnom vlaku) je pod článkom zaujímavá diskusia medzi konateľom firmy Railtrans pánom Petrom Šimralom a užívateľmi portálu.

Súvisiace články:
EuroRunner po prvý raz v Česku na nákladnom vlaku
Railtrans s kontajnerovým vlakom z Prahy do Norimbergu
Kontajnerové terminály na ŽSR

Text a neoznačené fotografie: Michal Póňa, označené Petr Doupovec
Redakčne upravené a doplnené: (Garin)

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: EuroRunner spoločnosti MRCE Dispolok nečakane v Dunajskej Strede

eminem zo dňa 21.7.2008 23:05

citujem:
„“ZSSK Cargo využíva na vozbu kontajnerových vlakov v úskeu 😳 Bratislava Nové Mesto „“…..

áno a záhorák když to psau se usekeu sekyrou :he:

asi zas niekoho naštvem ale nič sa nedá robiť ale raz už sem takovej :byebye:

„“Na túto skúšobnu 😳 jazdu bol rušeň ER20-013 „“
jo a taky a ostravaci mluvy kratce :he:

„“vyrábanách 😳 v Simens 😳 Transportation Systems““
áno nová vyrábananasnách :he: korporácia je na svete a moja dcéra to číta že SJÉMENS :he:

„“Vlak sprevádzal po celej trase aj konanteľ 😳 firmy Railtrans pán Petr Šimral.“““
a navyše ako „více“pilot tam bol aj barbar-konan-šimral. :he:

„“Po zabezpečení všetkých potrebných formalít potrebných pre vstup „“
aj ja potrebne prepotrebne potrebujem ísť na potrebu

a to ešte niesom si si istý ale ráno sa to mojej dcéry opýtam či v „Railtrans zastavili na chvíľu na bratislavskej hlavnej stanici.“ sa náhodou nepíše veľké „B“ alebo aj :otocka: „H“

Reagovať

eminem zo dňa 21.7.2008 23:29

no ale teraz vážne QWECI:

tie nočné fotky sú užasné a skutočne ich autorom závidím.

a čo to tam vlastne vozia v tých kontajneroch???viete to niekto???alebo je to tajné???

a som preqwapený že ER-20 je vlastne Herkules….a nechápem načo to bolo treba skúšať veď pri tak qwalitnej mašine je takáto skúška asi nadbytočná :bla:

Reagovať

andersen zo dňa 22.7.2008 9:13

čo pochádza z Ázie, made in China, Taiwan, Thailand, SudKorea , Japan a p. Do Hamburgu to ide cez námornú dopravu , odtiaľ železnicou. Robili sa pokusy aj priamo vlakom cez Rossiu, ale akosi zostali ticho. Táto priama cesta bola údajne o povicu kratšia, 16 dní, po mori až 30 dní ! Aj moje Tico išlo loďou do Koperu, odtiaľ vlakom do Piešťan. :slnko:

Reagovať

eminem zo dňa 22.7.2008 11:02

aha takže to slúži hlavne na dovoz do DS….
ale ma prekvapilo že sa na to vybudoval terminál v DS a nevyužil sa v dostatočnej miere elektrifikovaný terminál v Komárne a v Štúrove

Reagovať

petrsimral zo dňa 22.7.2008 11:47

Zkušební jízda byla potřebná pro kontrolu zátěžových tabulek a pro zjištění spotřeby nafty v reáliích české a slovenské železnice. Tedy to je to, co prostě bez zkoušky nikdy nezjistíte. Bylo zjištěno, že zátěžové tabulky jsou pro tento typ lokomotivy sestaveny s velkou rezervou (například v úseku Ústí nad Orlicí – Česká Třebová při zátěži S 1400 tun byla vypočtena rychlost 38 km/h, ve skutečnosti při zátěži S 1450 tun jsme jeli rychlostí 46 km/h).
Petr Šimral

Reagovať

andersen zo dňa 22.7.2008 15:34

ktoré zostalo po výstavbe VD Gabčíkovo. Teraz preávajú aj vlečku po cukrovare, kto vie ako to dopadne. V Komárne nie je kont. prekladisko. Prístav má žeriavy na prekládku len sypkých materiálov . V minulosti, keď sa pekladali rúry na ropovod a plynovod, museli vždy premontovať drapák za háky. Okrem toho prístav je uzavretý v strede mesta a nie je tam dobrý prístup s kamiónmi a veľkými nákl. autami.Plánovala sa výstavba nového prístavu na Vážskom Dunaji, pri ústí Váhu, ale zostalo to len v plánoch , ktoré sú schované v šuflíkoch. Potom je tam ešte čerpačka na phm. V Štúrove by bola možnosť na vlečke v celulózke, ale tam nepoznám situáciu.
V NZ je prekladisko kont., istý čas robili Nex vlaky do NSR, chodili niekoľkokrát týždenne , ale aj to už skončilo : :pc:

Reagovať

Boris33 zo dňa 23.7.2008 8:36

Ten terminál Metrans poznam veľmi dobre. Videl som celú výstavbu plochy, žeriavovej dráhy, všetko.
A pre Eminema: V tých kontajneroch sa prevaža rôzny tovar od elektroniky až po oblečenie. :byebye:

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *